2020-12-10

DТЕК Нафтогаз і Полтавська політехніка визначили нові напрямки співпраці на найближчі п’ять років

У рамках круглого столу «Затвердження напрямів співпраці DТЕК Нафтогаз і Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» науковці та представники топ-менеджменту компанії DТЕК Нафтогаз обговорили та затвердили проєкт Програми комплексного співробітництва на 2021-2025 роки.

DТЕК Нафтогаз і Полтавська політехніка визначили нові напрямки співпраці на найближчі п’ять років

Ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», професор Володимир Онищенко, директорка Полтавського фахового коледжу нафти і газу Любов Шумська, представники топ-менеджменту компанії DTEK Нафтогаз, науково-педагогічні працівники Навчально-наукового інституту нафти і газу, зокрема кафедри нафтогазової інженерії та технологій університету взяли участь у роботі круглого столу «Затвердження напрямів співпраці DТЕК Нафтогаз і Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка».

Незважаючи на карантинні обмеження та неможливість до проведення конструктивного діалогу офлайн, круглий стіл зібрав чималу кількість професіоналів нафтогазового профілю, готових поділитися власним баченням поглиблення співпраці компанії DTEK Нафтогаз, та одного з провідних закладів нафтогазової освіти України у науково-освітній сфері та науково-технічного супроводу. Загалом понад 60 учасників, у тому числі викладачів, науковців, студентів нафтогазових спеціальностей університету та Полтавського коледжу нафти і газу. Учасники круглого столу працювали за двома тематичними розділами: «Напрямок науково-технічного співробітництва» і «Напрями співробітництва у сфері освіти».

Модерували захід випускник Полтавської політехніки, керівник технологічного розвитку компанії DTEK Нафтогаз Максим Дорохов та директорка Полтавського фахового коледжу нафти і газу Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Любов Шумська.

З вітальним словом до присутніх звернулися генеральний директор DTEK Нафтогаз Ігор Щуров, заступник голови Полтавської обласної державної адміністрації Євгеній Греков, директор з видобутку та переробки вуглеводнів DTEK Нафтогаз Олексій Раптанов, ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», професор Володимир Онищенко та директорка Полтавського фахового коледжу нафти і газу Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Любов Шумська.

«Серед пріоритетів освітньої політики Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» – висока якість освітніх послуг, одним з важливих інструментів її забезпечення залишається співробітництво з бізнес-партнерами.

Постійний зв’язок зі стейкхолдерами забезпечує інтеграцію університету в сучасний освітній, науковий, соціальний та економічний простір задля побудови інноваційного освітнього середовища з новими можливостями, ресурсами, технологіями та ідеями. Сподіваюся, що в результаті плідного конструктивного діалогу намітимо нові шляхи співпраці та партнерства, напрацюємо можливості для повноцінного обміну досвідом, технологічними та науковими здобутками. Бажаю плідної дискусії та цікавих виступів!» – привітав ректор університету, професор Володимир Онищенко.

«Надзвичайно приємно, що саме Полтавська політехніка стала центром впровадження позитивних змін у нафтогазовій освіті. Серед пріоритетів нашої діяльності – енергетична безпека нашої держави, ощадливе використання природних ресурсів та розвиток нафтогазового комплексу Полтавщини, що входить до трійки регіонів з видобутку вуглеводнів, маючи розвинену інфраструктуру та чітко розгалуджену транспортну систему. Результати нашої співпраці вбачаємо у синхронізації діяльності органів влади та напрямків наукової діяльності провідного університету Полтавщини, область могла б здобутий досвід «експортувати» у інші регіони та за кордон», – прокоментував заступник голови Полтавської обласної державної адміністрації Євген Греков.

За словами генерального директора компанії DTEK Нафтогаз Ігора Щурова, готовність університету йти назустріч провідним нафтогазовим та сервісним компаніям, зокрема DTEK Нафтогаз, сприяє якісній підготовці фахівців нафтогазового комплексу Полтавського регіону та України загалом: «Галузеві тенденції змінюються, тому всі ми маємо бути готовими сприймати та відповідати на сучасні виклики. Наша компанія – постійний партнер територіальних громад, Полтавського регіону, де провадимо виробничу діяльність, виконуючи основну місію – реалізувати добрі наміри у науково-освітній сфері та сприяти динамічному розвитку Полтавщини».

У планах компанії – наступного року на базі Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» провести масштабну міжнародну технологічну конференцію, де напрацювання у сфері реалізації повноцінного діалогу науки, освіти та бізнесу представлять провідні нафтогазові компанії України.

Досягненнями компанії та успішними кейсами у сфері інтенсифікації видобутку вуглеводнів, забезпечення екологічної безпеки поділився директор з видобутку та переробки вуглеводнів DTEK Нафтогаз Олексій Раптанов. Варто відзначити – у рамках боротьби з пандемією COVID-19 компанія DTEK Нафтогаз надає посильну допомогу в забезпеченні засобами індивідуального захисту , апаратами штучної вентиляції легень міських та районних лікарень.

Ректор Національного університету Володимир Онищенко виступив у секції «Напрямок науково-технічного співробітництва» з доповіддю «Співпраця Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», презентувавши пріоритетні напрями науково-освітнього партнерства з представниками бізнесу одного з провідних інноваційних центрів Полтавщини.

«Тривале стратегічне парнерство університету з компанією DТЕК Нафтогаз має різноплановий характер – удосконалюється й осучаснюється матеріально-технічна база університету й коледжу, покращується рівень фахової підготовки здобувачів освіти, вирішуються питання ефективної самореалізації студентів, аспірантів та науково-педагогічних працівників у професійній діяльності.

У рамках Меморандуму про співробітництво у науково-технічній сфері, підписаного у 2016 році, політехніка отримала надсучасну навчально-наукової лабораторії промивальних рідин, яка ефективно використовується в освітньому процесі, наукових дослідженнях та під час проведення курсів підвищення кваліфікації.

У 2018 році на базі Полтавського фахового коледжу нафти і газу відбулося відкриття лабораторії спеціалізованих інформаційних систем та технологій, створеної за сприяння ДТЕК Нафтогаз. Заняття у лабораторії, обладнаній сучасною комп’ютерною технікою, мультимедійним комплексом, забезпеченій новітніми програмними продуктами, сприяють формуванню професійної компетентності студентів, дають змогу структурувати та візуалізувати зміст навчального матеріалу для його ефективного засвоєння», – прокоментував Володимир Онищенко.

Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» – надсучасний, потужний, інноваційний, конкурентоспроможний освітньо-науковий центр України, один із важливих напрямків співпраці якого є проведення наукових досліджень, пов’язаних з наданням науково-технічної підтримки щодо практичного вирішення виробничих завдань. Під час галузевого нафтогазового форуму ректор університеті презентував новий науковий підрозділ – Навчально-виробничий центр під керівництвом досвідченого фахівця Петра Голуба.

Партнерство з ДТЕК Нафтогаз має різновекторний характер, традиційним стало проведення на базі Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» науково-теоретичних та науково-практичних семінарів і конференцій, які забезпечують формування високого рівня фахових компетенцій учасників та відповідають поточним, перспективним потребам освіти і бізнесу.

Зокрема, у 2018 році під час курсів підвищення для фахівців компанії DТЕК Нафтогаз викладачі ННІ нафти і газу прочитали цикл лекцій «Сучасні технології для підвищення ефективності розробки родовищ нафти і газу».

У межах розвитку багаторічного співробітництва з провідним корпоративним університетом «Академія ДТЕК» у 2019 році 15 науково-педагогічних працівників пройшли підвищення кваліфікації за тренінговими програмами «Ефективні комунікації» та «Ефективний менеджмент».

За словами ректора університету, професора Володимира Онищенка участь університету у широкомасштабному пілотному проєкті з дуальної освіти дало можливість повноцінно реалізувати таку форму здобуття вищої освіти за спеціальностями «Галузеве машинобудування», «Гірництво», «Геодезія та землеустрій», «Нафтогазова інженерія та технології» та дозволило залучити сферу виробництва до організації освітнього процесу, максимально поєднавши теоретичну й практичну підготовку фахівців нафтогазового профілю.

«Реалізація пілотного проєкту за дуальною формою здобуття освіти в системі підготовки галузевих кадрів сприятиме переходу на якісно новий рівень формування професійних компетентностей, розвитку ефективної системи партнерства освіти і бізнесу та забезпечить затребуваність і конкурентоспроможність фахівців на ринку праці

Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» – один з основних постачальників кваліфікованих кадрів для нафтогазових компаній. Щороку збільшується кількість студентів університету, які проходять виробничу практику на базі підприємств компанії DТЕК Нафтогаз», – зазначив Володимир Онищенко.

У рамках круглого столу змістовні виступи про діяльність компанії, систему технологічного розвитку DTEK Нафтогаз, програму науково-технічної діяльності університету у нафтогазовому напрямку, пропозиції університету для бізнесу в межах науково-технічного співробітництва підготували керівник технологічного розвитку DTEK Нафтогаз Максим ДороховСистема технологічного розвитку DTEK Нафтогаз (технологічні виклики компанії; проєкт «ТехноХаб DTEK»; програма науково – технічних робіт компанії»), кандидат технічних наук, доцент, в.о. кафедри нафтогазової інженерії та технологій Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Максим ХарченкоРезультати науково-технічного співробітництва з DTEK Нафтогаз. Програма науково-технічної діяльності університету у нафтогазовому напрямку (наукові школи; напрямки, які потребують підтримки бізнесу у їхньому розвитку»), директор Навчально-виробничого центру Полтавської політехніки Петро ГолубПропозиції університету для бізнесу в межах науково-технічного співробітництва»).

«Ми виробили власний системний підхід від зародження ідей до їхньої практичної реалізації, серед наших корпоративних принципів – створення єдиного «вікна» для з’ясування потреб компанії. Компанія планує створення на базі Unit City центру української інноваційної нафтогазової екосистеми для пошуку, розробки, адаптації унікальних нафтогазових технологій», – прокоментував керівник технологічного розвитку DTEK Нафтогаз Максим Дорохов.

Спікер презентував можливості університету у рамках ТехноХаб, серед яких: реалізація наукових розробок на технологічних полігонах, забезпечення науково–технічних супроводів впровадження унікальних технологій, недоступних раніше, науково-технічна підтримка в рамках реалізації технологічних викликів ТехноХабу.

«Серед переваг нашого університету, порівняно з іншими провідними українськими закладами вищої освіти, різноманіття профілів – крім нафтогазового, існують хімічний, фізичний, екологічний, будівельний профілі. Це дало реальні підстави для створення інноваційного наукового підрозділу університету – Навчально-виробничого центру. Крім нафтогазових досліджень, буде здійснюватися комплекс геологічних робіт», – наголосив директор центру Петро Голуб.

За словами начальника відділу по роботі з персоналом компанії DTEK Нафтогаз Анни Павліон, компанія вийшла на «піковий» момент по працевлаштуванню студентів та отримала можливість «виростити співробітників під себе».

Серед актуальних пропозицій – організація виробничих практик для студентів університету та коледжу, залучення професіоналів до написання та рецензування дипломних і магістерських робіт, проведення відкритих лекцій експертами компанії та втілення програми дуальної освіти.

Окремим важливим напрямком співпраці є реалізація проєкту дуальної освіти, завдяки якому студенти зможуть підкріплювати свої теоретичні знання необхідними практичними навичками ще в процесі навчання. Успішними кейсами по втілення пілотного проєкту «Дуальна освіта» у навчальну діяльність університету та коледжу розповіла директорка Полтавського фахового коледжу нафти і газу Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Любов Шумська: «Особливо важливо, що потенційні стейкхолдери мають можливість долучатися до розробки нормативно-правової бази проєкту. На сьогодні п’ять випускників політехніки працюють у компанії, що дало підстави університету розробити пропозиції щодо вдосконалення організації дуальної форми освіти». Новим підходом до професійної підготовки молодих фахівців стане регулярна організація онлайн-семінарів. Це дозволить оперативно передавати знання і обмінюватися досвідом навіть в дистанційному форматі в умовах карантинних обмежень.

У підсумку роботи круглого столу Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» і компанія DТЕК Нафтогаз затвердили Програму комплексного співробітництва на 2021 – 2025 роки.

Медіа – центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»