2020-05-16

Політехніка урочисто відзначила День науки

У Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» відбулося урочисте пленарне засідання 72-ї наукової конференції професорів, викладачів, наукових працівників, аспірантів, та студентів університету

Політехніка урочисто відзначила День науки

День науки – професійне свято всіх науковців України, започатковане Указом Президента у 1997 р., за ініціативи вчених, наукових установ, професійних спілок України, котре традиційно припадає на третю суботу травня.

Традиційно до Дня науки науково-педагогічний і студентський колектив Національного університету імені Юрія Кондратюка підбив підсумки фестивалю науки і презентував наукові здобутки за останній рік.

Відкрив конференцію ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», доктор економічних наук, професор, лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки Володимир Онищенко.

«Цифрові технології зробили можливим, щоб майже 400 учасників пленарного засідання 72-ої наукової конференції професорів, викладачів, наукових працівників, аспірантів та студентів університету приєдналась до урочистого підбиття підсумків фестивалю науки у залі Вченої ради онлайн. Це була довгоочікувана зустріч після двох місяців карантину!», – прокоментував ректор.

Академічну спільноту онлайн привітали академіки НАН і почесні професори нашого університету – голова Північно-східного наукового центру НАН та МОН України Володимир Семиноженко, Президент Національного центру «Мала академія наук України» Станіслав Довгий, заступник голови Комітету з Державних премій України в галузі науки і техніки, заступник голови наглядової ради університету Вадим Стогній.

Уже багато років на базі Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» діє філія Північно-Східного наукового центру НАН України. «З особливою радістю вітаю колектив і пишаюсь тим, що є почесним професором Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», – привітав Володимир Семиноженко – один з ініціаторів започаткування свята і нагадав цікаву історію, як була обрана дата для Всеукраїнського дня науки, і про дискусію з Борисом Євгеновичем Патоном, адже розглядалась ідея відзначати восени. – «Але ніщо так не асоціюється з наукою, яка лежить в основі розвитку суспільства, як весна і розквіт природи!»

 «З великою радістю вітаю вас, колеги, з днем науки: Національний університет імені Юрія Кондратюка є осередком наукового та педагогічного руху на Полтавщині. Традиції, які були закладені видатними вченими та науковцями, такими як Михайло Остроградський, Микола Скліфосовський, Володимир Вернадський та Юрій Кондратюк, живуть і розвиваються в молодих науковцях та аспірантах», – від імені Президії НАН України привітав учасників урочистого засідання Станіслав Довгий.

Заступник голови Комітету з Державних премій України в галузі науки і техніки Вадим Стогній наголосив: «Я щиро пишаюсь тими досягненнями, які сьогодні має університет. Вважаю, що національний університет повинен бути науковим і мати у своєму складі видатних вчених та науковців».

Під час конференції більше 1500 науково-педагогічних працівників та студентів виступили з науковими доповідями, обговорили актуальні теми сучасної науки та презентували власні розробки. За результатами виступів надруковано збірник тез, який доступний в електронному форматі на офіційному сайті університету.

«Сила наукових традицій Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» та вагомість наукових здобутків щороку надихає колектив на нові досягнення.

У нас є чим пишатись – університет без перебільшення є лідером в освітній і науковій галузях. Це підтверджує ефективність діяльності тих 10 загальновизнаних наукових шкіл, які діють на базі нашого університету і результатом діяльності цих наукових шкіл є як захисти кандидатських робіт, докторських дисертацій, так і розробка тих інноваційних продуктів, які комерціалізуються в реальному секторі економіки. Надзвичайно важливим є те, що університет співпрацює як з Національною академією наук України, так і з бізнесом, який є замовником послуг у сфері наукових досліджень і послуг.

За рейтингом Scopus університет посідає перше місце у Полтаві. Це також є підтвердженням ефективної наукової діяльності.

Переконаний, що усі заклади вищої освіти повинні здійснювати ефективну наукову діяльність, адже наука є показником забезпечення якості надання освітніх послуг», – зазначив ректор.

В університеті створено наукову екосистему та сформовано наукову інфраструктуру, зокрема діють 15 науково-дослідних лабораторій (у тому числі сертифікованих згідно вимог ДСТУ ISO 10012). Найбільш ефективну діяльність у 2019 році мали: випробувальний центр, науково-дослідницька лабораторія охорони праці та навколишнього середовища, ефективно діяли: науково-виробнича лабораторія промивальних рідин, лабораторія 3D-моделювання, проєктування і візуалізації нафтогазових технологій.

Проректор з наукової та міжнародної роботи, кандидат економічних наук, доцент, лауреат Премії президента України для молодих вчених Світлана Сівіцька презентувала наукову діяльність Національного університету імені Юрія Кондратюка:

 «Наукова інфраструктура університету налічує 9 науково-дослідних лабораторій за технічним напрямом та 4 за суспільним. Хотілося б наголосити, що діяльність Національного університету імені Юрія Кондратюка спрямована на проведення науково-технічних досліджень, комерціалізацію наукових досліджень, інтеграцію до світового дослідницького простору, укріплення й розгалуження матеріально-технічної бази, підготовку наукових кадрів, наукової роботи молодих учених і студентів.

У 2019 році комерціалізовано наукових досліджень на 5,7 млн грн. Значна увага приділяється проведенню спільних наукових досліджень та наукових заходів із представниками промисловості, виробництва та бізнесу.

Університетом отримано 116 патентів на винаходи, корисні моделі та свідоцтв про реєстрацію авторського права.

Забезпечуючи зростання наукометричних показників університету, науковцями університету опубліковано: 502 публікації у виданнях, що індексуються у наукометричній базі Scopus (h-index 15) та 320 публікацій у виданнях, що індексуються у наукометричній базі Web of Science (h-index 13). Слід відзначити, що у 2020 році Національний університет імені Юрія Кондратюка у рейтингу університетів за показниками Scopus, посів перше місце серед закладів вищої освіти Полтавщини.

На базі університету плідно працює Полтавська філія Північно-Східного наукового центру НАН України та МОН України, 10 загальновизнаних наукових шкіл, Рада молодих вчених та єдина на Полтавщині стартап школа.

В університеті сформований якісний кадровий склад, серед науково-педагогічних працівників університету 10 лауреатів Державної премії України в галузі науки і техніки, 18 лауреатів Премії Президента України для молодих учених. У 2019 році за роботу «Конструктивне забезпечення надійності складних будівельних систем: безпековий аспект» 4-м молодим вченим університету присуджено Премії Президента України для молодих вчених 2019 року. Збільшено прийом на навчання на третій (освітньо-науковий) рівень. Середньорічний контингент аспірантів становить 83 особи.

В університеті діють три спеціалізовані вчені ради за 6-ма спеціальностями.

Студенти університету залучаються до наукових досліджень за різними формами: робота у наукових гуртках, науково-дослідницьких лабораторіях, участь у виконанні госпдоговірних та держбюджетних досліджень».

Керівники структурних підрозділів Національного університету імені Юрія Кондратюка виступили з доповідями про наукову діяльність навчально-наукових інститутів та факультетів.

     

 

Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» веде активну наукову діяльність, підтвердженням якої є численні перемоги студентів та викладачів університету у міжнародних програмах та конкурсах, діяльність наукових шкіл, патенти та наукові видання університету, стартапи та різні наукові заходи.

  

 

За успішну наукову діяльність відзнаками різного рівня нагороджені 85 науково-педагогічних працівників, 37 студентів отримали дипломи за перемоги в наукових конкурсах.

Потужна команда науково-педагогічних працівників університету забезпечує розвиток науково-технічної діяльності в контексті пріоритетних цілей та стратегічних завдань і вкотре високо оцінена за свої наукові досягненняцього року 10 науковців нагороджені відзнаками Міністерства освіти і науки України.

Сердечно вітаємо колектив університету з Днем науки та зичимо подальших наукових здобутків!