2020-05-18

Науковці, студенти і підприємці обговорили розвиток альтернативних джерел енергетики на Полтавщині

7 травня у Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» провели секційне засідання автоматики, електроніки та телекомунікацій, де обговорили нагальні проблеми автоматизації основних виробничих процесів та поділилися перспективами використання альтернативних джерел енергії.

Науковці, студенти і підприємці обговорили розвиток альтернативних джерел енергетики на Полтавщині

Проведення секційного засідання приурочили 72-ій науковій конференції професорів, викладачів, наукових працівників, аспірантів та студентів університету, присвяченій 90-річчю Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка».

Серед запрошених гостей - директор ТОВ «Ай Ті Гранд» Віталій Блажко, провідний фахівець в галузі відновлювальної енергетики в Полтавському регіоні, ТОВ «ЛЮМОС ЮКРЕЙН» Геннадій Полових. Фахівці представили змістовні доповіді, що презентували розробки компанії, технологічні новинки в області автоматизації руху транспорту на підприємстві та апаратні й програмні розробки компанії на правлені на безпековий сектор агропромислових підприємств (Віталій Блажко, «Автоматизація руху автотранспорту на підприємстві. AGB Control»), здобутки і досягнення в області будівництва сонячних електростанцій (Геннадій Полових, «Світлі інвестиції в майбутнє. Екологічна та економічна складова будівництва сонячних електростанцій»). «Родзинкою» доповіді стала автоматична система, котра в режимі онлайн транслює показники роботи реальних сонячних електростанцій, облаштованих у Полтавській області.

Найкращою студентською доповіддю визнали роботу студента спеціальності «Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка» Василя Ханюкова «Автоматична система керування фермерського інкубатора на основі мікроконтролера Siemens LOGO 12/24 RCE».

«У дослідженні продемонстровано енергозберігаючу конструкцію фермерського інкубатора з використанням енергії гравітаційного поля, що суттєво зменшує споживання електричної енергії. Система автоматичного керування параметрами мікроклімату в технологічному об’ємі інкубатора створена на основі багатоканального мікроконтролера Siemens LOGO 12/24 RCE, що забезпечує надійний контроль та керування», - розповів науковий керівник - к. ф.-м. н., доцент кафедри автоматики, електроніки та телекомунікацій Володимир Борщ.

Професійну розробку «Багатодіапазонна антена на основі 4-полюсної спіральної антени» (науковий керівник - к. т. н., доцент кафедри автоматики, електроніки та телекомунікацій Ігор Слюсарь) презентував студент спеціальності «Телекомунікаці та радіотехніка» Дмитро Телешун

З метою забезпечення багатодіапазонності антенних систем телекомунікаційних засобів в роботі запропонований прототип антени, в якій складові відносяться до різних типів антенних конструкцій. Оцінку властивостей синтезованої шляхом математичного моделювання комбінованої антени доцільно виконувати на основі таких просторово-частотних характеристик як: діаграма спрямованості, коефіцієнт стоячої хвилі, вхідний імпеданс та смуга пропускання.

«Приємно відзначити високий рівень доповідей, широкий спектр наукових проблем, з якими працює кафедра автоматики, електроніки та телекомунікацій, а також суспільну затребуваність технічних рішень кафедри. Дякуємо учасникам конференції за якісну презентацію наукових доробок нашого колективу», - наголосив голова секції – завідувач кафедри автоматики, електроніки та телекомунікацій Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», к. т. н., доцент Олександр Шефер.

Медіацентр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»