2021-06-18

Політехніка працюватиме над масштабним соціальним проєктом для осіб з інвалідністю «Артспорт»

17 червня між Національним університетом «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» в особі ректора Володимира Онищенка та Полтавським обласним осередком Всеукраїнської організації інвалідів «Союз організації інвалідів України» в особі голови Сергія Чумака підписано договір про співробітництво у науково-освітній сфері та діяльності з питань інклюзії та доступності.

Політехніка працюватиме над масштабним соціальним  проєктом для осіб з інвалідністю «Артспорт»

Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» та Полтавський обласний осередок Всеукраїнської організації інвалідів «Союз організації інвалідів України» підписали договір про співробітництво в науково-освітній сфері та всебічне сприяння розвитку рекреаційного спорту на Полтавщині. Угода продовжує плідну співпрацю сторін у науково-освітній сфері, взаємну зацікавленість у спільному розвитку рекреаційного спорту на теренах Полтавського регіону та роботу над спільними молодіжними, соціальними та спортивними проєктами.

У подальших планах – активне залучення майбутніх фахівців з фізичної культури та спорту, реабілітологів та ерготерапевтів до системної роботи з людьми з інвалідністю, залучення викладачів і студентів творчих спеціальностей, зростання фізичного, інтелектуального та освітнього потенціалу студентської молоді.

Соціальний проєкт «Артспорт» покликаний сприяти реалізації соціального замовлення та розвитку системи соціальних послуг, інформування суспільства щодо розв’язання проблем осіб з інвалідністю та формування позитивного ставлення суспільства до людей з інвалідністю. Серед очікуваних результатів – запровадження кардинальних змін в підході до розвитку рекреаційного спорту. У рамках проєкту також відбудуться два міжнародних заходи за участю представників України та Німеччини, започатковано щорічне проведення Всеукраїнського тижня рекреаційного спорту та місячника інклюзивних фестивалів, вперше почне діяти постійна виставка мистецьких творів, створених особами з інвалідністю.

Реалізація проєкту передбачатиме неодмінне виконання Конвенції про права осіб з інвалідністю та поставлених завдань щодо створення сприятливого законодавчого поля для роботи в даному напрямку. Головним гаслом проєкту став вислів «Не робіть для нас без нас», що акцентує увагу на ключовій ролі кожного, незважаючи на вік, соціальний статус чи стать.

«Надзвичайно приємно, що Полтавська політехніка активно долучається до реалізації масштабного соціального проєкту з популяризації та розвитку рекреаційного спорту на Полтавщині. Це важлива, історична подія у житті університету, адже із заснуванням факультету фізичної культури та спорту динамічно розвиваємо спортивний рух у Полтавській області, охоплюючи різні суспільні категорії. Сподіваюся, що викладачі та співробітники університету наповнять зміст підписаної угоди реальними добрими справами, працюючи над її успішною реалізацією.

Предметом нашого договору стало співробітництво у сфері наукової, методичної, навчальної, інформаційної та іншої діяльності з питань інклюзії та доступності. До речі, Сергій Андрійович особисто протестував інклюзивну інфраструктуру університету, відзначив позитивні моменти і порадив, що можна вдосконалити.

Викладачі та студенти зможуть підвищити власний професійний рівень, до освітнього процесу впроваджуватиметься кращий науково-практичний досвід, а провідні фахівці будуть залучатися в якості консультантів.

Для студентів та науково-педагогічних працівників Полтавської політехніки відкриються широкі можливості підвищення кваліфікації, стажування та підготовки кадрів для сфери. Крім того, університет братиме участь у розробці нормативно-правових актів, здійсненні наукової експертизи, надаватиме практичні рекомендації. Ми вже маємо чудовий досвід такої співпраці, готові й надалі дотримуватися обраної траєкторії!» – прокоментував ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», професор Володимир Онищенко.

У церемонії підписання взяли участь ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», професор Володимир Онищенко, голова Полтавського обласного осередку Всеукраїнської організації інвалідів «Союз організації інвалідів України» Сергій Чумак, кандидат педагогічних наук, декан факультету фізичної культури та спорту Наталія Беседа, завідувачі кафедр та науково-педагогічні працівники факультету.

«Сподіваюся, що спільно з одним з найкращих університетів України зможемо реалізувати власні професійні задуми та починання, плідно попрацюємо над розвитком рекреаційного спорту на національному рівні. Особисто для мене університет рідний ще зі шкільного дитинства, коли навчався у школі поруч, а студенти університету проводили для нас заняття. Саме у цих затишних стінах, у 1993 році зародилась система інваспорту – стартували перші чемпіонати з пауерліфтингу, арм-спорту, тут реалізовувалися перші соціальні ініціативи для спортсменів з інвалідністю.

Перед нами, сьогоднішніми, стоїть надзвичайно важлива задача – консолідація спільних зусиль та поєднання теоретичної і практичної підготовки фахівців у сфері фізичної культури та спорту для розробки національної концепції розвитку рекреаційного спорту за підтримки та всебічного сприяння Міністерства молоді та спорту України. Тому плануємо всіляко залучати викладацький склад вашого університету, а також проводити на базі політехніки спортивні змагання, молодіжні заходи та навчально-методичні семінари.

У рамках запропонованого проєкту також проведемо практичний тренінг за участю представників різних областей України, обговоримо сучасні тенденції розвитку спорту та виробимо спільний план дій. Маємо на меті допомогти кожному спортсменові обрати власний вид, який неодмінно стане улюбленим», – підкреслив голова Полтавського обласного осередку Всеукраїнської організації інвалідів «Союз організації інвалідів України» Сергій Чумак.

За словами Наталії Беседи, кандидата педагогічних наук, декана факультету фізичної культури та спорту Полтавської політехніки, подібний практичний досвід та його вагому роль для професійного зростання майбутніх фахівців важко переоцінити: «Переконана, що ви зробили правильний вибір, обравши для реалізації проєкту розвитку рекреаційного спорту саме наш університет – один із потужних осередків учнівського та студентського спорту на Полтавщині. Бачимо, як ви переймаєтесь цим питанням, живете спортивними прагненнями, намагаєтеся вирішити існуючі проблеми людей з обмеженими фізичними можливостями. Глибоко віримо, що проєкт розвитку рекреаційного спорту невдовзі успішно зреалізується з Полтавською політехнікою!».

За договором співробітництво у науково-освітній сфері передбачає підготовку наукових праць, монографій, словників, довідників, іншої спеціалізованої літератури з питань інклюзії та доступності, проведення науково-методичних семінарів, круглих столів, тренінгів з найактуальніших питань, залучення фахівців до участі в роботі над проєктами нормативно-правових актів з питань інклюзії та доступності.

Нагадаємо, що серед основних завдань та пріоритетних напрямків діяльності громадського об’єднання осіб з інвалідністю «Полтавський обласний осередок Всеукраїнської організації інвалідів «Союз організації інвалідів України» – сприяння створенню інвалідам рівних з іншими громадянами України можливостей для участі у всіх сферах суспільного життя (інтеграція інвалідів у суспільство), сприяння формуванню державної соціально-орієнтованої економіки та участь у створенні ефективних механізмів соціального захисту інвалідів, сприяння в організації наукових досліджень з проблематики інвалідів та участь в них, сприяння створенню умов для безперешкодного доступу інвалідів до соціальної інфраструктури, співпраця з органами державної влади у вирішенні питань соціального захисту і реабілітації інвалідів та сприяння інвалідам у розвитку творчих здібностей, заняттях фізичною культурою та спортом.

У червні 2020 року Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» підписав угоду з приватним реабілітаційним центром, де практикуються реабілітологи та ерготерапевти.

Медіа–центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»