2020-06-16

Університет підписав угоду з приватним реабілітаційним центром, де зможуть практикуватися ерготерапевти

16 червня Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» та Товариство з обмеженою відповідальністю «Медичний центр «Клініка Скалянського» уклали договір про співробітництво.

Університет підписав угоду з приватним реабілітаційним центром, де зможуть практикуватися ерготерапевти

На принципах державно-приватного партнерства між Національним університетом «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» в особі ректора Володимира Онищенка та Товариством з обмеженою відповідальністю «Медичний центр «Клініка Скалянського», в особі директора Євгена Скалянського укладено договір про співробітництво.

 «Ми продовжуємо співпрацю з бізнесом і приватними компаніями, цього разу – медичного профілю. «Клініка Скалянського» має якісне сучасне обладнання, яке може стати потужною лабораторною базою для майбутніх фахівців. Сьогодні заклади вищої освіти не мають можливостей так швидко оновлювати матеріально-технічну базу, щоб відповідати вимогам часу і купувати обладнання, яке використовується у цій сфері. Але для якісної підготовки ерготерапевтів, фізіотерапевтів і фахівців з фізичної реабілітації дуже важливо опановувати роботу у реальних умовах, на сучасній техніці і під керівництвом досвідчених професіоналів. Дякую, що є така можливість для наших студентів і вони почнуть працювати із сучасним обладнанням. У нашому університеті усі умови створені для того, щоб отримуючи диплом, наші студенти були кваліфікованими фахівцями, яких не треба перенавчати», – говорить ректор Національного університету імені Юрія Кондратюка, професор Володимир Онищенко.

Договір передбачає спільну реалізацію державної політики у галузі охорони здоров̓я, проєктів у сфері надання сучасних реабілітаційних, інформаційно-консультаційних, соціально-педагогічних послуг, організації освітнього, науково-дослідного та реабілітаційного процесів, проведення спільних освітніх, просвітницьких заходів за тематикою здорового способу життя, фізичної терапії  осіб різних нозологій, у тому числі з інвалідністю,  а також підвищення кваліфікації фахівців та працівників для закладів освіти та охорони здоров’я.

Лауреат обласної премії М.В. Скліфосовського у номінації «Кращий керівник закладу охорони здоров’я» (2013) Євген Скалянський десять років працював головним лікарем ПОКЛ ім. М.В. Скліфосовського, має вищу кваліфікаційну категорію по організації та управлінню охороною здоров’я. З 2013 року очолює ТОВ «МЦ «Клініка Скалянського».

«У всьому світі при кожному медичному закладі є реабілітаційний центр. Один етап лікування – це оперативні втручання, інтенсивна терапія, а потім має бути відновлювальна терапія. Це той етап, який ми спільно з Національним університетом «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» маємо наміри реалізовувати разом у рамках державно-приватного співробітництва, яке сьогодні доволі розповсюджене. У нашому центрі надаються усі види реабілітаційного лікування: лікувальна фізкультура, масажі, фізіотерапія, консультації фахівців. На сьогоднішній день, тема реабілітації в Україні не дуже розкрита: у нас багато хворих, які мають травми, наслідки перенесених захворювань, зокрема інсультів, інфарктів. Вони потребують реабілітації. Цим повинні займатися фахівці – ерготерапевти, фізичні терапевти, які надають кваліфіковану допомогу. У нашому центрі четверо таких фахівців. В університеті студенти отримують теорію, у медичних закладах – практику», – прокоментував директор ТОВ «МЦ «Клініка Скалянського» Євген Скалянський.

Нові можливості відкриваються для студентів спеціальності «Фізична терапія, ерготерапія» – освітня програма доступна на факультеті фізичної культури та спорту. Після закінчення навчання за освітньою програмою бакалавра фізичної терапії, ерготерапії випускник здатен виконувати зазначену в ДК 003-2010 професійну роботу та може займати відповідну первинну посаду: асистент фізичного терапевта або асистент ерготерапевта, масажист, масажист спортивний. Установами-партнерами, де студенти проходять практику уже є КП «3-я міська лікарня Полтавської міської ради», Полтавський міський центр комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю, Перинатальний центр КП «ПОКЛ імені М.В. Скліфосовського Полтавської обласної ради», Полтавське казенне експериментальне протезно-ортопедичне підприємство.

Медіа-центр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»