2022-03-23

Полтавська політехніка і Каразінський університет підписали договір про співробітництво в умовах воєнного стану

Колектив Полтавської політехніки допомагає харківським колегам з Каразінського університету, який постраждав чи не найбільше з усіх закладів вищої освіти – вороги просто знищували корпуси. Вчена рада підтримала укладення спеціального договіру про співробітництво під час війни. Договір набуває чинності з моменту його підписання і діє до закінчення воєнного стану в Україні. Ректор Тетяна Кагановська прибула з Харкова для підписання угоди і звернулась до колег-науковців.

Полтавська політехніка і Каразінський університет підписали договір про співробітництво в умовах воєнного стану

Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» та Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, усвідомлюючи потребу невідкладного та ефективного реагування на наявну загрозу національним інтересам, з метою забезпечення діяльності та функціонування закладів вищої освіти, реалізуючи право громадян на освіту, уклали Договір про співробітництво в умовах воєнного стану.

Основні напрямки співробітництва в умовах воєнного стану здійснюватимуться відповідно до наявних ресурсів і полягають у сприянні організації освітнього процесу здобувачів вищої освіти і функціонуванню відповідних адміністративних підрозділів, реалізації внутрішньої академічної мобільності здобувачів вищої освіти у відповідності до чинного законодавства.

«Каразінський університет — серце Харкова, яке буде битися завжди, незважаючи на війну та спробу агресора знищити Харків. Наш університет — це, перш за все, потужна спільнота, яка поєднує понад 23 тисячі студентів та більше 5 тисяч викладачів, науковців, працівників. Війна розпорошила нас всіх — хтось зараз під Харковом на непідконтрольній території, хтось у Харкові під обстрілами, хтось виїхав та вивіз сім’ю та дітей в інші регіони України, хтось тимчасово за кордоном. Але ми всі на зв’язку, спілкуємось, підтримуємо одне одного та працюємо! І це важливо, бо університетські люди — це головне що у нас є!

У цей же час нашу домівку — наш університет варварськи руйнують: знищено корпуси економічного факультету та Каразінської школи бізнесу, фізико-технічного факультету, інституту держуправління, спорткомплекс, декілька гуртожитків. На жаль, постраждали і головні корпуси на майдані Свободи — вибиті вікна, будівлі знеструмлені. Незважаючи на весь цей вандалізм ворогів, ми не зупиняємося та працюємо, щоб продовжувати комунікації, запустити з 28 березня навчання у дистанційному форматі, виплачувати стипендії та заробітну плату нашим людям, бо вони потребують підтримки у цей надважкий час!

І ми дякуємо Полтавський політехниці, яка як справжній друг проявила себе в час, коли нам справді надзвичайно важко. Завдяки вашій гостинності ми розгорнули у вас координаційний центр нашого університету, акумулюємо гуманітарні вантажі, які логічно збирати у Полтаві перш ніж доправляти у Харків, який відчайдушно обороняється. Ви допомогли розгорнути у вас наші сервери, які мають надважливу для нас інформацію з навчальними та інформаційними матеріалами, електронним документообігом для управлінської роботи та навчального процесу. Ми надзвичайно дякуємо за це Полтавській політехниці!

Крім того, ми знаходимося у постійному русі між Харковом і Полтавою, тому можливість зупинитися  та перепочити у таких гостинних людей, як ви, нам дуже допомагає! Стратегічно, впевнена, що Каразінський університет був, є і завжди буде в Харкові. Він не може рухатись з Харкова, адже якщо він почне рухатись – це буде зрада України. Ми віримо в Збройні Сили України, Харків — дух українського народу, який захищає свою землю, і в Перемогу!» – сказала ректор Каразінського університету Тетяна Кагановська.

Полтавські науковці стоячи подякували місту-герою Харків, харків'янам, колегам з Каразінського університету, Збройним Силам України, за мужність, відвагу, за ту силу, завдяки якій вони тримають оборону і дають можливість сусіднім містам радіти новим дням.

«У важкий час важливо мати друзів, які підставлять плече і допоможуть у будь-якій ситуації. Сьогодні відбулась історична подія.

У цей непростий для нашої країни час, ми виконуємо ті домовленості, які були досягнені ще в мирний час, розуміючи що життя не стоїть на місці, і ми повинні продовжувати виконувати свою місію – забезпечувати навчальний процес, думати як продовжувати й організовувати наукову діяльність. Ви завжди можете розраховувати на підтримку колективу Полтавської політехніки як зараз, так і в майбутньому.

А після перемоги приїдемо до наших колег та друзів до Харкова і на спільному засіданні Вчених рад підпишемо багатовекторний оновлений договір про освітню та наукову діяльність у мирний час», – прокоментував ректор Володимир Онищенко.