2020-10-06

Рейтинг вишів для ІТ-галузі 2020: політехніка стала найкращим університетом Полтавщини

Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» увійшов до ТОП-50 у рейтингу найпопулярніших українських закладів вищої освіти для вступників на IT-спеціальності. Рейтинг DOU створили на основі популярності пропонованих спеціальностей та середнього конкурсного балу абітурієнтів.

Рейтинг вишів для ІТ-галузі 2020: політехніка стала найкращим університетом Полтавщини

Вирішальним критерієм першого рейтингу університетів, який вийшов на DOU у 2016 році, стали думки студентів та випускників університетів. Цьогоріч змінили методологію та відмовилися від опитувань. За результатами вступної кампанії 2020 року оприлюднили оновлений рейтинг найпопулярніших українських закладів вищої освіти для IT- галузі, куди виявили бажання цього року подати документи вступники.

«Ми порахували рейтинг кожного ЗВО, що має IT та дотичні спеціальності, на основі даних з ЄДЕБО. Зосередилися на рівні підготовки абітурієнтів і популярності спеціальностей і вирахували рейтинг, використовуючи середній конкурсний бал на спеціальність, «зважений» на частку заявок на неї у виші. Припустимо, що в університеті дві IT-спеціальності із середніми балами 170 і 150. При цьому на першу спеціальність надійшло 70% всіх заявок, на другу — 30% заявок. Якщо взяти середнє арифметичне, то вийде 160 балів. Це не буде цілком показувати популярність/затребуваність спеціальностей у закладі вищої освіти. Тому ми вирішили «зважувати» середній бал спеціальності на частку заявок на спеціальність. Тобто в нашому прикладі рейтинг вишу: (170*0,7)+(150*0,3) = 164 бали.

Спеціальності, які ми аналізували: «Комп’ютерні науки», «Інженерія програмного забезпечення», «Кібербезпека», «Комп’ютерна інженерія», «Автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології», «Інформаційні системи та технології», «Системний аналіз», «Телекомунікації та радіотехніка», «Прикладна математика», «Математика», «Електроніка», «Прикладна фізика та наноматеріали», – прокоментували у спільноті програмістів DOU.

Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» увійшов до рейтингу найкращих університетів з результатом 152,8 і посів 45 сходинку. Показники університетів рахували на основі рейтингових показників популярності кожної із запропонованих IT-спеціальностей та середнього конкурсного балу абітурієнтів. Всього до переліку кращих потрапили 82 університети з 27 українських міст.

Аналізувалися наступні спеціальності: «Комп’ютерні науки», «Інженерія програмного забезпечення», «Кібербезпека», «Комп’ютерна інженерія» «Автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології», «Інформаційні системи та технології» , «Системний аналіз», «Телекомунікації та радіотехніка», «Прикладна математика», «Математика», «Електроніка» і «Прикладна фізика та наноматеріали».

Перелік найкращих очолили Український католицький університет (189,15), Київський національний університет імені Тараса Шевченка (175,54) та Національний університет «Львівська політехніка» (175,46), на четвертому місці опинився Національний університет «Києво-Могилянська академія» (174,04). Замикає п’ятірку лідерів Львівський національний університет імені Івана Франка (169,35). До першої десятки також увійшли Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», Сумський державний університет, Харківський національний університет радіоелектроніки, Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна.

Медіа–центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»