2021-04-29

Науковці та представники бізнесу обговорили основні аспекти безпечних умов праці в нафтогазовому комплексі

Науковці політехніки, топ-менеджмент компанії DТЕК Нафтогаз ПрАТ "Нафтогазвидобування", фахівці ГУ ДСНС України та Управління Держпраці у Полтавській області обговорили організацію безпечної праці в умовах пандемії COVID-19 на об’єктах нафтогазового комплексу.

Науковці та представники бізнесу обговорили  основні аспекти безпечних умов праці в нафтогазовому комплексі

Незважаючи на карантинні обмеження, спричинені всесвітньою пандемією COVID-19, науково-технічна конференція «Передбачати, готуватися та реагувати на кризу – інвестуймо зараз у стійкі системи безпеки здоров’я на роботі» зібрала величезну кількість професіоналів нафтогазового профілю, фахівців ГУ ДСНС України та Управління Держпраці у Полтавській області, готових поділитися власним баченням поліпшення умов праці галузі, забезпечення протипожежної, техногенної та екологічної безпеки в умовах всесвітньої пандемії у співпраці з компанією DTEK Нафтогаз та одного з провідних закладів нафтогазової освіти України. Науково-педагогічні працівники Навчально-наукового інституту нафти і газу, Навчально-наукового інституту архітектури, будівництва та землеустрою, Навчально-виробничого центру нафти представили Полтавську політехніку.

Ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», професор Володимир Онищенко і керівник департаменту з ОП, ПБ і ОНС ПрАТ «Нафтогазвидобування» Дмитро Мелешенко відкрили конференцію.

«Всесвітній день охорони праці, за вже сталою традицією, Полтавська політехніка відзначила участю у масштабних тематичних заходах. Приємно констатувати той факт, що, починаючи з 2016 року, з компанією DTEK Нафтогаз – флагманом видобувної галузі проводимо спільні важливі наукові заходи, присвячені питанням охорони праці. Розглядаємо тематику охорони праці в промисловості і екологічної безпеки, враховуючи наслідки кризи, спричиненої пандемією.

Надзвичайно раді повернутися до спілкування, роблячи нові кроки у подоланні кризи, розуміючи, що будь-яка криза – це, по суті, новий старт, шанс на якісні зміни. Наш університет використовує цей шанс на повну, реалізовуючи програму стратегічного розвитку Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка».

Бажаю подальших успіхів, на досягнутому не зупинятися, а Полтавська політехніка завжди готова долучатися до впровадження усіх інноваційних розробок, втілення наукових думок стосовно інтенсифікації видобутку, вдосконалення найрізноманітніших технологічних процесів, турботи про екологічну безпеку, ефективного та раціонального природокористування, вчитися поєднувати розвиток енергетичної та екологічної сфери.

Я дякую усім, хто долучився до роботи конференції і брав участь у цікавих дискусіях, висловлював наукові погляди!

Сподіваюсь, що наступна конференція у 2022 році відбудеться наживо і в цілковитій безпеці!» – побажав ректор, професор Володимир Онищенко.

Викладачі, науковці та представники нафтогазового бізнесу України працювали за трьома основними тематичними напрямками:

  • «Досвід підвищення експлуатаційної надійності бурового верстата «Drilmec 1500 НР» для влаштування свердловини на Семеренківському ГКР»;
  • «Перспективи розвитку екологічних інгібіторів гідратоутворення та шляхи їх вдосконалення»;
  • «Розробка технології використання бурових розчинів та бурових шламів для виготовлення будівельних матеріалів та конструкцій або безпечної їх утилізації».

Зокрема, науковці Навчально-наукового інституту архітектури, будівництва та землеустрою та Навчально-наукового інституту нафти і газу Полтавської політехніки – Максим Харченко, Юрій Винников, Ірина Ларцева, Андрій Ягольник, Вікторія Дмитренко, Іван Зезекало, Микола Зоценко, Петро Голуб, Григорій Шарий та Олена Михайловська презентували власні дослідження та поділилися успішними науково-освітніми кейсами.

До обговорення проблеми охорони праці та дотримання правил протипожежної та техногенної безпеки долучилися начальник відділу техногенної безпеки управління запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України у Полтавській області підполковник служби цивільного захисту Андрій Ярощук («Впровадження заходів техногенної та пожежної безпеки на об’єктах нафтогазового комплексу області в умовах карантинних обмежень, спричинених розповсюдженням гострої респіраторної хвороби COVID-19») та начальник відділу з питань експертизи умов праці Управління Держпраці у Полтавській області Вікторія Полєнова («Додержання вимог законодавства з питань гігієни праці та атестації робочих місць за умовами праці на підприємствах нафтогазового комплексу»), головний інженер ТОВ «Нафтогазхімсервіс» В’ячеслав Даниленко («Зменшення і попередження поширення COVID-19 на робочих місцях. Створення сталої системи безпеки та здоров’я на роботі (БЗР) та інвестування в неї коштів») та радниця з виробничої безпеки групи компаній Smart Energy Ольга Богданова («Спільні дії нафтогазових підприємств у поширенні ризик орієнтованого підходу в Україні». Питанню захисту навколишнього середовища присвятив доповідь «Моніторинг стану навколишнього природного середовища в межах Семеренківського і Мачухського родовищ» директор департаменту екології, гідрогеології, вивчення та прогнозу термобаричних умов ДП «Укрнаукагеоцентр» Микола Скирда.

По завершенні конференції учасники прийняли резолюцію, яка слугуватиме дороговказом до проведення наступної науково-технічної конференції. Організатори науково-технічної конференції «Передбачати, готуватися та реагувати на кризу – інвестуймо зараз у стійкі системи безпеки здоров’я на роботі» висловлюють слова щирої вдячності усім, хто долучився до роботи конференції, брав участь у цікавих дискусіях, висловлював глибокі наукові погляди та сподівання, що наступна конференція 2022 року відбудеться наживо і в цілковитій безпеці.

Наприкінці грудня 2020 року DTEK Нафтогаз і Полтавська політехніка визначили нові напрями співпраці на найближчі п’ять років.

Медіа–центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»