2022-12-27

Пішов з життя професор політехніки – один з провідних вчених України в галузі техніки і технології буріння свердловин

Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» з глибоким сумом сповіщає, що 27 грудня 2022 року пішов з життя професор кафедри нафтогазової інженерії та технологій ННІ нафти і газу, доктор технічних наук, професор Роман Семенович Яремійчук.

Пішов з життя професор політехніки – один з провідних вчених України в галузі техніки і технології буріння свердловин

Університет втратив досвідченого і висококваліфікованого спеціаліста, авторитетного науковця – не стало Романа Семеновича Яремійчука. Доктор технічних наук, професор, дійсний член та віце-президент ГО Українська нафтогазова академія, Заслужений діяч науки і техніки України, лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки (2008) був одним із провідних вчених України в галузі техніки і технології буріння.

Життєвий шлях Романа Семеновича – зразок добропорядності та професійності. Народився Роман Семенович 19 листопада 1936 року в с. Зібранівка Снятинського району Івано-Франківської обл. Після закінчення нафтового факультету Львівського політехнічного інституту присвятив себе науковій діяльності.

Роман Яремійчук — автор більше 60 книг (монографій, двомовних словників, підручників, навчальних посібників, довідників). Науковий доробок вченого налічує також більше 300 наукових статей, 167 винаходів (авторські свідоцтва, патенти України, Аргентини, Чехословаччини та ін. держав), а також більше 130-и публікацій в газетах і журналах України.

Його найбільш важливі роботи присвячені міцності та деформуванню стінок свердловин, технології освоєння свердловин зі створенням багаторазових миттєвих депресій і репресій на пласт за допомогою струминних апаратів (ці технології та обладнання стали серійними в Росії, Україні та багатьох інших країнах світу).

Під керівництвом і консультуванням вченого захищено 22 кандидатські та 2 докторські дисертації. Він виступав офіційним опонентом при захисті понад 10 докторських і 30 кандидатських дисертацій.

Усі, хто знав Романа Семеновича, любили і поважали його за чуйне ставлення до людей, велику душевну щедрість, мудрість та оптимізм.

Колектив Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» висловлює глибоке співчуття рідним і близьким з приводу смерті видатного колеги.