2022-10-17

«Pedal for life»: студенти-учасники молодіжного обміну поділилися досвідом розвитку велоспорту в Україні

Студентка факультету філології, психології та педагогіки Полтавської політехніки Анна Нестеренко та студентки Полтавського фахового коледжу нафти і газу Марія Пащенко, Катерина Готра взяли участь у молодіжному обміні за програмою Erasmus+ «Pedal for life», що проходив у Туреччині. Учасники з України, Норвегії, Литви, Чехії, Угорщини, Румунії та Туреччини обговорили здобутки та недоліки у сфері велоспорту країн-учасниць та збереження природних ресурсів за допомогою здорового водіння.

«Pedal for life»: студенти-учасники молодіжного обміну поділилися досвідом розвитку велоспорту в Україні

Студентка четвертого  курсу спеціальності 035 «Філологія» факультету філології, психології та педагогіки Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Анна Нестеренко та студентки групи ЕН – 4-1  експлуатаційного відділення Полтавського фахового коледжу нафти і газу Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Марія Пащенко і Катерина Готра  взяли  участь у молодіжному обміні за програмою Erasmus+ «Pedal for life», що проходив з 30 вересня по 10 жовтня 2022 року у турецькому  місті Бурса.  Масштабна міжнародна подія відбулася за підтримки громадської організації   «Development and Initiative»  та координаторки проєкту  Катерини Пряжнікової.

Загалом   у молодіжному обміні взяли участь 60 молодих людей з семи   країн світу – України,  Норвегії, Литви,  Чеської  Республіки, Угорщини, Румунії та  Туреччини, які обговорили перспективи  покращення велосипедного руху,  зменшення проблем з фізичним  здоров’ям, аварій, збереження природних ресурсів та економічного зростання молодих людей за допомогою здорового водіння. Головною та  неймовірно атмосферною локацією  проєкту став заміський  курортний  комплекс  «Nefes Dağyenice Park Resort», де учасники мали можливість чудово поєднувати навчальну та культурну діяльності.

Упродовж усього проєкту досвідчені тренери проводили інтерактивні презентації, відкриті дискусії та рольові ігри, кожна національна команда презентувала різноманітні воркшопи, на яких учасники обговорили особливості, здобутки та недоліки у сфері спорту країн – учасниць, проявили креативність у виконанні пропонованих творчих завдань, зокрема, у розробці нового незвичайного виду спорту, пройшли цікаві квести та позмагалися у найрізноманітніших фізичних активностях.

«Купу позитивних емоцій та незабутніх вражень приніс спільний похід  навколо пагорбів і лісу біля населеного пункту Дагеніце (Dagyenice). Майже цілий день ми насолоджувалися красою турецьких краєвидів, дихали свіжим гірським повітрям, спілкувалися з новими іноземними друзями та співали пісні. Не менш захоплюючим був день,  проведений у  найбільшому парку пригод у Туреччині, який знаходився на території комплексу. Спочатку  нас забезпечили усім необхідним спорядженням, а далі ми проходили різного рівня перешкоди на канатній дорозі і навіть спробували зіплайн. Крім того, крутили педалі не лише на велосипеді, але й на катамарані, коли в один з днів було запропоновано покататися по озеру, біля якого розміщувався комплекс. До того ж ми прогулювались та оглядали визначні пам’ятки міста Бурса, відвідали найбільшу мечеть «Улу-Джамі», поринули у місцеву атмосферу та насолодилися східним колоритом. Позитивні враження просто переповнюють!», – поділилася учасниця проєкту Анна Нестеренко.

За словами студенток Полтавського фахового коледжу нафти і газу Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Марії  Пащенко і Катерини  Готри,   за час проєкту змогли набути унікальних практичних навичок, удосконалили власний рівень володіння іноземною мовою, підвищили обізнаність з тематики проєкту в контексті глобальних трендів розвитку науки та кращих світових практик.

Програма проєкту була надзвичайно насиченою та інтенсивною, щодня учасники мали по 2-3 сесії тривалістю від однієї до двох годин, на яких обговорювали тематику проєкту, навчалися працювати в команді та виконувати завдання у межах наданого часу, проводили дебати, на яких  розвивали навички ораторського мистецтва та вміння відстоювати власну точку зору.

Особливо цікавими та пізнавальним стали  культурні вечори кожної з представлених країн – учасниць, молодь  дізналася  більше   про традиції, звичаї та обряди безпосередньо від носіїв, мала можливість  розвіяти  існуючі стереотипи, навчитися національних танців і, звичайно ж, спробувати національні страви та напої. На  культурному вечорі України  національна команда  познайомила учасників з українською культурою та  розповіла про злочини, які чинить російська армія на території нашої країни, нагадала  про мужнє протистояння українського народу та необхідність його  постійної підтримки з боку інших країн світу.

«Пригадую, як на початку нашого знайомства фасилітатор проєкту Süleyman Ayaz Karadağ сказав: «Моя мета – це, щоб в кінці проєкту ви сказали, що весело провели час». І йому це реально вдалося, це було дійсно незабутньо! Особисто для мене участь в проєкті Erasmus+ – це унікальна можливість за короткий період отримати колосальний досвід та практичні знання, здійснити особистісний апгрейд, обмінятися думками та ідеями з однодумцями з інших країн, розвинути креативність, відкритість, прокачати навички командної роботи, адаптації та вирішення певного кола проблем.

Надзвичайно вдячна українській громадській організації «Development and Initiative» за можливість стати частиною цього проєкту та безпосередньо координаторці проєкту Катерині Пряжниковій за цінну допомогу та корисні поради при підготовці до подорожі. Також хочу подякувати своїй викладачці – кандидатці філологічних наук, доцентці кафедри германської філології та перекладу Полтавської політехніки Анні Павельєвій, яка постійно мотивує нас, студентів, до участі у подібних проєктах, допомагає та підтримує на шляху до успіху. Щиро рекомендую не боятися та брати участь у проектах Erasmus+ усім, хто прагне відкривати нові горизонти, розширити свій кругозір, знайти друзів по всьому світу та просто корисно провести час. Воно того варте!», прокоментувала  студентка факультету філології, психології та педагогіки Полтавської політехніки Анна Нестеренко.

«Сподіваємося на нові зустрічі з активною, ініціативною молоддю європейських країн, віримо, що таких тренінгів  попереду ще буде чимало, адже тепер просто  не уявляємо нашого життя без проєктів Erasmus+. Щиро дякуємо викладачам  коледжу  за всебічну підтримку, позитивну мотивацію  та сприяння нашим ініціативам!», - поділилися враженнями учасниці проєкту, студентки Полтавського фахового коледжу нафти і газу Марія Пащенко і Катерина Готра.

Нагадаємо, студенти-архітектори презентували концепцію веломаршруту для поєднання двох полтавських парків, у Полтаві встановили велопарковки за проєктом випускника ННІ архітектури, будівництва та землеустрою, а ректор Полтавської політехніки очолює традиційні велопробіги зі студентами.

Раніше студентка-перекладачка стала учасницею молодіжного проєкту проти дискримінації, ксенофобії та булінгу, студентки політехніки взяли участь у проєкті Ерасмус+, присвяченому розвитку екологічної свідомості європейців, та провели благодійний аукціон, студенти-філологи опановували практичні навички у сфері екології та захисту навколишнього середовища розглядали проблему алкогольної залежності та методи боротьби із нею, підвищували рівень обізнаності щодо культурної різноманітності, вивчали проблему переселенців/мігрантів та внутрішньо переміщених осіб.

Медіа-центр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»