2022-12-17

«Кризова психологія в умовах війни»: науковці та стейкхолдери обговорили особливості сучасної підготовки фахівців-психологів

На базі лабораторії психодіагностики та корекційно-розвивальної роботи Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» відбувся круглий стіл «Кризова психологія в умовах війни». Науковці та стейкхолдери-практики конкретизували особливості сучасної підготовки фахівців з кризової психології та сформулювали пропозиції щодо поліпшення якості підготовки здобувачів спеціальності 053 «Психологія».

«Кризова психологія в умовах війни»: науковці та стейкхолдери обговорили особливості сучасної підготовки фахівців-психологів

14 грудня 2022 року на базі лабораторії психодіагностики та корекційно-розвивальної роботи кафедри психології та педагогіки факультету філології, психології та педагогіки Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» відбувся круглий стіл «Кризова психологія в умовах війни», на якому обговорювалися важливі питання, які стосуються практичної та кризової психології в умовах воєнного часу.

У зустрічі взяли участь науковці та практики: доктор психологічних наук, професор, завідувач кафедри Світлана Яланська, доктор педагогічних наук, професор Наталія Сайко, кандидат психологічних наук, доцент Ніна Атаманчук, кандидат педагогічних наук, доцент Леся Клевака, асистент, фахівець Олександр Корнілов, керівник Центру культури і студентської творчості, волонтер, магістрант спеціальності 053 «Психологія» Артем Лоік, кандидат психологічних наук, доцент, начальник групи контролю бойового стресу 116 Окремої бригади ТрО Юрій Горбенко, кандидат медичних наук, доцент кафедри Вадим Рудь (Полтавський державний медичний університет, кафедра психіатрії, наркології та медичної психології), практичний психолог Тетяна Климач (фаховий медико-фармацевтичний коледж Полтавського державного медичного університету), практичний психолог Тетяна Филь (КП «Полтавська обласна клінічна лікарня ім. М.В. Скліфосовського» Полтавської обласної ради, центр психологічної реабілітації при консультативній поліклініці), кандидат психологічних наук, доцент кафедри Вікторія Шевчук (Полтавська академія неперервної освіти ім. М.В. Остроградського, кафедра педагогічної майстерності та інклюзивної освіти), практичний психолог, керівник реабілітаційного центру Олександр Тимошенко (Реабілітаційний центр алко- та наркозалежних «Шанс»), фізичний терапевт Віктор Лебедєв (Полтавське казенне експериментальне протезно-ортопедичне підприємство, медичний відділ).

Учасники зустрічі аналізували дотичні аспекти з різних галузей знань (психологічної, медичної, військової), та, враховуючи умови воєнного часу, конкретизували напрями підготовки вузькопрофільних фахівців, які будуть спеціалістами з кризової психології.

«У 2020 році в Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» створено кафедру психології та педагогіки – структурний підрозділ факультету філології, психології та педагогіки. З 2021 року здійснюється підготовка здобувачів вищої освіти зі спеціальності 053 «Психологія» за освітньо-професійною програмою «Практична психологія» та 012 «Дошкільна освіта» за освітньо-професійною програмою «Дошкільна освіта».

Лабораторія психодіагностики та корекційно-розвивальної роботи є поліфункціональним майданчиком, де надаються освітні послуги для студентів, викладачі можуть забезпечувати комфортні та сприятливі умови для праці із клієнтом, застосовувати вправи із психологічного розвантаження. Лабораторія обладнана найсучаснішою технікою та створено науково-освітній простір для індивідуальних та групових навчальних занять, консультацій та  корекційної роботи з практичним психологом», – розповіла завідувач кафедри психології та педагогіки Світлана Яланська.

Усі учасники були одностайні у думці щодо важливості та актуальності підготовки кризових психологів, з огляду на непросту ситуацію, що склалася в українському суспільстві. Запрошені практики висловили багато цікавих ідей з питань підготовки затребуваного кризового психолога.

За результатами обговорень вироблено спільні пропозиції щодо поліпшення якості підготовки здобувачів спеціальності 053 «Психологія».

Нагадаємо, цього року у Полтавській політехніці відкрито перший в Україні Центр освіти та піклування про дітей дошкільного віку на базі ЗВО.

Раніше студенти і волонтери політехніки відвідали засідання-тренінг психологічної студії «Шлях до успіху».

 

Медіа-центр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»