2021-09-04

Першокурсники політехніки пройшли посвяту і отримали атрибути студентства

3 вересня у Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» урочисто відзначили День першокурсника. Третій рік поспіль свято проходить у форматі open-air, а першокурсників вітають випускники та колектив університету.

Першокурсники політехніки пройшли посвяту і отримали атрибути студентства

На урочистості з нагоди Дня першокурсника зібралися директори навчально-наукових інститутів, декани факультетів, першокурсники, їхні батьки та запрошені гості.

Інновацією цьогорічного свята стало започаткування традиції проведення урочистостей та посвяти першокурсників у студенти наприкінці першого тижня навчання в університеті та спілкування у форматі Q&A з ректоратом університету. Ведучим свята став випускник Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», помічник ректора по роботі зі студентами Іван Ксенжук.

Привітати першокурсників та їхніх батьків, побажати життєвої енергії, успіхів у навчанні та щасливих, яскравих моментів студентського життя на свято завітали випускник університету 1993 року, ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», професор Володимир Онищенко, міський голова Полтави Олександр Мамай, перший заступник голови Полтавської обласної ради Олександр Лемешко, народний депутат України, випускник університету Костянтин Касай, депутат Полтавської обласної ради, голова Комісії з питань освіти, науки та культури Олег Діденко та військовий комісар Полтавського об’єднаного міського територіального центру комплектування та соціальної підтримки Олександр Турченко.

«Найбільша спільнота студентів першого курсу на Полтавщині пройшла посвяту і отримує вітання з початком такого важливого етапу у житті!

Найкращий заклад вищої освіти – Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» прийняв до своєї великої родини понад 1500 студентів! Майже тисячу – на бакалавраті, півтисячі – на магістратурі. Якісну європейську освіту здобувають близько 450 іноземних студентів.

Дорогі першокурсники! Щиро вітаю з тим, що ви стали студентами університету, де блискуче поєднуються двохсотлітні освітні традиції та інновації, минуле та сучасність – Полтавської політехніки!

Наш заклад вищої освіти є одним з небагатьох класичних університетів, де, незважаючи на динамічний розвиток, свято оберігаються та примножуються традиції, популяризується історія нашого закладу освіти.

Досвід та сучасні технології будуть сприяти гармонійного засвоєнню вами найсучасніших та найактуальніших знань.

Шановні студенти, сьогодні перед вами відкривається нова цікава сторінка вашого життя, адже студентські роки, проведені приємно і з користю – найкращі! Намагайтеся максимально якісно та ефективно здобувати ті знання, які неодмінно допоможуть вам досягати успіху у подальшому професійному житті!

Патрон нашого університету – славетний полтавець, вчений-винахідник Юрій Кондратюк мріяв про космос і його мрії здійснилися, тож мрійте і досягайте успіху!

Наш університет та науково-педагогічний колектив точно допоможуть вам зреалізувати найсміливіші проєкти.

Запам’ятайте: життя постійно змінюється, воно надзвичайно мінливе, а здобуті вами знання застарівають, тому не лінуйтеся навчатися і опановувати нові технології. Працюйте над собою, а мої колеги дадуть кожному з вас необхідний ґрунт і чітке розуміння будь-яких змін у сучасному суспільстві!

Перед вами відкриваються широкі освітні перспективи, можливості та шлях до перемог. Підтримуйте авторитет Полтавської політехніки власними успіхами та якісним навчанням! У добру путь, дорогі першокурсники!» – привітав ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», професор Володимир Онищенко.

Значення освіти у житті людини підкреслив міський голова Полтави Олександр Мамай: «Хочу, в першу чергу, звернутися зі словами величезної вдячності до викладачів за те, віддаєте власні знання, часто безсонні ночі молоді, поділяєте радість і труднощі. Прекрасно розуміємо: попереду – довге життя, у їхніх руках майбутнє нашого міста та країни і сьогодні від того, яку освіту отримають ці молоді люди залежатиме те, в якій країні будемо жити. Викладачам бажаю натхнення, мужності та наполегливості, батькам – здоров’я, терпіння і солідарності з викладачами. Зробімо разом все для того, щоб їхні юні роки пройшли на найвищому рівні! Шановні наші студенти, звернуся до вас – спілкуйтеся між собою, поважайте викладачів, батьків, знаходьте нових студентських друзів. З гордістю живіть в Україні та пишаєтеся здобутками рідної alma mater!»

Перший заступник голови Полтавської обласної ради Олександр Лемешко передав слова вітання від голови Полтавської обласної ради Олександра Біленького та всього депутатського корпусу Полтавської обласної ради.

Голова Комісії з питань освіти, науки та культури Полтавської обласної ради, депутат Олег Діденко відзначив високий рівень надання освітніх послуг в університеті.

«Хочу вас запевнити: у цих стінах ви отримаєте те, за чим прийшли – повагу, хорошу освіту та гідне виховання! Наука та освіта розвиваються, а наші фахівці необхідні в усьому світі. Проте пишайтеся тим, що народилися та живете в Україні, ваші батьки та рідні проживають тут. Працюйте на її розбудову, найкраще ви реалізуєтесь в Україні! Я точно знаю, що якісні знання – ключ до успіху! Нехай щастить!» – побажав депутат облради Олег Діденко.

Народний депутат України, випускник університету Костянтин Касай зазначив, що чимало випускників Полтавської політехніки – успішні професіонали різних сфер, добре відомі на теренах Полтавської області та працюють на благо українського народу у найрізноманітніших секторах національної економіки та виробництві.

«Дуже почесно вітати цьогорічних першокурсників у стінах одного з найкращих університетів України. Говорю без зайвого пафосу, адже, закінчивши університет рівно двадцять років тому, започаткував власну династію – сьогодні тут розпочинає свій старт у доросле життя мій син Павло. На моє тверде переконання, майбутнє нашої ще юної держави у руках цілеспрямованої, наполегливої, креативної молоді. Бажаю розумних рішень, якісних знань та професійного зростання!» – привітав народний депутат України, випускник університету Костянтин Касай.

Окреме місце в університеті займає напрямок військово-патріотичного виховання. Кафедра військової підготовки тісно співпрацює з міським та обласним військовими комісаріатами і професійними військовими, які надають кваліфіковану допомогу у підготовці майбутніх офіцерів запасу. З початком нового навчального року та посвятою у студенти Полтавської політехніки першокурсників привітав військовий комісар Полтавського об’єднаного міського територіального центру комплектування та соціальної підтримки, учасник бойових дій, полковник Олександр Турченко, який говорив про потреби нашої держави у формуванні кадрового потенціалу, захисту її територіальної цілісності та збереження миру на Сході.

Хвилиною мовчання вшанували тих, хто ціною власного життя виборював мир, захищаючи державний суверенітет та територіальну цілісність нашої держави. За традицією, студенти поклали квіти до Пам’ятної стели загиблим викладачам і студентам, меморіальних дошок загиблим у зоні АТО – студенту Навчально-наукового інституту архітектури та будівництва Максиму Хітайлову та випускнику електромеханічного факультету університету Дмитру Коряку.

За багаторічною традицією Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», приєднуючись до університетської родини, першокурсники отримують головні символи студентського життя від ректора, почесних гостей та студентського самоврядування.

Студентські атрибути – Ключ знань, символічні студентський квиток та індивідуальний навчальний план студента урочисто вручили першокурсникам-бакалаврам, які успішно склали ЗНО та мають найвищі рейтингові бали: Антону Курнакову – студенту Навчально-наукового інституту інформаційних технологій та робототехніки, Ангеліні Трифоновій – студентці Навчально-наукового інституту архітектури, будівництва та землеустрою, Дар’ї Москаленко та Миколі Коханичу – майбутнім бакалаврам Навчально-наукового інституту фінансів, економіки, управління та права та гумантіарного факультету, Вадиму Дуднику – першокурснику Навчально-наукового інституту нафти і газу та Дар’ї Старостиній – студентці Навчально-наукового інституту архітектури, будівництва та землеустрою.

Клятву першокурсника виголосила студентка-першокурсниця Навчально-наукового інституту архітектури, будівництва та землеустрою, яка набрала найвищі рейтингові бали, золота медалістка Софія Грошева. В урочистій атмосфері присутні поклялися високо нести ім’я Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», гідно підтримувати високе звання студентів закладу вищої освіти України, брати активну участь у навчальній, науковій і громадській діяльності університету, виховувати в собі активну громадську життєву позицію, наполегливість у розв'язанні поставлених завдань.

Святкова програма продовжилася виконанням пісні «Першокурсникам» від учасників Центру культури та студентської творчості та запуском у відкрите небо близько жовто-блакитних повітряних кульок. Хореографічні композиції присутнім подарували учасники хореографічної студії «Легенда».

По закінченню урочистостей першокурсники фотографувалися зі своїми друзями, університетськими наставниками та батьками біля святкової фотозони і вирушили на знайомство з адміністрацією університету та представниками органів студентського самоврядування університету. У Центрі культури та студентської творчості першокурсники невимушено поспілкувалися, обмінялися враженнями від перших днів навчання і поділилися планами на майбутнє.

Невдовзі на території університету відбудеться святкова open-air вечірка для першокурсників та відкриття нової локації.

Стежте за анонсами на офіційних ресурсах Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка».

Медіа–центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»