2021-02-22

Науковиці політехніки увійшли до експертних груп МОН України

Викладачки кафедри психології та педагогіки Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Світлана Яланська та Наталія Сайко увійшли до експертних груп по підготовці підручників при Міністерстві освіти і науки України.

Науковиці політехніки увійшли до експертних груп МОН України

Згідно Наказу Міністерства освіти і науки України «Про утворення предметних (галузевих) експертних комісій та експертних груп» № 95 від 22 січня 2021 року науково-педагогічні працівники Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» – доктор психологічних наук, професор, завідувачка кафедри психології та педагогіки Світлана Яланська та доктор педагогічних наук, доцент кафедри психології та педагогіки Наталія Сайко увійшли до складу експертних груп з психології та педагогіки і дошкільної педагогіки та психології.

Наразі Міністерство освіти і науки України працює над комплексним розв’язанням накопичених упродовж останніх п’яти років проблем низької якості навчальної літератури для дошкільної, загальної середньої та професійної (професійно-технічної) освіти.

Задля цього було затверджено новий Порядок надання грифів навчальній літературі та навчальним програмам, затверджений наказом Міністерства освіти і науки України від 20.07.2020 № 931 та зареєстрований у Міністерстві юстиції України 11 листопада 2020 р. за № 1119/35402.

За словами доктора психологічних наук, професора, завідувачки кафедри психології та педагогіки Світлани Яланської, на них з колегою чекає надзвичайно відповідальна місія.

«В сучасних умовах дистанційного навчання, коли школярі та студенти чимало часу змушені проводити не у стінах закладів освіти, а перед моніторами комп’ютерів, практично цілодобово жити з гаджетами, зростає роль навчальної літератури – підручників, посібників, таблиць. Для вчителів теж постає дилема – який підручник обрати, адже рівень у дітей різний, а виклад матеріалу потрібно зробити максимально зрозумілим та доступним.

Наша задача як експертів – ознайомитися з пропонованими підручниками проаналізувати їх та підготувати практичні рекомендації, які дозволять якісній навчальній літературі отримати відповідний міністерський гриф. А це гарантія того, що вони належно використовуватимуться в освітньому процесі закладів освіти та сприятимуть здобуттю повної загальної середньої освіти, стануть суттєвою методичною допомогою для вчителів закладів дошкільної, спеціалізованої та професійної (професійно-технічної) освіти», – прокоментувала науковиця.

Варто відзначити, що до складу експертних комісій не можуть входити автори підручників, гриф яким надано протягом останніх п’яти років, та представники видавців, близькі особи зазначених осіб та особи, які мають конфлікт інтересів.

За словами Міністра освіти і науки України Сергія Шкарлета, процес підготовки, відбору, затвердження та друку підручників для шкіл потребує кардинальних змін.

«Діти не повинні страждати через помилки дорослих. А тим, хто нівелював пріоритети якості підручників, має бути хоч трохи соромно. Наше завдання сьогодні – комплексно розв’язати накопичені проблеми та забезпечити школярів підручниками якісного та цікавого змісту», – наголосив Сергій Шкарлет.

Гриф Міністерства освіти і науки України надається наступним видам навчальної літератури:

  • електронним підручникам - електронним навчальним виданням із систематизованим викладом навчального матеріалу, що відповідає освітній програмі, містить цифрові об’єкти різних форматів та забезпечує інтерактивну взаємодію;
  • електронним навчальним посібникам - електронним навчальним виданням, що доповнюють або частково замінюють підручники, містять практичні завдання та/або вправи із певного навчального предмета (інтегрованого курсу) (далі - навчального предмета);
  • навчальним посібникам - навчальним виданням, що доповнюють або частково замінюють підручники, містять практичні завдання та/або вправи із певного навчального предмета, професійно-практичної підготовки, атласам та картам навчальним. До навчальних посібників також належать видання серії «Шкільна бібліотека»;
  • навчально-методичним посібникам - друкованим навчальним виданням, що містять матеріали з методик викладання, виховання, напрямів психолого-педагогічних та корекційно-розвиткових послуг (допомоги);
  • підручникам - друкованим навчальним виданням з систематизованим викладом навчального матеріалу, що відповідають модельним навчальним програмам у сфері повної загальної середньої освіти, освітнім програмам з професійно-практичної підготовки. До підручників також належить Буквар.

Взяти участь у роботі експертних груп можуть наукові, науково-педагогічні, педагогічні працівники, викладачі, методисти, перекладознавці, перекладачі, психологи, фахівці в галузі інформаційних технологій та представники інститутів громадянського суспільства.

Кандидати повинні мати відповідну фахову освіту, науковий ступінь або вчене звання, досвід педагогічної, науково-педагогічної, наукової чи практичної діяльності щонайменше п’ять років, знати вимоги щодо викладання предметів, методик та технологій навчання й виховання, володіти навичками проведення експертизи.

Медіа–центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»