2021-05-17

Правники обговорили можливості е-правосуддя та удосконалення регулювання соціального захисту населення

5 травня науково-педагогічні працівники кафедри публічного управління, адміністрування та права Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» провели секційне онлайн-засідання. Викладачі та студенти обговорили актуальні проблеми правового регулювання ключових аспектів суспільних відносин та шляхи правового забезпечення соціального захисту населення в Україні.

Правники обговорили можливості е-правосуддя та удосконалення регулювання соціального захисту населення

У рамках 73-ї наукової конференції професорів, викладачів, наукових працівників, аспірантів та студентів Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» відбулося секційне засідання права, на якому детально обговорили шляхи правого забезпечення соціального захисту населення в Україні, захист прав та свобод національних меншин, основні аспекти правового регулювання гендерної рівності, відкритті дані в юридичних процесах тощо. До конструктивної дискусії активно долучилися викладачі, студенти та аспіранти Навчально-наукового інституту фінансів, економіки та менеджменту, представники юридичних структур, фахівці-практики. Власними практичними кейсами з правового регулювання поділилися директорка ТОВ «Юридична компанія «Успіх» Наталія Жовтяк та керуючий партнер, адвокат «Advocate Matsko» Анатолій Мацко.

Під час роботи секційного засідання власні наукові напрацювання презентували чотирнадцять доповідачів – 5 викладачів та 9 студентів Навчально-наукового інституту фінансів, економіки та менеджменту. До розгляду було пропоновано питання захисту персональних даних громадян України в контексті імплементації європейських та міжнародних стандартів, інформаційної безпеки суддів та працівників апарату суду, сучасного стану нормативно-правового регулювання громадського контролю в Україні. Навколо даних питань відбулась жвава дискусія та спілкування у форматі «питання-відповідь».

Найкращими серед студентів визнано доповідь студентки групи 101-ПФ Е. Степури-Пахомової на тему «Електронне правосуддя: зарубіжний досвід». Студентка здійснювала дослідження під керівництвом кандидата юридичних наук, доцента кафедри публічного управління, адміністрування та права Полтавської політехніки Ірини Пасічної. У своєму виступі юна дослідниця проаналізувала кращий європейський практичний досвід з електронного правосуддя та поділилася успішними кейсами формування потужної системи електронного правосуддя.

«Система електронного правосуддя – важливий спосіб організації державної влади через використання інформаційних мереж, що забезпечує функціонування органів судової влади в режимі реального часу та робить максимально простою і доступною взаємодію учасників судового процесу, органів державної влади, юридичних осіб, неурядових організацій, громадян.

На сучасному етапі розвитку держави, обумовленого поширенням пандемії COVID-19 у світі проблеми електронного правосуддя набувають неабиякої актуальності, у своїй доповіді я розкрила ключові аспекти даної проблеми», – прокоментувала доповідачка.

Наукову дискусію продовжили магістрантка кафедри публічного управління, адміністрування та права Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» О. Писарєва («Удосконалення правового забезпечення соціального захисту населення в Україні», студентка групи 101-ПФ Д. Гладченко («Захист прав та свобод національних меншин у країнах Європи»), магістрантка В. Юшко («Правове регулювання гендерної рівності в Україні: проблеми та сучасний стан»), кандидат наук з державного управління, доцент кафедри публічного управління, адміністрування та права Полтавської політехніки Інна Кульчій («Захист персональних даних громадян України в контексті імплементації європейських та міжнародних стандартів»), магістрант В. Бондарєв («Інформаційна безпека суддів та працівників апарату суду»), кандидат юридичних наук, доцент кафедри публічного управління, адміністрування та права Ірина Пасічна («Окремі аспекти юридичної відповідальності за корупційні правопорушення»), кандидат юридичних наук, доцент кафедри публічного управління, адміністрування та права Олена Скрильник («Сучасний стан нормативно-правового регулювання громадського контролю в Україні»), кандидат наук з державного управління, доцент кафедри публічного управління, адміністрування та права Аліна Мирошниченко («Нормативно-правове регулювання соціального розвитку в Україні»), студентки групи 201-ЕП А. Архіпова, О. Житник («Правова основа забезпечення розвитку трудового потенціалу») та інші.

«Обмін практичними кейсами, ефективна наукова комунікація неодмінно стануть в нагоді студентам і викладачам у їхній освітній та науково-дослідницькій діяльності. Плануємо розширити тематику засідань та залучати обдаровану студентську молодь до активних занять наукою», – прокоментувала кандидат наук з державного управління, доцент кафедри публічного управління, адміністрування та права Полтавської політехніки Інна Кульчій.

По завершенню роботи секційного засідання учасники відзначили високий рівень організації, проведення наукового заходу та обговорили подальші напрямки спільних наукових досліджень. Минулого року на засіданні секції права обговорювали ключові аспекти вітчизняної системи управління.

Медіа–центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»