2020-08-27

Напередодні нового навчального року іноземним студентам нагадали законодавство та правила перебування в Україні

26 серпня Департамент безпеки Національного університету імені Юрія Кондратюка провів традиційну просвітницьку зустріч із студентами-іноземцями у рамках заходів з профілактики правопорушень та безпечного перебування в Україні.

Напередодні нового навчального року іноземним студентам нагадали законодавство та правила перебування в Україні

З моменту прибуття на територію України іноземці повинні дотримуватися законодавства нашої країни, тому адміністрація університету веде профілактичну та роз'яснювальну роботу.

Щороку наприкінці серпня з ініціативи ректора Національного університету імені Юрія Кондратюка, професора Володимира Онищенка відбуваються зустрічі з іноземними студентами та служб університету, які працюють з ними. Цього року на зустріч запросили правоохоронців і обговорили законодавчу базу, управління конфліктами, правила перебування, а також на прикладі резонансного випадку з екс-студентом із Судану розібрали міри відповідальності та недопустимість вчинення злочинів.

Патрульна поліція та міграційна служба контролюють перебування іноземних громадян на території Полтави. У разі виникнення різних ситуацій, вони реагують відповідним чином – фіксують правопорушення, складають адміністративні матеріали та притягують до відповідальності в рамках чинного законодавства, або забезпечують захист прав цих громадян, якщо, навпаки, вони стали жертвами злочинів чи правопорушень.

«Університет активно співпрацює з профільними службами та веде профілактичну роботу серед студентів з інших країн щодо запобігання правопорушень. В університеті подібні зустрічі проводяться щороку перед початком нового навчального року. Адміністрація Національного університету імені Юрія Кондратюка піклується не тільки про якісне забезпечення навчального процесу для іноземних студентів, але й про дотримання ними законодавства, правил проживання та громадського порядку як в університеті, так і на території нашої країни взагалі», – говорить проректор з наукової та міжнародної роботи Світлана Сівіцька.

Командир батальйону Патрульної поліції у Полтавській області Сергій Варава розповів, куди звертатися студентам у разі виникнення проблем, а також нагадав про правила для водіїв: «Іноземні студенти, так само як і громадяни України, можуть звертатися на гарячу лінію за номером 102. Щодо транспортної дисципліни, то громадянам, які мають автомобіль, зареєстрований в іншій країні, раджу зробити посвідчення водія міжнародного зразка. Якщо його країна походження підлягає конвенції – отримати посвідчення водія у нашому сервісному центрі».

Директор студентського містечка Андрій Поставний нагадав основні правила проживання студентів у гуртожитках, про необхідність дотримання порядку не лише на території університету, а також вимоги карантину.

Профілактична робота, спрямована на формування негативного ставлення до протиправних діянь, подолання правового нігілізму та підвищення правової культури, залишається одним з пріоритетів у позанавчальній роботі зі студентами-іноземцями.

  

  

 

Медіа-центр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»