2021-03-31

На конкурсі студентських наукових робіт з машинобудування представили запатентовані і впроваджені розробки

На базі Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» відбулась підсумкова науково-практична конференція ІІ туру Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт зі спеціальності «Галузеве машинобудування (Підйомно-транспортні, дорожні, будівельні, меліоративні машини і обладнання)». На розгляд конкурсної комісії надійшло 54 наукові роботи з 25 закладів вищої освіти міст Києва, Харкова, Полтави, Кременчука, Дніпра, Львова, Одеси, Кропивницького, Маріуполя.

На конкурсі студентських наукових робіт з машинобудування  представили запатентовані і впроваджені розробки

Науково-педагогічні працівники кафедри будівельних машин та обладнання Навчально-наукового інституту інформаційних технологій та механотроніки Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» провели підсумкову науково-практичну конференцію у рамках ІІ туру Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт зі спеціальності «Галузеве машинобудування (Підйомно-транспортні, дорожні, будівельні, меліоративні машини і обладнання)».

Згідно з Положенням про конкурс, базою проведення підсумкової науково-практичної конференції став Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» – один з провідних українських закладів вищої освіти, де здійснюється якісна підготовка висококваліфікованих фахівців машинобудівної галузі.

«Через карантинні обмеження, спричинені всесвітньою пандемією, конкурс вимушено змінив власний формат, проте твердо переконаний в тому, що на якості представлених робіт, глибині та актуальності розглянутих проблем машинобудівної галузі подібні зміни ніяким чином не відобразяться.

За карантинний рік викладачі та студенти змогли пристосуватися, налагодити плідну комунікацію та продовжувати наукові пошуки. Сподіваюся, що наша сьогоднішня зустріч сприятиме покращенню освітнього процесу, віднайденню нових наукових талантів та геніальних розробок. Вітаю вас зі святом студентської науки! Бажаю успішних виступів, результативної комунікації та яскравих перемог!» – побажав учасникам проректор з науково-педагогічної та навчальної роботи Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Богдан Коробко та передав вітальні слова від ректора Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», професора Володимира Онищенка.

На підставі рецензій та відкритого обговорення участь у підсумковій науково-практичній конференції взяли 54 студентські наукові роботи, що представляли 25 провідних українських закладів вищої освіти з 15 міст нашої держави – Києва, Львова, Одеси, Полтави, Кременчука, Дніпра, Кропивницького, Маріуполя, Харкова. Науковими керівниками студентських досліджень стали 46 провідних науковців у галузі машинобудування і виробництва. Презентація та захист профільних наукових досліджень відбувалася у форматі відеоконференцій з використанням платформи Zoom.

До оцінювання представлених студентських наукових робіт залучили досвідчених науковців, викладачів профільних університетів, фахівців машинобудівної галузі та виробництва. Роботу конференції модерував кандидат технічних наук, доцент, завідувач кафедри будівельних машин та обладнання Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Олександр Орисенко.

Учасників та їхніх наукових керівників привітали проректор з науково-педагогічної та навчальної роботи Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», лауреат Премії Президента України для молодих вчених 2007 року, доктор технічних наук Богдан Коробко, кандидат технічних наук, доцент, завідувач кафедри будівельних машин та обладнання Полтавської політехніки Олександр Орисенко, відповідальний секретар оргкомітету з проведення Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з галузі машинобудування – кандидат технічних наук, доцент кафедри будівельних машин та обладнання Іван Рогозін, науково-педагогічні працівники кафедри будівельних машин та обладнання Полтавської політехніки та члени галузевих конкурсних комісій, зокрема досвідчений фахівець машинобудівної галузі, доктор технічних наук, завідувач кафедри деталей машин Національного університету «Львівська політехніка» Володимир Мелащенко і колеги з Харківського національного автомобільно-дорожнього університету та міста Кропивницького, побажавши успішних виступів, приємних вражень та нових креативних ідей під час конкурсу.

За словами модератора Олександра Орисенка, проведення профільних наукових конкурсів дає змогу учасникам продемонструвати власні напрацювання у сфері машинобудування, а науковим керівникам збагатитися у процесі професійного спілкування, обмінятися досвідом перспективних напрямків галузевих досліджень.

Відповідальний секретар оргкомітету ознайомив з присутніх з правилами проведення підсумкової науково-практичної конференції та Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт зі спеціальності «Галузеве машинобудування (Підйомно-транспортні, дорожні, будівельні, меліоративні машини і обладнання)». Порядок представлення та захистів наукових студентських робіт здійснювався відповідно до реєстраційного номеру роботи, тривалість доповідей становила до 8 хвилин, тривалість виступів у дебатах – до 3 хвилин.

До роботи конференції долучилися понад 50 учасників, що презентували власні напрацювання, ділилися креативними ідеями та результатами їхньої успішної реалізації. Варто відзначити той факт, що дві роботи з 54 представлених на конкурс мають запатентовані результати, шість робіт активно впроваджуються у виробництво, тринадцять наукових досліджень адаптовані та використовуються в освітньому процесі. Майже половина студентських наукових досліджень представлені науковими публікаціями, статями, тезами, виступами на Всеукраїнських та регіональних науково-практичних конференціях.

«Твердо переконаний в тому, що незважаючи на карантинні обмеження, у політехніці вдалося створити майданчик для обміну думками, науковими ідеями та виробничими кейсами. Майбутнім фахівцям машинобудівельної галузі України необхідно отримувати практичні поради, знайомитися з передовим досвідом, досягненнями ровесників, надихатися мудрістю наставників! Бажаю членам галузевої комісії об’єктивно оцінити рівень представлених робіт, отримати насолоду від спілкування з обдарованою молоддю, а нашим конкурсантам – вірити в себе, рухатися до поставленої цілі та досягати інтелектуальних висот!» – прокоментував Олександр Орисенко, кандидат технічних наук, доцент, завідувач кафедри будівельних машин та обладнання Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка».

Нещодавно студенти Полтавської політехніки стали переможцями Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з екології.

Медіа–центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»