2020-10-28

Науковці-фінансисти обговорили глобалізаційні виклики та вплив пандемії на фінансову стабільність України

22 жовтня в Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» відбулась II Міжнародна науково-практична конференція «Розвиток фінансового ринку в Україні: загрози, проблеми та перспективи», організована та проведена кафедрою фінансів, банківського бізнесу та оподаткування. У наукових дискусіях про загрози фінансовій безпеці країни взяли участь більше 100 вчених та експертів з України, Польщі, Хорватії, Грузії, Білорусі та Казахстану.

Науковці-фінансисти обговорили глобалізаційні виклики та вплив пандемії на фінансову стабільність України

Кафедра фінансів, банківського бізнесу та оподаткування Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» організувала і провела II Міжнародну науково-практичну конференцію «Розвиток фінансового ринку в Україні: загрози, проблеми та перспективи». Цьогоріч науковий захід був приурочений до 90-річчя університету. Через карантинні обмеження конференція з вітчизняними та іноземними партнерами проведена в онлайн-формат.

Загалом участь у науковому заході взяли 95 науковців з понад 30 закладів та установ із 9 регіонів України (Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Національного інституту стратегічних досліджень, Національного університету біоресурсів і природокористування України, Одеського національного економічного університету, Ужгородського національного університету, Донецького національного університету імені Василя Стуса, Миколаївського національного університету ім. В.О. Сухомлинського, Державного університету «Житомирська політехніка», Кременчуцького національного університету імені Михайла Остроградського, Поліського державного університету), Польщі, Хорватії, Грузії, Білорусії, Казахстану і практиків – представників фінансових установ та державних органів управління.

Відкрила пленарне засідання конференції кандидат економічних наук, проректор з наукової та міжнародної роботи Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Світлана Сівіцька: «Проведення конференцій за цією актуальною тематикою стало доброю традицією кафедри фінансів, банківського бізнесу та оподаткування у співпраці з органами державної влади, фінансовими установами та провідними університетами України і зарубіжжя. Поєднання інтересів влади, бізнесу та науки забезпечує конференції практичне значення та дозволяє конструктивно обговорити проблеми фінансового ринку України і визначити напрями їх розв’язання. Сподіваємося, що цьогорічна конференція буде не менш цікавою для бізнесу і влади, а пропозиції учасників знайдуть свою практичну реалізацію».

Модерувала пленарне засідання доктор економічних наук, професор, завідувачка кафедри фінансів, банківського бізнесу та оподаткування Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Ліана Птащенко.

Основними тематичними напрямками конференції були:

  • Актуальні проблеми та перспективи розвитку ринку фінансових послуг: світовий досвід та українські реалії.
  • Забезпечення фінансової безпеки України в сучасних економічних умовах.
  • Сучасні тенденції та напрями розвитку грошово-кредитного ринку України.
  • Управління фінансами суб’єктів підприємництва: проблеми теорії та практики.
  • Проблеми обліку та оподаткування діяльності суб’єктів підприємництва.

Учасників конференції привітали міжнародні партнери з Білостоцького технологічного університету (Польща), Батумського державного університету імені Шота Руставелі (Грузія), Білоруського державного аграрного університету (Білорусь). Привітала учасників та щиро подякувала її учасникам за активну участь в роботі, побажала плідної та творчої праці на майбутнє доктор економічних наук, директорка Навчально-наукового інституту фінансів, економіки та менеджменту Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Ірина Черниш.

Особливий інтерес серед присутніх викликала доповідь «Актуалітети забезпечення фінансової безпеки України в умовах глобалізаційних викликів» доктора економічних наук, професора кафедри фінансів Київського національного університету імені Тараса Шевченка, видатного вченого Захарія Варналія.

Професійну дискусію щодо актуальних проблем фінансового ринку продовжили к.е.н., доцент Карагандинського економічного університету Казспоживспілки Роза Нургалієва; д.е.н., професор, радник при дирекції Національного інституту стратегічних досліджень Надія Юрків; д.е.н., професор, завідувач кафедри фінансів Національного університету біоресурсів і природокористування України Надія Давиденко («Розвиток аграрного лізингу в Україні»); д.е.н., доцент Черкаського Навчально-наукового інституту ДВНЗ «Університет банківської справи» Мирослава Хуторна («Ціннісно – орієнтований підхід до формування бізнес – стратегії банку»); к.е.н., доцент, заступниця декана з навчальної роботи економічного факультету Донецького національного університету імені Василя Стуса Неля Волкова; Полтавський регіональний представник АТ «СТРАХОВА КОМПАНІЯ «ТАС» Ірина Глазунова («Перспективи вдосконалення наглядових підходів до діяльності страхових компаній України»); незалежний директор наглядової ради АТ «Полтава-Банк» Володимир Щербаков («Огляд основних аспектів залучення аудиторських фірм для надання аудиторських послуг банківським установам України»).

Розкриваючи нові загрози, з доповіддю «Вплив пандемії COVID-19 на економічну стабільність України» виступила аспірантка кафедри фінансів, банківського бізнесу та оподаткування Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Анна Черв’як.

Підбиваючи підсумки роботи конференції, учасники обговорили резолюцію та прийняли відповідне рішення, за яким, визначаючи незаперечну актуальність запропонованих до обговорення та оприлюднених у тезах доповідей питань, з метою підвищення результативності спільних наукових досліджень за пріоритетними напрямами, котрі присвячені розвитку фінансового ринку в Україні.

Медіа – центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»