2021-06-04

Оголошено переможців конкурсу архітектурного рисунка «КАР 2021»

12 студентів Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» та Миргородського фахового коледжу імені Миколи Гоголя стали переможцями конкурсу архітектурного рисунка «КАР 2021».

Оголошено переможців конкурсу архітектурного  рисунка  «КАР 2021»

23 квітня на базі Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» відбулася VI Всеукраїнська науково-практична конференція студентів, молодих учених і науковців «Архітектурний рисунок у контексті професійної освіти», яка зібрала близько трьохсот учасників з різних куточків України та світу. Навчально-науковий інститут архітектури, будівництва та землеустрою, кафедра образотворчого мистецтва гуманітарного факультету Полтавської політехніки вже вшосте організували масштабну наукову подію з метою обміну результатами досліджень та новаторськими ідеями для подальших спільних проєктів. За традицією, під час конференції стартував творчий конкурс і підсумки стали відомі наприкінці травня.

Учасники працювали у трьох тематичних секціях:

  • «Архітектурний рисунок: проблеми, методи, засоби»;
  • «Образотворчі дисципліни в умовах сучасної освіти»;
  • «Пленер як процес підготовки майбутнього фахівця».

Під час практичної частини конференції учасники виконували роботи на конкурс архітектурного рисунку «КАР 2021» – втілювали «Архітектурну фантазію» (творча робота, виконана у будь-якій техніці – змішаній, пастелі, акварелі, графіці), а також змагались у майстерності рисунків та етюдів з натури. Оскільки формат заходу змінився через карантинні обмеження, учасники могли подавати раніше виконані роботи, а натурні роботи могли виконуватись за місцем проживанням учасників. Участь у конкурсі взяли студенти 33 закладів вищої освіти, у тому числі іноземних.

Конкурс став наймасштабнішим за всю історію проведення – 436 конкурсних робіт. Імена переможців оголосили наприкінці травня:

Переконливу перемогу у номінації «Архітектурна фантазія» здобули 9 студентів Навчально-наукового інституту архітектури, будівництва та землеустрою Полтавської політехніки. Роботи призерів виконувалися під керівництвом старшої викладачки кафедри образотворчого мистецтва гуманітарного факультету Олени Острогляд.

Перше місце на конкурсі здобули:

  • робота «Місто» студентки другого курсу Вікторії Зінченко, гуаш, 2020;

  • робота «Місто» студента першого курсу Назара Мальцева, змішана техніка, 2020;

  • робота «Лебедина елегантність» студентки першого курсу Поліни Остапенко, змішана техніка, 2020.

Друге місце посіли:

  • робота «Дзвіниця. Диканька» студента першого курсу Микити Вжешневського, пастель, 2020;

  • робота «Крізь блакить» студентки першого курсу Валерії Іванової, змішана техніка, 2020;

  • робота «Живописний етюд мого міста» студентки другого курсу Анни Михайлової, акварель, графіка, 2020;

  • робота «Дзвіниця у Диканьці» студентки першого курсу Олени Приходько, змішана техніка, 2020;

  • робота «Фрагмент» студентки першого курсу Марини Хоменко, графіка, 2020;

  • робота «Свято-Миколаївський собор» студентки першого курсу Марії Якуненко, графіка 2020.

Також на другому місці у номінації «Рисунок/етюд з натури» роботи студенток 2 курсу Миргородського фахового коледжу імені Миколи Гоголя Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»:

Олександри Чурікової («Затишок»),

Катерини Дядик («Миргород»),

студентки 3 курсу Вероніки Гречаник («Кольори міста»).

Роботи усіх переможців можна переглянути за посиланням: https://kappoltava.tumblr.com/

За словами кандидата мистецтвознавства, завідувачки кафедри образотворчого мистецтва Полтавської політехніки Тетяни Зіненко, важко переоцінити важливість мистецької освіти для майбутніх архітекторів. Для студентів перемога у конкурсі – це впевнений старт у професійне майбутнє.

Минула конференція відбулась у 2019 році і через пандемію не проводилась у 2020 році. Тому учасники конференції і наукові керівники конкурсантів дуже раді відновленню проведення наукового і творчого заходу у Полтаві.

Медіа–центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»