2021-03-31

Політехніка пройшла відбір до проєкту USAID з кібербезпеки

Проєкт USAID Cybersecurity Activity запускає програму задля покращення вищої освіти в галузі кібербезпеки у рамках проєкту «Кібербезпека критично важливої інфраструктури України». Партнерами проєкту обрали 14 провідних українських університетів, серед яких Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка».

Політехніка пройшла відбір до проєкту USAID з кібербезпеки

Експерти проєкту відібрали 14 університетів з усієї України для участі в спеціальній освітній програмі проєкту USAID «Кібербезпека критично важливої інфраструктури України», які отримали спеціальні відзнаки.

30 березня у прямому ефірі церемонії офіційного старту освітнього компоненту проєкту очільниця відділу з розвитку професійних навичок з кібербезпеки проєкту USAID «Кібербезпека критично важливої інфраструктури України» Ольга Насібуліна оголосила перелік університетів-партнерів: Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», Хмельницький національний університет, Маріупольський державний університет, Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», Національний університет «Львівська політехніка», Західноукраїнський національний університет, Харківський національний університет радіоелектроніки, Харківський національний економічний університет імена Семена Кузнеця, Національний університет «Києво-Могилянська академія», Одеський національний політехнічний університет, Державний університет інтелектуальних технологій і зв’язку, Київський національний університет імені Тараса Шевченка. Проєкт спрямований на зміцнення кіберстійкості України шляхом системних реформ, формування кадрового потенціалу України у сфері кібербезпеки, партнерства з приватним сектором.

«Компонент поліпшення вищої освіти у сфері кібербезпеки – надзвичайно важлива складова нашого загального проєкту, що має трансформувати освіту в царині кібербезпеки у майбутнє. Рада долучитися до вас під час запуску ініціативи, що має на меті посилити кібербезпеку та її кадровий потенціал в Україні.

Нещодавні кібератаки показали необхідність забезпечення кібербезпеки як компонента національної безпеки та оборони вашої країни, тому хочемо запевнити, що Сполучені Штати Америки повністю підтримують Україну у питанні забезпечення належного рівня кібербезпеки.

Наразі актуальними стали посилення критичної інфраструктури та нормативно-правової бази, чим наша програма наразі посилено займається. Перша проблема, з якою довелося зіткнутися – недостатня кількість та якість фахівців у сфері кібербезпеки, відповідно до результатів дослідження, проведеного у 2020 році, ринок фахівців даного профілю має збільшитися майже вдвічі, на 89% задля забезпечення безперебійної роботи об’єктів критичної інфраструктури», – відзначила заступниця голови регіональної місії USAID в Україні та Білорусі Сьюзан Кутор. Експертка продемонструвала відеоролик, де наводилися статистичні дані по різноманітних порушеннях у сфері кібербезпеки.

Понад 300 викладачів обраних закладів вищої освіти в галузі кібербезпеки пройдуть тренінги та підвищення кваліфікації. Тренінги проводитимуть американські викладачі Університету Пердью та Міжнародного університету Флориди. Підвищення кваліфікації та навчання для викладачів розпочнеться в червні 2021 року та триватиме 6 тижнів. Це дозволить викладачам вже у вересні навчати своїх студентів за новими методиками та підходами.

У дев’яти українських університетах планується створення новітніх кібер-лабораторій для розвитку практичних навичок в студентів та моделювання реальних ситуацій.

«Для викладачів університету – це чудова можливість підвищити професійний рівень, оволодіти новими інструментами і методами навчання, упроваджуючи інновації у освітній процес. Наш університет прагне розвиватися, рухатися у ногу з часом, готувати конкурентоспроможних професіоналів та гідно відповідати на сучасні виклики цифровізації та діджиталізації», – подякувала організаторам проєкту проректорка з науково-педагогічної роботи та економічного розвитку Полтавської політехніки, кандидат економічних наук Олена Філонич.

За словами заступника Міністра освіти і науки з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Артура Селецького, аналізуючи статистику варто закцентувати увагу на факті – щорічно в нашій державі випускаються 16 тисяч айтішників та 130 тисяч фахівців технічних спеціальностей, що становить майже 40% усіх випускників закладів вищої освіти.

«За даними Всесвітнього економічного форуму численні кібератаки, входять до ТОП-3 найглобальніших світових ризиків та завдають близько одного трильйона американських доларів збитків. На жаль, Україна стала однією з країн, що найбільше від цього постраждала, відомі факти, що окремі університети та їхні випускники також зазнали втрат від таких дій. Саме тому Міністерство освіти і науки України приділяє величезну увагу створенню дієвої системи підготовки висококваліфікованих та компетентних фахівців з кібербезпеки. У 2017 році були затверджені нові державні стандарти вищої освіти за IT-спеціальностями, зокрема за спеціальністю «Кібербезпека», – прокоментував Артур Селецький. Спікер висловив сподівання на повну співпрацю з проєктом USAID на рівні університетів та держави в цілому.

Програма проєкту USAID «Кібербезпека критично важливої інфраструктури України» фінансується американською Агенцією з міжнародного розвитку. З травня 2020 року USAID розпочав впровадження проєкту «Кібербезпека критично важливої інфраструктури в Україні», який став для Агентства першим проєктом у сфері IT-спеціальностей. Проєкт, виконавцем якого є організація «ДАІ Глобал LLC», має на меті зробити критично важливу інфраструктуру України стійкішою до кібератак шляхом формування відносин довіри та співпраці між основними зацікавленими сторонами у сфері кібербезпеки, що представляють органи влади, приватний бізнес, наукову спільноту та громадянське суспільство.

Діяльність реалізовуватиметься у складі трьох компонентів:

  • поліпшення середовища сприятливого для розвитку сфери кібербезпеки шляхом вдосконалення українського законодавства, приведення його у відповідності до міжнародних норм і стандартів, розвиток взаємодії між суб'єктами приватного та державного сектору, збільшення спроможностей до виявлення та подолання кіберінцидентів через забезпечення доступу до відповідних технологій та обладнання;
  • підготовка українських спеціалістів в галузі кібербезпеки шляхом підтримки освітніх програм, а також підвищення рівня поінформованості працівників про ризики кібербезпеки та заходи з кіберзахисту;
  • розбудова стійкої екосистеми кібербезпеки, що використовує потенціал державно-приватного партнерства з метою розширення інновацій, забезпечує збільшення доступності й розвиток бізнес-можливостей, зокрема для малого та середнього бізнесу, у сфері кібербезпеки.

Основними цілями співпраці між Держспецзв’язку та USAID за Проєктом є: розробка Дорожньої карти розвитку кібербезпеки на підтримку реалізації стратегії кібербезпеки; запровадження моделі зрілості кібербезпеки для забезпечення суб'єктів господарювання методологією оцінювання та поліпшення їхньої кіберготовності; налагодження ефективної координації між основними суб'єктами кіберзахисту, операторами критичної інфраструктури та відповідними регіональними і міжнародними установами; створення поліпшеного правового, політичного та регуляторного середовища розвитку сфери кібербезпеки.

Очікується, що набутий досвід і найкращі практики допомоги обраним секторам критичної інфраструктури використовуватимуться в інших секторах критичної інфраструктури, а також поширюватимуться на приватний і громадський сектори.

Полтавська політехніка входить до ТОП-50 найпопулярніших українських закладів вищої освіти для вступників на IT-спеціальності і активно розвиває ІТ-напрямки освітніх програм та оновлює навчально-наукові лабораторії. У березні 2021 року відкрита лабораторія робототехніки Cyber Robo Lab.

У травні 2020 року університет підписав Меморандум про співпрацю та парнерство з Департаментом кіберполіції Національної поліції України, у рамках якого здійснюються системні заходи з підвищення ефективності протидії кіберзлочинам та підвищення рівня обізнаності студентів, викладачів і співробітників університету в цьому правовому полі.

Також на базі Полтавської політехніки відкрили перший на Полтавщині Центр підтримки технологій та інновацій TISC, створений за сприяння Державного підприємства «Український інститут інтелектуальної власності» (Укрпатент).

Медіа–центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»