2022-05-10

МОН презентував проєктні пропозиції щодо невідкладних проблем системи української освіти

Ректор Полтавської політехніки Володимир Онищенко взяв участь у другому надзвичайному засіданні Секторальної робочої групи «Освіта і наука» під головуванням Міністра освіти і науки Сергія Шкарлета та за участі співголів – Мінни Хаккарайнен, радниці Посольства Фінляндії в Україні, і Людмили Лефтер, керівниці програм освіти ЮНІСЕФ в Україні.

МОН презентував проєктні пропозиції щодо невідкладних проблем системи української освіти

Робоча група об’єднує ключових міжнародних партнерів і зараз працює над мобілізацією усіх можливих ресурсів для вирішення нагальних проблем української освіти у воєнний та післявоєнний періоди.

Міністр освіти і науки Сергій Шкарлет разом із командою Міністерства освіти і науки України презентував проєктні пропозиції, які також представляють ключові пріоритети освітньої політики.

«Ми розробили 6 проєктів із високим пріоритетом і горизонтом імплементації до початку нового навчального року або навіть швидше. До них належать цифрові девайси для освіти, вступна кампанія 2022, видання підручників і посібників для Нової української школи, відкриття освітніх хабів за кордоном, розширення парку шкільних автобусів для закладів загальної середньої освіти, розвиток STEM-освіти у Новій українській школі. Дякую всім друзям і партнерам України за безпрецедентну підтримку української освіти і науки, що не залишаєте наші прохання без уваги та постійно на зв'язку і готові допомогти. Вірю, що разом ми зможемо все!» – сказав Сергій Шкарлет.

Також Міністр повідомив про розробку ще 5 важливих проєктів, які можуть бути імплементовані впродовж 1-2 років, а їх реалізація допоможе уникнути освітніх втрат та забезпечить стійкість української освіти у нелегкий для країни час: цифровий освітній паспорт; створення освітніх catch up програм та інструментів; створення навчально-практичних центрів за галузевим спрямуванням; профорієнтація та побудова кар’єри «Обери професію своєї мрії»; навчання вчителів/учнів надавати домедичну допомогу.

«Усі п’ять визначених основних пріоритетів у розвитку системи освіти я цілковито підтримую: забезпечення сталості та безперервності освіти, створення безпечних умов для навчання та викладання, психологічна підтримка учасників освітнього процесу, відновлення освітньої інфраструктури в найближчому майбутньому і продовження реформ та якісних трансформацій на всіх рівнях освіти. Відзначу, що усі ці пріоритети враховані у сучасній діяльності нашого університету.

Українська система освіти значно постраждала від звірств агресора, російські війська продовжують вбивати цивільне населення, бомбардувати наші міста. Встановити усі втрати поки що неможливо, а у майбутньому освіта потребує колосальних зусиль для відновлення. Впевнений, що з такою потужною підтримкою партнерів і фаховою командою міністерства ми гідно подолаємо цей виклик! Українська освіта усіх рівнів буде сучасною!» – прокоментував ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Володимир Онищенко.

Раніше Міністерство освіти і науки України спільно з European Innovation Council (EIC) Accelerator і Українським фондом стартапів провело онлайн-воркшоп для українських стартапів «The European Unicorn factory: funding opportunities for Ukrainian innovators».

Медіа-центр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»