2021-02-12

«Новий світ, нове радіо»: ЮНЕСКО вітає із Всесвітнім днем радіо!

За рішенням ЮНЕСКО Всесвітній день радіо відзначається у багатьох європейських країнах, починаючи з 2011 року. З нагоди Всесвітнього дня радіо 2021 (WRD 2021) ЮНЕСКО закликає радіостанції відзначити 10-ту річницю цієї події та понад 110 років радіо.

«Новий світ, нове радіо»: ЮНЕСКО вітає із Всесвітнім днем радіо!

Свято об’єднує журналістів, редакторів, видавців, операторів, звукорежисерів, монтажерів тощо – всіх тих, чия сумлінна праця забезпечує одне з основних прав людини і громадянина – право на публічну інформацію.

«В контексті, позначеному пандемією COVID-19, тема Всесвітнього дня радіо-2021 «Новий світ, нове радіо» буде висвітлювати послуги, що надаються радіозасобами протягом усієї кризи. Десята річниця також стане можливістю відзначити стійкість радіо, його еволюцію та постійну адаптацію впродовж століття до змін нашого суспільства», – йдеться на сайті ЮНЕСКО.

Ініціаторкою запровадження свята виступила Іспанія, уряд якої хотів нагадати світові про важливу роль радіомовлення, зміцнити міжнародне співробітництво та заохотити великі мережі, місцеві радіостанції розвивати свободу слова, доступу до публічної інформації у власній державі. Знаменна подія відбулася 3 листопада 2011 року під час 36-ї Генеральної конференції міжнародної організації ЮНЕСКО.

Дату 13 лютого обрали невипадково – цього дня 1946 року, в штаб-квартирі Організації Об’єднаних Націй вперше в ефір вийшла радіопрограма ООН. З цього моменту й розпочинається ера радіо, яке постійно бореться за «місцем під сонцем» та продовжує конкурувати з інформаційними технологіями.

У своєму розвитку радіо ніколи не стояло на місці – перший радіоприймач у 1893 році запатентував сербський вчений-винахідник Нікола Тесла, а в Україні першу цивільну радіоточку встановили 30 грудня 1902 року на лінії Херсон – Гола Пристань.

Радіо постійно вдосконалюється та прагне адаптуватися до реалій XXI століття, пропонує різноманітні форми комунікацій і взаємодії та, незважаючи на динамічний розвиток інформаційних систем та інтернету, продовжує залишатися засобом комунікації, що не вимагає великих економічних витрат, та одним з найпопулярніших медіа. За його допомогою інформація надходить до найвіддаленіших громад, до людей літнього та старшого віку, де часом про Інтернет не може бути й мови.

У Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» студенти різних навчально-наукових інститутів та факультетів ефірять на студентському радіо – під час великої перерви звучить музика і новини з життя Полтавської політехніки.

Щиро вітаємо працівників радіо! Від вашої щоденної праці залежить поінформованість і свідомість українського суспільства, завдяки новинним випускам та оглядам ми дізнаємося про події у світі, відчуваючи себе причетними до глобальних змін. А в епоху світової пандемії COVID-19 вагомість вашої діяльності ще більше зростає.

Бажаємо міцного здоров’я та подальших успіхів професійного зростання, невичерпної енергії, успішної реалізації креативних ідей, натхнення, процвітання та хвиль позитиву! Нехай найсміливіші плани та починання будуть в подальшому реалізовані!

Медіа–центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»