2020-05-26

Менеджмент медичних відходів під час пандемії COVID-19 стає окремою темою екологічної безпеки утилізації відходів

Учасники секції екології та збалансованого природокористування Національного університету імені Юрія Кондратюка обговорили важливі аспекти екологічної безпеки збору відходів та поводження з ними, зокрема в умовах пандемії.

Менеджмент медичних відходів під час пандемії COVID-19 стає окремою темою екологічної безпеки утилізації відходів

До роботи секції екології та збалансованого природокористування у рамках 72-ї наукової конференції професорів, викладачів, наукових працівників, аспірантів та студентів університету долучилося 42 учасники – науково-педагогічні працівники, студенти, магістранти навчально-наукового інституту нафти і газу, учасники Малої академії наук України, а також почесний професор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», к.пед.н., професор Кременецької обласної гуманітарно-педагогічної академії ім. Тараса Шевченка Олександр Безносюк, який висловився щодо вагомості вирішення екологічних питань у сучасному світі та перспективності професії еколога.

Голова та модератор секції – к.т.н., доцент кафедри прикладної екології та природокористування Оксана Ілляш, секретар – к.т.н., ст. викладач Олена Ганошенко. Учасники почули і обговорили онлайн 12 доповідей.

Під час роботи секції учасники обговорювали актуальні питання, що стосуються сфери поводження з відходами (медичних відходів разового використання, відходів електронного та електричного обладнання, відходів пластику, твердих побутових відходів), а також важливі аспекти екологічної безпеки системи збору відходів та техніко-логістичного планування схем їх збору.

Особливу увагу викликала доповідь щодо практичного місцевого досвіду організацій і збирання окремих фракцій твердих побутових відходів у сільській місцевості, яка була представлена учнем 10 класу Божківського НВК Денисом Гордієнком, членом й переможцем конкурсу МАН у 2020 році. Ця доповідь була визнана найбільш цікавою серед представлених. Дослідницька робота має практичний характер й у подальшому буде розвиватися у напряму підвищення екологічної свідомості та культури громадян сільської місцевості.

Під час засідання секції розглядалися не менш важливі питання щодо забруднення ґрунтів внаслідок діяльності нафтогазового комплексу, зокрема були розглянуті методи очищення ґрунтів та виділені найбільш перспективні з них, оцінювання стану водних екосистем Полтавської області та визначення шляхів їх збереження й відновлення, що є актуальним питанням для усіх регіонів України, оптимізації природно-заповідної мережі Полтавської області, яка дозволить підвищити показник заповідності в області до рівня національного та стане базою для розбудови регіональної екомережі, забезпечить збереження біорізноманітності, що є досить актуальним питанням для Полтавщини.

Найкращою студентською доповіддю визнано доповідь магістранта Антона Юрченко за темою: «Менеджмент медичних відходів разового використання при пандемії COVID-19» (науковий керівник – к.т.н., доцент Оксана Ілляш). Автор глибоко проаналізував останні напрацювання наукової спільноти з даної проблеми та акцентував на тих проблемних аспектах, які ще не обговорюються ні на рівні влади, ні на рівні громад, але вже аналізуються фахівцями-екологами.

У цілому засідання секції екології та збалансованого природокористування, як відзначили усі його учасники, було дуже цікавим і різноплановим. Наукові доповіді та думки під час обговорень відкрили широкі перспективи подальших досліджень у сфері екології та охорони довкілля.  І дана тематика викликає неабияке зацікавлення у студентства і учнів  Малої академії наук.

Медіацентр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»