2020-05-20

Політехніка передала захисні маски лікарям Полтавського КЕПОП і уклала угоду про співпрацю

Нову партію захисних екран-масок науковці університету передали лікарям Полтавського казенного експериментального протезно-ортопедичного підприємства напередодні професійного свята лікарів-травматологів.

Політехніка передала захисні маски лікарям Полтавського КЕПОП і уклала угоду про співпрацю

Підприємство засноване на державній власності та належить до сфери управління Міністерства соціальної політики України. Воно обслуговує Полтавську, Сумську і Кіровоградську області, а також пацієнтів із інших регіонів України.

«Приємно, коли наука приходить до виробництва напряму, оминаючи різні перешкоди, зокрема як роблять наші давні друзі і партнери – Національний університет імені Юрія Кондратюка. Не так давно підприємство співпрацювало з університетом у сфері будівництва, термомодернізації. Нині ми побачили, які вони зробили розробки для медиків – прості, дуже зручні і такі нам необхідні. Звернулись до ректора – Володимира Олександровича Онищенка. Він відреагував дуже швидко і сьогодні представники університету, зокрема один з розробників, передали захисні екран-маски. Дуже приємно і ми цінуємо», – подякували Віктор Лебедєв, голова Ради ветеранів УМСА, кафедра медицини катастроф та військової медицини, і заступник директора КЕПОП по медичній роботі, лікар-ортопед-травматолог Олександр Проскурін.

Вітання від ректора Володимира Онищенка передала Олена Філонич, проректор з науково-педагогічної роботи та економічного розвитку, зазначивши, що університет долучився до спільної з медиками боротьби з пандемією і продовжує реалізовувати соціальний проєкт, приймаючи пропозиції від медичних працівників.

Старший викладач кафедри архітектури будівель та містобудування Андрій Конюк розповів медикам про технічні характеристики матеріалів, з яких виготовлена екран-маска стійкість до дезінфектантів і заміну прозорого щитка.

«Приїжджають до нас люди з усієї України. У нас дуже багато протезується. Але ми не знаємо чи людина обстежена, чи не інфікована. Це ризики. Тому засоби захисту – дуже необхідна річ, а найголовніше – зручна. Розробка університету набагато краща, ніж ті, що продаються у торгових мережах. Ми вам дуже вдячні, що допомагаєте», – говорить Любов Кушко, старша медична сестра стаціонару первинного та складного протезування.

Лікар ЛФК Євгеній Усовчиков додає: «Люди без кінцівок зараз вимагають особливої уваги. І вони не можуть довго залишатися вдома на карантині. Але наш колектив теж потребує захисту, адже ми працюємо безпосередньо з пацієнтами».

Співробітники підприємства познайомили представників Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» з виробничими потужностями, умовами стаціонару, особливостями технологічних процесів та базою для реабілітації осіб з різними захворюваннями.

Того ж дня університет та Полтавське казенне експериментальне протезно-ортопедичне підприємство уклали угоду про співпрацю у сфері фізичної терапії, ерготерапії та реабілітації. Заклади (зокрема факультет фізичної культури та спорту) мають на меті спільно реалізовувати проєкти у сфері надання сучасних інформаційних, соціально-педагогічних послуг, організації освітнього, науково-дослідного та реабілітаційного процесів, проведення спільних освітніх, просвітницьких заходів за тематикою: здоровий спосіб життя, фізична реабілітація осіб різних нозологій, у тому числі з інвалідністю, а також: навчання, післядипломної підготовки, перепідготовки, підвищення кваліфікації фахівців та працівників для закладів освіти та охорони здоров’я.

Медіацентр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»