2020-09-25

Науковиця захистила дисертацію з цивільного будівництва у рамках урядового експерименту

16 вересня у Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» відбувся захист дисертації за спеціальністю «Будівництво та цивільна інженерія» на здобуття наукового ступеня доктора філософії за новою, експериментальною процедурою.

Науковиця захистила дисертацію з цивільного будівництва у рамках урядового експерименту

Захист дисертаційного дослідження провели на підставі затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 6 березня 2019 року № 167 «Порядку проведення експерименту з присудження ступеня доктора філософії». Згідно з вищезазначеним порядком, університет подав клопотання до Міністерства освіти і науки України про утворення разової спеціалізованої Вченої ради для захисту дисертації здобувачем, що виконав освітньо-наукову програму за відповідним профілем у повному обсязі.

До захисту була представлена дисертаційна робота здобувачки Олени Єфіменко «Напружено-деформований стан та несуча здатність стиснутих сталезалізобетонних елементів, армованих сталевими листами» на здобуття наукового ступеня доктора філософії за спеціальністю 192 «Будівництво та цивільна інженерія» (галузь знань 19 «Архітектура та будівництво»). Науковий керівник – доктор технічних наук, професор кафедри конструкцій із металу, дерева та пластмас Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Леонід Стороженко. Офіційними опонентами виступили: доктор технічних наук, професор, завідувач кафедри комп’ютерних технологій будівництва Національного авіаційного університету Олександр Лапенко та доктор технічних наук, професор кафедри міського будівництва і господарства Національного університету водного господарства та природокористування Дмитро Кочкарьов.

Очолив разову спеціалізовану Вчену раду доктор технічних наук, професор, завідувач кафедри  архітектури та міського будівництва Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Олександр Семко.

«У сучасних умовах ведення будівництва недостатньо досліджені несуча здатність та напружено-деформований стан стиснутих гнучких елементів із зовнішнім армуванням листами. Тому вважаю тематику власного дослідження актуальною та практично доцільною. Отримані результати вже пройшли апробацію та використовуються у цивільному будівництві», – пояснила здобувачка свій вибір наукової тематики дослідження.

У процесі написання роботи науковиця експериментально дослідила особливості роботи під навантаженням центрально та позацентрово стиснутих елементів з зовнішнім листовим армуванням з урахуванням їхньої висоти. Експерименти проводилися у лабораторії кафедри конструкцій із металу, дерева та пластмас Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка». У результаті експериментального дослідження були отримані нові дані щодо деформацій та переміщень від навантаження стиснутих гнучких сталезалізобетонних елементів в залежності від висоти конструкцій та ексцентриситету прикладення навантаження.

Авторка розробила інженерні методи розрахунку стиснутих гнучких сталезалізобетонних елементів з урахуванням гнучкості, провела розрахунки, виконала проєктування та аналіз техніко-економічної ефективності сталезалізобетонних стійок армованих сталевими листами. Це значно спростить процедуру проєктування цивільних та промислових будівель.

Практичне значення наукової роботи полягає у виявленні та дослідженні характеру руйнування та деформування досліджуваних елементів. Презентовані напрацювання можуть використовуватися при проєктуванні інженерних споруд та промислових і цивільних будівель фахівцями у сфері будівництва.

Наукова спільнота високо оцінила практичну новизну впровадження результатів дослідження у сферу цивільного будівництва.

«Отримані результати мають широкий спектр використання у галузі будівництва, сприяють запровадженню інноваційних рішень при проєктуванні інженерних споруд та промислових і цивільних будівель, а також розширюють межі сприйняття студентами даної теми у межах навчального курсу, при написанні курсових робіт», – зазначив у відгуку на роботу доктор технічних наук, професор, завідувач кафедри комп’ютерних технологій будівництва Національного авіаційного університету Олександр Лапенко.

«Вперше були отримані нові дані експериментальних досліджень, розроблено практичні рекомендації по застосуванню, прораховано техніко – економічну ефективність досліджуваних елементів у сфері будівництва», – додав доктор технічних наук, професор кафедри міського будівництва і господарства Національного університету водного господарства та природокористування Дмитро Кочкарьов.

Вітаємо науковицю та її керівника з успішним захистом! Бажаємо нових досягнень та наукових відкриттів!

Медіа-центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»