2023-12-22

Науковиця політехніки взяла участь у презентації державного онлайн-проєкту доступу до оцифрованих архівних ресурсів

Завідувачка кафедри українознавства, культури та документознавства, докторка історичних наук, професорка Ірина Передерій взяла участь у презентації Державного онлайн-проєкту «Єдине вікно доступу до цифрових ресурсів українських архівів», створеного на платформі ARCHIUM та представила внесок єдиного полтавського університету, який навчає професійних архівістів – Полтавської політехніки у кадрове забезпечення області.

Науковиця політехніки взяла участь у презентації державного онлайн-проєкту доступу до оцифрованих архівних ресурсів

З робочим візитом Полтавщину відвідав голова Державної архівної служби України Анатолій Хромов.

У Полтавській ОВА відбулась спільна нарада з науковцями, краєзнавцями, архівістами області, під час якої обговорили процес цифровізації основних напрямів роботи архівних установ, а також оцифрування документів Національного архівного фонду, що зберігаються в Державному архіві Полтавської області. Ключовими спікерами стали заступники начальника Полтавської обласної військової адміністрації Антон Чубенко та Володимир Когут, розробник спеціального програмного забезпечення ARCHIUM Кирило Віслобоков, директорка Державного архіву області Валентина Гудим.

Голова Державної архівної служби України Анатолій Хромов зауважив, що створення цифрового архіву – це один із пріоритетних напрямів роботи архівних установ і дуже важливо, що оцифрування даних не втрачає актуальності і високих темпів навіть у період повномасштабного вторгнення.

Завідувачка кафедри українознавства, культури та документознавства факультету філології, психології та педагогіки Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», докторка історичних наук, професорка Ірина Передерій взяла участь у презентації Державного онлайн-проєкту «Єдине вікно доступу до цифрових ресурсів українських архівів», створеного на платформі ARCHIUM і представляла Полтавську політехніку як єдиний заклад вищої освіти Полтави, який готує висококваліфікованих фахівців за спеціальністю 029 «Інформаційна, бібліотечна та архівна справа». Студенти і випускники Полтавської політехніки становлять кадровий ресурс для лідера в оцифруванні Національного архівного фонду серед усіх державних архівів України, як центральних, так і обласних – Державного архіву Полтавської області. Як уже працевлаштовані співробітники установи, вони задіяні у масштабному процесі оцифрування архівних фондів.

«Мала честь брати участь у презентації онлайн-проєкту «Єдине вікно доступу до цифрових ресурсів українських архівів», що проходила на базі Полтавської обласної військової адміністрації.

Радо представила Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» як єдиний виш Полтави, що готує нову генерацію висококваліфікованих фахівців-архівістів з широким спектром професійних компетентностей, включно з айті-навичками, спроможних працювати відповідно до нових світових стандартів архівної галузі.

Дякую за запрошення нашому багатолітньому партнеру, чільному стейкхолдеру у підготовці фахівців за спеціальністю 029 «Інформаційна, бібліотечна та архівна справа» – Державному архіву Полтавської області в особі директора Валентини Гудим за можливість цікавого діалогу з усіма учасниками заходу про роль архівів у сучасному світі, у протистоянні України з її одвічним ворогом – росією, про місце освіти і науки в модернізації процесів розвитку архівної галузі», – зазначила Ірина Передерій.

З 2021 року Державний архів області розпочав масштабне оцифрування документів Національного архівного фонду як власними силами, так і у співпраці з корпорацією FamilySearch International. Це дозволяє щоденно сканувати від 12 до 13 тисяч аркушів архівних документів. Наразі оцифровано близько 400 тисяч одиниць зберігання. 9,5 млн аркушів, що становить 80% кількості документів генеалогічного характеру, і майже 30% від загальної кількості справ, що перебувають на обліку в Державному архіві.

«Оцифрування архівних даних Полтавщини – це та історія успіху, якою можемо пишатися й яка триває на системній основі протягом останніх років. Державний архів Полтавської області серед лідерів за темпами оцифрування матеріалів на рівні держави. Всі дані використовують не лише з історичної точки зору, а й із господарської. Впродовж століть нашу історію знищували. І саме архівні дані допомагали й допомагають її відновити, поглибити знання», – зауважив заступник начальника Полтавської обласної військової адміністрації Антон Чубенко.

Важливим етапом в інформатизації архівної галузі є забезпечення користувачам вільного доступу до сканованого контенту.

«Після того, як архів показав такі шалені темпи оцифрування, постало питання представлення документів онлайн для зручності користувачів. Сьогодні Державна архівна служба України спільно з Полтавською обласною військовою адміністрацією та компанією «Архівна інформаційні системи» презентувала електронний ресурс на платформі ARCHIUM, який забезпечує  онлайн доступ до оцифрованих колекцій Державного архіву Полтавської області», – прокоментував Голова Держархіву Анатолій Хромов.

Після цікавої дискусії, Ірина Передерій подарувала очільнику Державної архівної служби України примірник монографії «Інформаційне протиборство: роль та практика діяльності бібліотек, архівів та музеїв (за досвідом російсько-української війни), яка стала результатом наукової синергії міжуніверситетського авторського колективу.

Надалі Держархів області планує представляти онлайн не лише окремі документальні колекції, а й формувати комплексні електронні ресурси значного обсягу.

Нагадаємо, науковці-документознавці провели міжнародну конференцію, присвячену документно-інформаційним комунікаціям в умовах глобалізації.

Раніше майбутні документознавці ознайомилися з діяльністю Державного архіву Полтавської області.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»