2024-05-30

Очільник Полтавської політехніки Володимир Онищенко взяв участь у засіданні Спілки ректорів закладів вищої освіти України

Ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», професор Володимир Онищенко взяв участь у виїзному засіданні Спілки ректорів закладів вищої освіти України, яке відбулося у Каневі. Засідання присвятили обговоренню пріоритетів у національно-патріотичному вихованні молоді у закладах вищої освіти, волонтерській діяльності в умовах війни та вшануванню пам’яті великого Кобзаря.

Очільник Полтавської політехніки Володимир Онищенко взяв участь у засіданні Спілки ректорів закладів вищої освіти України

24 травня 2024 року ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», заслужений працівник освіти України, доктор економічних наук, професор Володимир Онищенко взяв участь у засіданні Спілки ректорів закладів вищої освіти України.

Виїзне засідання відбулось на базі Шевченківського національного заповідника у мальовничому місті Каневі за пропозицією голови Черкаської обласної ради ректорів, директорів закладів вищої та фахової перед вищої освіти Олександра Черевка, ректора Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Дата проведення засідання була обрана не випадково, вона збігається з днем 163-ї річниці перепоховання Тараса Григоровича Шевченка. До учасників засідання з вітальним словом звернулася директорка Шевченківського національного заповідника Валентина Коваленко, розповіла про структуру заповідника, надбання і плани на майбутнє.

Засідання відкрив голова Спілки Петро Куліков. Під час засідання учасники обговорили пріоритетні напрямки волонтерської діяльності та національно-патріотичного виховання сучасної студентської молоді в умовах війни, що акумулює її національну ідентичність. У ході обговорення виступів було сформовано пропозиції до резолюції. Текст резолюції щодо активізації національно-патріотичного виховання студентської молоді у закладах вищої освіти було прийнято за основу.

«У найскладніший час випробувань для українського народу стратегічний розвиток держави залежить від синергії інтелектуального ресурсу, науки, освіти й культури. Європейське майбутнє України забезпечать нові генерації, виховані в єдиній системі моральних, правових і політичних цінностей, що утверджують високу культуру, толерантність, взаємопорозуміння й національну ідентичність.

Нині наше головне завдання – виховання свідомих, ментально здорових громадян України, цілеспрямоване формування української нації, яка знає своє коріння, свою історію, культуру, цінує й береже свою рідну українську мову. Саме ці важливі питання детально обговорили та прийняли резолюцію під час засідання Спілки ректорів України. Погоджуюся з колегами, що сьогодні як ніколи важливою є комунікація ректорів, єдність та напрацювання пропозицій для успішного розвитку освіти і науки європейської України! Радію, що маємо конкретні напрацювання, які успішно реалізовуємо в одному з найкращих класичних університетів нашої країни», – прокоментував ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», професор Володимир Онищенко.

Після завершення заходу очільники та представники провідних закладів вищої освіти з метою вшанування пам’яті великого Кобзаря піднялися на Чернечу гору, з якої відкривається неймовірна панорама могутнього Дніпра.

«Сьогодні, дивлячись на ці чудові краєвиди, коли український народ виборює право на життя, свободу, територіальну цілісність, незалежність, пригадуємо актуальні поетичні рядки безсмертного Тараса Григоровича: «Борітеся – поборете…!». Навіть через століття Шевченко обʼєднує і надихає!», – наголосив очільник Полтавської політехніки.

Нещодавно проректорка Полтавської політехніки взяла участь у нараді МОН України щодо комплексної трансформації вищої освіти.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»