2020-12-14

Експерти і викладачі працювали над модернізацією змісту освітньої програми «Документознавство та інформаційна діяльність»

10 грудня на базі Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» відбувся науково-методичний семінар-нарада робочої групи з удосконалення освітньо-професійної програми «Документознавство та інформаційна діяльність» першого (бакалаврського) рівня вищої освіти. До обговорення долучилися науковці, експерти профільних установ та зовнішні стейкхолдери.

Експерти і викладачі працювали над модернізацією змісту освітньої програми «Документознавство та інформаційна діяльність»

Науково-педагогічні працівники кафедри українознавства, культури та документознавства Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» та представники профільних наукових установ міста працювали у онлайн-форматі над вдосконаленням змісту освітньо- професійної програми «Документознавство та інформаційна діяльність» спеціальності 029 «Інформаційна, бібліотечна та архівна справа» першого (бакалаврського) рівня вищої освіти. До обговорення долучилися експерти галузі «Культура», провідні фахівці та очільники профільних установ, закладів, підприємств, бізнесових структур і випускники-бакалаври університету, що вже реалізуються в обраній професії.

Зовнішніх стейкхолдерів, експертів та фахівців профільних установ представляли: заступник директора Державного архіву Полтавської області, начальник відділу інформації та використання документів Тарас Пустовіт, директорка Державного історико-культурного заповідника «Поле Полтавської битви» Наталія Білан, директорка Полтавської обласної універсальної бібліотеки імені І.П. Котляревського Тетяна Зеленська та провідний спеціаліст з цифрових продажів і сервісу ПП «Софт-Сервіс» Віктор Малюк.

Модерувала нараду доктор історичних наук, професор, завідувачка кафедри українознавства культури та документознавства Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», гарант освітньо-професійної програми Ірина Передерій, яка презентувала зміст чинної освітньої програми, акцентувала особливу увагу на її специфіцы та основних моментах.

Під час онлайн-семінару учасники конструктивно відпрацювали подальші шляхи модернізації змісту освітньої програми, детально обговорили перелік загальних та фахових компетентностей, освітніх компонент, що забезпечують формування затребуваного на сьогодні спеціаліста з документознавства та інформаційної діяльності. Стейкхолдери цікавилися питаннями логічної послідовності опанування освітніми компонентами програми та матеріально-технічного забезпечення спеціальності.

Гарант освітньої програми, доктор історичних наук, професор Ірина Передерій підкреслила, що Полтавська політехніка має надсучасні комп’ютерні класи, усе необхідне програмне забезпечення та спеціалізовані навчальні кабінети, в яких здійснюється якісна підготовка майбутніх документознавців, фахівців з інформаційної, бібліотечної та архівної справи.

Кандидат філологічних наук, доцент кафедри українознавства, культури та документознавства Людмила Чередник охарактеризувала практичну складову програми, послідовність та зміст окремих виробничих практик, передбачених навчальним планом, елементи дуальної освіти, які забезпечуються завдяки тісній співпраці з зовнішніми стейкхолдерами. На базі деяких музейних та архівних установ створені та успішно функціонують філії кафедри.

Позитивні відгуки про рецензовану нею освітню програму і плідну співпрацю між університетом та музейним закладом висловила директорка Державного історико-культурного заповідника «Поле Полтавської битви» Наталія Білан. За словами науковиці, результатами науково-освітнього партнерства стали високоякісна підготовка бакалаврів та магістрів та оптимізація роботи самого музею – випускниками кафедри створено електронні бази даних обліку музейних фондів, наукового архіву, активно використовувані співробітниками. Декілька випускників спеціальності успішно працевлаштувалися та зарекомендували себе як висококваліфіковані фахівці.

Студентка-магістрантка спеціальності 029 «Інформаційна, бібліотечна та архівна справа» гуманітарного факультету, помічниця директорки ДІКЗ «Поле Полтавської битви» Любов Стороженко також висловила пропозиції щодо вдосконалення освітньої програми, тематичного розширення окремих освітніх компонент.

Конструктивні пропозиції щодо подальшого розвитку освітньо-професійної програми підтримали представники архівної та бібліотечної галузей області – Тарас Пустовіт та Тетяна Зеленська. Спікери наголосили – фахівці, спроможні одночасно сприяти налагодженню комунікації з усіма цільовими групами та розв’язувати складні технологічні завдання, вкрай необхідні сучасним культурно-інформаційним центрам – архівам, бібліотекам і музеям та управлінським структурам, представникам бізнесу.

Представник ПП «Софт-Сервіс», провідний спеціаліст з цифрових продажів і сервісу Віктор Малюк запропонував запровадити сертифікацію студентів-бакалаврів спеціальності 029 «Інформаційна, бібліотечна та архівна справа» з опанування програмою електронного документообігу та звітності M.E.doc, що буде здійснюватися у межах проєкту «Сертифікований користувач» ГК «Інтелектуальний сервіс». Професор Ірина Передерій принагідно подякувала за кількарічну співпрацю ПП «Софт-Сервіс», яке надало університету на безоплатній основі навчальну версію ліцензійного ПЗ з електронного документообігу – M.E.doc та здійснює його технічне обслуговування й періодичний апгрейд.

Раніше таку сертифікацію пройшли науково-педагогічні працівники кафедри українознавства, культури та документознавства Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка». Учасники наради констатували – сертифікація здобувачів вищої освіти буде сприяти їхньому успішнішому працевлаштуванню після завершення університетського навчання.

Наприкінці листопада науковці Полтавської політехніки і представники спортивних організацій обговорили шляхи вдосконалення підготовки фахівців з фізичної культури та спорту.

Медіа – центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»