2023-11-10

Очільник Полтавської політехніки вітає з Всесвітнім днем науки в ім’я миру та розвитку

Шановна академічна спільното Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», наукова спільното України!

Очільник Полтавської політехніки вітає з Всесвітнім днем науки в ім’я миру та розвитку

Від імені багатотисячного науково-педагогічного та студентського колективу Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» щиро вітаю Всесвітнім днем науки в ім’я миру та розвитку (World Science Day for Peace and Development)!
Для України цей день науки в ім’я миру та розвитку є, як ніколи, актуальним.
Цей день щорічно відзначається 10 листопада під егідою ЮНЕСКО з метою популяризації науки в суспільстві, необхідності взаємодії науки та світової громадськості, позитивного стимулювання праці науковців, встановлення діалогу між наукою та суспільством шляхом інформування громадян про результати наукових досліджень, їх короткотривалий і довготривалий вплив на нашу планету.
Україна має величезний науково-освітній потенціал – від здобутків талановитих вчених, знаних у всьому світі до сучасних сміливих розробників інновацій.
В Україні створена унікальна система роботи з дітьми, які виявляють здібності до наукової творчості – Малу академію наук України, вихованці якої вражають світ своїми інтелектуальними перемогами.
Важко переоцінити роль науки після нападу країни-агресора. Сьогодні наше повсякдення – це щоденна боротьба проти агресора на всіх фронтах, у тому числі, й на науково-освітньому, попри те, що ворог намагається фізично знищувати наші університети, наукові і культурні установи. Науковці одними з перших розірвали академічні зв’язки зі спільнотами тих людей, які перетворили науку на інструмент пропаганди і виправдання агресії стосовно мирної України. Завдяки Збройним Силам України, українські науковці не зупинили свою діяльність, а посилили актуальні дослідження, інтегруючись у європейський науковий простір, зосередились на розробках, важливих для відбудови та модернізації України. Чимало науковців стали захисниками і вирушили на фронт.
Наш класичний університет щодня робить власний вагомий внесок у розвиток української та європейської науки. Досягнення науковців та представників авторитетних наукових шкіл університету презентуються на національному та міжнародному рівнях. Особливо пишаємось розвитком молодіжної науки та підтримкою молодих вчених університету.
Наша плідна науково-освітня співпраця з академічною спільнотою України, провідними науковими установами, зокрема Національною академією наук України, а також з потужними іноземними університетами-партнерами охоплює широкий спектр досліджень, науково-практичних, просвітницьких та науково-освітніх заходів. Завдяки нашій масштабній науковій діяльності, Полтавська політехніка багато років поспіль є найкращим університетом Полтавщини за науковою діяльністю, входить до ТОП-10 українських університетів у найвпливовішому рейтингу університетів світу.
Наука – основа розвитку, прогресу, рушій економіки та ресурс підвищення якості життя суспільства. Саме завдяки науковим досягненням світ рухається вперед!
Висловлюю глибоку повагу і вдячність, шановні колеги, за нелегку працю, бажаю міцного здоров’я і вагомих наукових здобутків на благо України!
Наука сильніша за війну!
Слава Україні!

 

Ректор, доктор економічних наук, професор,

заслужений працівник освіти України,

лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки,

кавалер ордену «За заслуги»

Володимир ОНИЩЕНКО