2022-09-20

Студенти-архітектори презентували концепцію веломаршруту для поєднання двох полтавських парків

У рамках Європейського тижня мобільності у Полтаві 19 вересня відбулась презентація практичних напрацювань щодо організації веломаршруту між центральним корпусом Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» та навчальним корпусом «У». Дана концепція є спільним проєктом ННІ архітектури, будівництва та землеустрою Полтавської політехніки та Інституту розвитку міста Полтави. Фактично маршрут поєднує дві рекреаційні зони – Парк «Перемога» і Корпусний парк.

Студенти-архітектори презентували концепцію веломаршруту для поєднання двох полтавських парків

У рамках Європейського тижня мобільності у Полтаві науковці і студенти Навчально-наукового інституту архітектури, будівництва та землеустрою Полтавської політехніки створили веломаршрут між центральним корпусом університету та корпусом «У». Під час презентації маршруту студенти та викладачі-наставники розповіли про особливості його розробки та поділилися практичними напрацюваннями проєкту.

Головна мета проєкту – популяризація велоруху та покращення безпеки дорожнього руху. Над розробкою маршруту працювали студенти спеціальності «Архітектура та містобудування» групи 201-А (Дмитро Панченко, Юлія Ландар, Марія Семеділко, Марина Макуха), 301-А (Дарина Бєлінська, Аліса Пасько, Владислава Пацюла, Діана Семенець, Тимофій Мирошенко) та 601-АД (Валерія Гончаренко). Також до створення проєкту долучилися науковці ННІ архітектури, будівництва та землеустрою Полтавської політехніки – старший викладач кафедри містобудування та архітектури, член Національної спілки архітекторів України Павло Васильєв та доцентка кафедри автомобільних доріг, геодезії, землеустрою та сільських будівель Ліна Гасенко.

«Взагалі ідея створення даного маршруту не дуже нова. В ідеалі планується створення веломережі між усіма закладами вищої освіти Полтави, з метою покращення комунікації студентів, зокрема між віддаленими гуртожитками та корпусами. Цей пілотний проєкт може бути спробою знайти компроміс між нинішньою ситуацією з велоінфраструктурою в місті й задовольнити потреби велосипедистів, щоб цей напрям розвивався й надалі», – прокоментував Павло Васильєв.

Про етапи розробки маршруту розповіла студентка Полтавської політехніки групи 301-А Діана Семенець.

«Під час відвідування літніх занять ми зі студентами звернули увагу на те, що в нашому місті існують проблеми з автомобільним рухом, такі як підвищені ціни на паливо та проблеми з громадським транспортом. Тому люди почали переходити на більш раціональний вид транспорту, такий як велосипед. Саме тому ми долучилися до розробки цього проєкту.

На першій зустрічі ми поділилися на дві групи: велосипедисти й пішоходи. Завдяки цьому ми змогли подивитися на ситуацію з обох сторін, як зі сторони звичайних людей, так і велосипедистів. Головні критерії – безпека та якість руху. Результатом нашого воркшопу були обрані варіанти маршруту, який був би швидким та безпечним. Обравши варіанти, які здались нам більш придатними до втілення ми провели аналіз нинішньої ситуації профілів вулиць. Також додатково провели дослідження на виявлення перешкод, таких як неякісне дорожнє покриття та відсутність пандуса. Проаналізувавши усі варіанти ми обрали найвдаліший, на наш погляд, який ми могли б втілити і який відповідав усім критеріям. Завершальним етапом було вирішення організації велоструктури саме в межах маршрутів наших вулиць», – зазначила Діана Семенець.

На презентації веломаршруту були присутні представник ГО «ВелоПолтава» Валерій Нурумов та фахівець з інтегровано-урбаністичного розвитку Інституту розвитку міста Полтава Олександр Печененко.

«Дуже приємно, що молоді люди взялися за таку справу. Те, що ви розглянули це питання в тих реаліях, які на сьогодні є – це дуже добре. Місто для всіх, не тільки для автомобілістів. Слід ділитися територією і для пішоходів, і для велосипедистів», – зауважив Валерій Нурумов.

«Сподіваємось, що розроблена концепція організації паркувального простору та подальша ініціатива створення відповідної інституції, яка буде опікуватися паркуванням, дасть позитивні здвиги в цьому напрямку. Це все буде сприяти формуванню передумов для розвитку велоінфраструктури та веломаршрутів. Інститут розвитку міста Полтава буде усіляко сприяти тому, щоб відбулась презентація цих напрацювань, а далі за підтримки керівництва Полтавської міської ради та Полтавської політехніки в рамках співпраці ми реалізуємо цей проєкт. Це питання актуальне не виключно для студентів. Я сам регулярно користуюся веломаршрутами. Реалізації можна досягти завдяки правильній організації дорожнього руху, чіткій розмітці та чітким правилам. Значних капіталовкладень не потрібно», – підкреслив Олександр Печененко.

Раніше проєкт «Дизайн велопарковки Poltava ride для міста Полтава» Ростислава Федотова здобув перше місце у бліцконкурсі від КО «Інститут розвитку міста», згодом у Полтаві встановили велопарковки за проєктом випускника ННІ архітектури, будівництва та землеустрою, а студентка-архітекторка запропонувала інноваційні просторові рішення для міських прирічкових парків.

Нагадаємо, у Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» підтримують велорух, а ректор очолює традиційні велопробіги зі студентами.


Медіа-центр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»