2020-05-08

Міжнародна конференція під час карантину: науковці з чотирьох країн обговорили інновації в іншомовній підготовці фахівців

5 травня в межах 14-го Всеукраїнського фестивалю науки в Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» пройшла VІ Міжнародна науково-практична конференція «Інноваційні технології в контексті іншомовної підготовки фахівця», присвячена 90-річчю університету.

Міжнародна конференція під час карантину: науковці з чотирьох країн обговорили інновації в іншомовній підготовці фахівців

Із вітальним словом від імені ректора Національного університету імені Юрія Кондратюка Володимира Онищенка виступила проректор з наукової та міжнародної роботи Світлана Сівіцька. Проректор наголосила, що не дивлячись на всесвітню пандемію та карантинні обмеження міжнародна діяльність університету активно розвивається. В університеті ефективно впроваджується проєкт Британської Ради в Україні «Англійська в університетах», який сприяє розвитку англомовних освітніх програм уніеврситету. Щороку кількість міжнародних учасників конференції зростає, зокрема, виші-партнери коледж Санта Фе та Білостоцька політехніка, Корпус Миру в Україні, Британська Рада в Україні та багато інших.

Конференція нараховувала понад 120 часників з десяти країн світу, з-поміж яких: США, Бразилія, Німеччина, Швеція, Польща, Вірменія, Мʼянма, Судан, ПАР, Замбія. Учасниками конференції стали науковці з 15 міст України, а саме: Києва, Харкова, Сумів, Дніпра, Запоріжжя, Кривого Рогу, Кропивницького, Миколаєва, Львова, Луцька, Хмельницького, Одеси, Костянтинівки, Старобільська та Полтави.

Зі словами привітання учасників конференції виступили помічник ректора з академічних питань коледжу Санта Фе Вілма Фуентес (Флорида, США), директор програм технічної підтримки Корпусу Миру США в Україні Жанна Гриценко, лектор польської мови Білостоцької політехніки Томаш Бучкович (Польща), к.філол.н., доцент, декан гуманітарного факультету Анна Агейчева.

Завідувач кафедри загального мовознавства та іноземних мов к.філол.н., доцент Алла Болотнікова зазначила: «З ініціативи та за підтримки ректора Національного університету імені Юрія Кондратюка д.е.н., професора Володимира Олександровича Онищенка, щороку навесні започатковано проведення Міжнародної науково-практичної конференції з метою обговорення актуальних питань іноземної філології та міжкультурної комунікації, інноваційних методик та технологій викладання іноземних мов у закладах середньої та вищої освіти, аспектів інтелектуальної власності».

На пленарному засіданні зацікавлення учасників викликали доповіді Dr., UNESP - São Paulo State University, Brazil Regiani Aparecida Santos Zacarias про особливості англійської мови з погляду комунікації та її навчання, д.філол.н., професора, професора кафедри німецької філології та перекладу Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна Лілії Безуглої, яка познайомила з іконічними висловленнями як особливістю німецькомовних анекдотів, д.філол.н., професора кафедри германської філології та перекладу Національного університету імені Юрія Кондратюка Тетяни Кушнірової, що представила на обговорення тип множинного наратора у романному доробку Дж.Барнса, к.філол.н., доцента, завідувача кафедри германської філології та перекладу Національного університету імені Юрія Кондратюка Оксани Воробйової, яка порушила актуальну тему телескопічних неологізмів сучасної англійської мови.

«Важливо надалі розвивати та поглиблювати партнерські зв’язки з організаціями і ЗВО щодо спільної роботи над науковими проблемами, які обговорювались на конференції, зокрема з Посольством США в Україні, Корпусом Миру США в Україні, Британською радою в Україні, Коледжом Санта-Фе (США), Університетом Грінвічу (Об’єднане королівство Великої Британії та Північної Ірландії), Білостоцькою політехнікою (Польща), Університетом міжнародних досліджень Хебея (Китай), Харківським національним університетом імені В. Н. Каразіна» – наголосила декан гуманітарного факультету Анна Агейчева.

Учасники конференції відзначають безсумнівну актуальність, високий науково-методичний та організаційний рівень заходів конференції й висловлюють подяку керівництву Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» за розуміння важливості вивчення іноземних мов у сучасному світі та професійну організацію конференції; учасникам ‒ за змістовні та інформативні матеріали; оргкомітету ‒ за активну діяльність у проведенні VI Міжнародної науково-практичної конференції «Інноваційні технології в контексті іншомовної підготовки фахівця», присвяченої 90-річчю Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка».