2020-08-21

Обласна конференція освітян: ректор політехніки розповів про готовність до навчального року в нових реаліях

21 серпня відбулася обласна конференція педагогічних працівників.

Обласна конференція освітян: ректор політехніки розповів про готовність до навчального року в нових реаліях

 

 

У конференції взяв участь Голова ради ректорів закладів вищої освіти Полтавського регіону, ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», професор Володимир Онищенко. Освітяни обговорили особливості навчання в умовах пандемії.

В умовах карантинних обмежень обласна конференція педагогічних працівників «Освіта Полтавщини на шляху впровадження Нової української школи: підсумки 2019/2020 навчального року та основні завдання на 2020/2021 рік» відбулася в онлайн-режимі.

У конференції взяли участь керівники органів управління освітою райдержадміністрацій, міськвиконкомів, об’єднаних територіальних громад, закладів вищої освіти І-V рівнів акредитації, професійної (професійно-технічної) освіти, інтернатного типу; позашкільної освіти; працівники Департаменту освіти і науки Полтавської обласної державної адміністрації, Полтавського обласного інституту післядипломної освіти ім. М.В. Остроградського.

 

 

 

Конференцію відкрив голова Полтавської обласної державної адміністрації Олег Синєгубов і наголосив на ключових завданнях у новому навчальному році: «Новий навчальний рік розпочнеться з певними особливостями. Але я хочу подякувати усім керівникам за те, що у складних умовах сьогодення ви самостійно знайшли вихід і дотримали високі стандарти якості освіти. Ті умови, в яких наразі працюємо, внесли свої корективи. 6 місяців живемо в умовах боротьби з коронавірусом. Непогано завершили попередній навчальний рік, хоча виклики були дуже серйозними, як для дошкільних, загальноосвітніх, так і для вищих закладів освіти. Наше завдання, щоб 1 вересня всі діти пішли до школи, вищих навчальних закладів і не дистанційно, а очно. Ми повинні все зробити для цього: серйозно підходити до вимог боротьби з COVID-19 і рекомендації МОЗ виконувати дуже принципово. Потрібно перевірити школи, корпуси вищих навчальних закладів, гуртожитки з точки зору безпеки в таких умовах. Це вимога сьогодення. Без цього ми, на жаль, не зможемо нормально розпочати, провести і завершити 2020/2021 навчальний рік». 

 

Перший заступник голови Полтавської обласної державної адміністрації Дмитро Лунін привітав педагогічну спільноту та наголосив на головному завданні під час організації освітнього процесу навчальними закладами: «Протягом останніх двох днів в Україні фіксують антирекорди по кількості захворюваних на Covid-19, тому освітянський процес треба організувати з дотриманням усіх карантинних вимог – нам важливо не запустити ланцюг розповсюдження інфекції».

 

 

Голова ради ректорів закладів вищої освіти Полтавського регіону, ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», професор Володимир Онищенко у своєму виступі охарактеризував роль закладів вищої освіти в забезпеченні ефективного функціонування системи освіти Полтавщини.

«Виклики сьогодення зобов’язують нас з високим ступенем відповідальності поставитися до початку нового навчального року. Освітній процес в університетах у 2020/2021 н.р. має розпочатися відповідно до чинного законодавства, але з урахуванням вимог та обмежень, які зумовлені посиленням протиепідеміологічних заходів.

У зв’язку з особливими умовами проведення вступної кампанії та згідно з рекомендаціями Міністерства освіти і науки України, новий 2020/2021 навчальний рік у закладах вищої освітиПолтавської області почнеться у два етапи: 1 вересня навчальний процес розпочнеться для здобувачів вищої освіти 2-го, 3-го та 4-го курсів, з 15 вересня – для першокурсників.

У більшості ЗВО начальний процес відбуватиметься очно, при цьому ми створили усі умови для дотримання санітарно-протиепідеміологічних вимог: температурний скринінг, санітарна обробка приміщень та поверхонь дезинфікуючими засобами, дотримання соціальної дистанції та застосування засобів особистого захисту. Нам важливо забезпечити високий рівень якості надання освітніх послуг, безпеку та комфортне перебування студентів у закладах освіти. Тому можливим варіантом організації навчального процесу в умовах дії карантинних обмежень, ми вбачаємо у застосуванні елементів дистанційної освіти», – зазначив Володимир Онищенко.

Ректор наголосив, що заклади вищої освіти Полтавської області роблять значний вклад у розвиток вищої освіти України, свідченням чого єрейтингові показники діяльності. За результатами останнього консолідованого рейтингу, Українська медична стоматологічна академія та Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» увійшли в 10-ку кращих університетів центрального регіону України. Також зазначив, що навіть в умовах пандемії необхідно продовжувати роботу з обдарованою молоддю і популяризацію здорового способу життя.

«Як Президент Малої академії наук України у Полтавській області, хочу зазначити, що одним із важливих пріоритетів є робота з обдарованою молоддю. З кожним роком до наукового пошуку долучається все більше юних науковців – за 8 років нашої діяльності понад 25 000 учнів Полтавської області було залучено до позашкільної наукової роботи. 

Важливим для нас є і розвиток учнівського та студентського спорту. Упродовж трьох років маю честь очолювати відокремлений підрозділ Всеукраїнської громадської організації «Спортивна студентська спілка України» в Полтавській області, а від 2019 року також є керівником відокремленого підрозділу громадської організації «Українська федерація учнівського спорту» в Полтавській області.

З прийняттям змін до Закону України «Про фізичну культуру і спорт» щодо діяльності Спортивної студентської спілки України та Української федерації учнівського спорту», на державному рівні визначена значущість цих організацій. Це відкриває нові можливості для проведення міжнародних спортивних заходів та гарантує фінансову підтримку від органів державної влади, закладів освіти, установ, підприємств. 

Яскравою і масштабною подією минулого року стало відкриття XV літньої Універсіади України, яке відбулося у міжнародний день студентського спорту на спортивному майданчику Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка». Ми швидко реагуємо на нові виклики і активно долучаємося до нових видів спорту – команда нашого університету взяла участь у всеукраїнському турнірі з кіберспорту серед студентів. 

Сучасні цифрові технології – це актуально, але у той же час надзвичайно важливою є рухова активність учнівської та студентської молоді. У вересні минулого року було реалізовано унікальний проєкт Junior Z з його лідером Олександром Педаном, де зібралося близько 500 учнів шкіл м. Полтава, а волонтерами заходу стали близько 40-ка студентів факультету фізичної культури та спорту Національного університету імені Юрія Кондратюка. Щоб популяризувати інноваційні підходи до шкільних уроків фізичної культури та мотивувати дітей займатися спортом було організовано Всеукраїнський спортивно-масовий захід CoolGames. Проведення таких заходів відкривають нові перспективи для розвитку учнівського та студентського спорту на Полтавщині та в Україні. Популяризація здорового способу життя та різних видів спорту серед сучасної молоді вважаємо одним із пріоритетних напрямків розвитку молодіжної сфери на Полтавщині.

Закликаю вас всіх в рік пандемії, в рік найбільших викликів для України, рухатись вперед, ставити перед собою максимально амбітну мету, адже освіта Полтавщини має бути однією з найкращих в Україні!» – наголосив Володимир Онищенко.

 

«Організувати освітній процес в умовах пандемії можливо. Але це потребує чималих зусиль. Дистанційне навчання, протиепідемічні заходи, відміна ДПА, ЗНО в умовах адаптивного карантину — перед освітянами цьогоріч вперше постали виклики такого масштабу. Налагоджується комунікація з батьками, учнями, студентами, використовувались всі засоби організації дистанційного навчання: електронні освітні платформи, месенджери, Всеукраїнська онлайн-школа», – сказала директорка Департаменту освіти і науки Полтавської обласної державної адміністрації Віта Ковальська. Вона підсумувала, що освітній процес у закладах вищої освіти забезпечують 2 тисячі викладачів, у тому числі 384 докторів наук та 1413 кандидатів наук, а навчаються у Полтаві близько 30 тисяч студентів.

 

 

Медіа-центр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»