2019-09-23

Почалась підготовка енергоаудиторів для державного Фонду енергоефективності

Полтавський національний технічний університет ім. Юрія Кондратюка – лідер Полтавщини, який здійснює підготовку енергоаудиторів у сфері забезпечення енергетичної ефективності та обстеження інженерних систем будівель.

Почалась підготовка енергоаудиторів для державного Фонду енергоефективності

23 вересня почалась підготовка нової групи для професійної атестації, які мають намір провадити діяльність із сертифікації енергетичної ефективності та обстеження інженерних систем.

Це спільна освітня програма з Німецьким товариством міжнародного співробітництва (GIZ), що реалізується у рамках проекту «Підтримка національного фонду енергоефективності та програми екологічних реформ в Україні».

Підготовка та атестація фахівців цього напрямку передбачена відповідною угодою про співпрацю між ПолтНТУ ім. Юрія Кондратюка та Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, підписаною у квітні 2019 року, та спрямована на реалізацію програми «Університети України – ключові суб’єкти для висококваліфікованих енергоаудиторів Фонду енергоефективності».

Напередодні, 18 вересня відбувся перший Всеукраїнський Форум Фонду енергоефективності, присвячений презентації програми енергомодернізації багатоквартирних будинків ЕНЕРГОДІМ, і став головною комунікаційною платформою між мерами міст, головами обласних та районних адміністрацій, ОТГ, ОСББ та енергоаудиторами. Доцент кафедри архітектури та міського будівництва ПолтНТУ Олена Філоненко взяла участь у майже 9 годинному марафоні інтенсивної роботи, навчання, пропозицій, дискусій та проектів.

Учасниками заходу стали Альона Бабак, Міністр розвитку громад та територій України, Матті Маасікас, Глава представництва Європейського Союзу в Україні, Герман Інтеман, Радник з питань сільського господарства та екології Посольства Німеччини в Україні, Май Нгуєн, менеджер проектів IFC, Джордж Крістодореску, директор сектору енергоефективності GIZ бюро в Україні, Мустафа Саіт-Аметов, Керівник програми ПРООН із досягнення Цілей сталого розвитку в регіонах ПРООН, Євген Мецгер, заступник голови правління АБ Укргазбанк, Роман Бабут, Радник з міжнародних питань при Президентові Ради, KAPE. Наталія Олійник, президент Всеукраїнської Ради голів ОСББ, Юлія Сабатюк, член Наглядової Ради Фонду енергоефективності, Михайло Павліченко, координатор регіональних радників IFC, Світлана Тімшина, проект ПРООН HOUSES, Артур Денисенко, GIZ, представники профільних асоціацій, ОСББ, органи місцевої влади та енергоаудитори.

«Уряд планує програму діяльності, яка буде направлена до Верховної Ради на затвердження. З нашого міністерства буде цілий розділ у цій програмі, присвячений енергоефективності будівель, реформам житлово-комунальної сфери. Ми зараз пропонуємо включити у цю програму чіткі показники, яких плануємо досягти у напрямку енергоефективності», – відзначила міністр.

Допомога людям для зменшення споживання енергії в будівлях та енергоефективне споживання є пріоритетами в роботі Уряду. «Окрема увага буде приділятися обліку енергоспоживання, бо це є запорукою скорочення витрат на теплову енергію», – підкреслила Альона Бабак.

За її словами, у 2020 році Уряд планує перейти до повноцінного функціонування програми енергоефективності через Фонд енергоефективності.

Як показує моніторинг, що проводить Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження України, попит на сертифікацію будівель зростає щомісяця. Цим питанням цікавляться вже навіть підприємці, наприклад, у сфері торгівлі та готельного бізнесу. Саме завдяки сертифікації визначається клас енергоефективності. Це цінна інформація для власника будівлі, який зможе впровадити заходи із термомодернізації та в результаті зменшити витрати на комунальні рахунки.

Особа, що має намір пройти професійну атестацію, подає атестаційній комісії заяву на проведення професійної атестації у сфері забезпечення енергетичної ефективності та обстеження інженерних систем будівель за встановленою формою.

До заяви додаються:

  1. копії паспорта та реєстраційного номера облікової картки платника податків (крім фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідному контролюючому органу і мають відповідну відмітку у паспорті);
  2. копія документа про фахову (відповідну) вищу освіту (диплом та додаток до нього);
  3. копія трудової книжки;
  4. стислий звіт про професійну діяльність та інші досягнення кандидата у довільній формі;
  5. інші документи (за бажанням кандидата), що підтверджують його професійну спеціалізацію, рівень кваліфікації та знань (зокрема, державні нагороди, звання, дипломи конкурсів у сфері енергетичної ефективності будівель, документи про наукові досягнення, відгуки від замовників робіт у сфері енергетичної ефективності будівель).

До професійної атестації допускаються особи, які відповідають одночасно таким вимогам:

  • вища освіта не нижче другого (магістерського) рівня вищої освіти (для осіб, які мають намір провадити діяльність із сертифікації енергетичної ефективності);
  • вища освіта не нижче першого (бакалаврського) рівня вищої освіти (для осіб, які мають намір проводити обстеження інженерних систем);
  • стаж роботи не менше трьох років у сфері енергетики, енергоефективності та енергозбереження, будівництва та архітектури або житлово-комунального господарства.

Кандидат може подавати документи особисто або надсилати їх електронною поштою. Під час створення електронних документів, які надсилаються електронною поштою, накладається електронний цифровий підпис кандидата відповідно до вимог Закону України “Про електронні документи та електронний документообіг”.

Висококваліфіковані енергоаудитори, які отримали якісну освітню підготовку, завжди затребувані на ринку енергоефективності України та є гарантом успішної реалізації заходів з підвищення енергоефективності.

За додатковою інформацією звертатися за контактними телефонами:

(050) 024-15-31, (068) 504-60-44, (066) 623-75-46,

E -mail: energy.pntu@gmail.com