2020-09-09

Ректор Володимир Онищенко: науковий потенціал є важливим фактором успішного розвитку видобувної галузі

Ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Володимир Онищенко виступив на VI Міжнародному галузевому форумі «Видобуток. Інтенсифікація. Капітальний ремонт свердловин» та розповів про науковий потенціал, який може використовувати бізнес, на прикладі співпраці університету з провідними компаніями нафтогазового ринку України.

Ректор  Володимир Онищенко: науковий потенціал є важливим фактором успішного розвитку видобувної галузі

Ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», професор Володимир Онищенко став спікером VI Міжнародного галузевого форуму «Видобуток. Інтенсифікація. Капітальний ремонт свердловин» з доповіддю «Науковий потенціал як фактор підвищення ефективності геологорозвідувальних та видобувних робіт». Успішні кейси, які накопичив університет за роки співпраці з бізнесом, проілюстрували можливості, які відкриті для бізнесу.

Серед пріоритетних напрямів діяльності університету – співпраця у сфері науки з провідними українськими нафтогазовидобувними та сервісними компаніями, створення умов підвищення ефективності практичної підготовки фахівців нафтогазової галузі, формування наукового потенціалу сучасної молоді.

«Розвиток нафтогазовидобувної галузі значною мірою залежить від інтеграції сучасних виробничих технологій, інновацій та наукового потенціалу, який є одним із основних факторів реалізації стратегічних завдань галузі та запорукою її конкурентоспроможності.

Формулою успіху та взаємовигідною формулою партнерських відносин Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» з нафтогазовими компаніями є реалізація моделі «освіта+наука +бізнес+ влада». Протягом останніх років університет перетворився на майданчик для спілкування представників нафтогазової галузі, цьому значною мірою сприяє проведення спільно з Інженірінговим Центром Полтава масштабних галузевих форумів та здійснення продуктивного діалогу представників наукової спільноти, освітян, бізнесових та владних структур.

Проведення вже VI Міжнародного галузевого форуму за участю топ-менеджерів компаній-партнерів на базі політехніки – яскраве свідчення того, що університет став ефективною платформою для конструктивного обговорення стратегічних завдань розвитку нафтогазової галузі. Ще однією традицією стала презентація і відкриття щороку нових унікальних лабораторій, створених у співпраці з бізнесом, задля забезпечення ефективної підготовки фахівців з високими професійними компетенціями та проведення навчальних занять на якісно новому рівні», – розповів Володимир Онищенко, ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка».

Прикладом багатовекторності співпраці політехніки з представниками бізнес-структур є участь Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» в об’єднаннях, що представляють інтереси нафтогазовидобувних компаній на найвищому, державному рівні. Разом ГК «Горизонти», Weatherford Україна, Ньюфолк НКЦ та ТОВ «НТП «Бурова техніка» стали співзасновниками Асоціації «Нафта і газ України». Головною метою Асоціації є розвиток позитивного іміджу українського нафтогазосервісного ринку серед міжнародних партнерів і потенційних інвесторів.

«З кожним роком бізнес-зв’язки університету з провідними українськими компаніями динамічно розвиваються у різних напрямках – поліпшенні матеріально-технічної бази університету, організації на базі політехніки курсів підвищення кваліфікації фахівців-виробничників, проведенні зустрічей з троп-менеджерами та провідними фахівцями галузі. У співпраці удосконалюються навчально-освітні програми, запроваджена дуальна освіта, а знання і професійні компетенції студентів оцінюються незалежною системою тестування. Вирішення питань модернізації та забезпечення інноваційного розвитку галузі значною мірою залежить і від розвитку науки. Тому одним із визначальних векторів співпраці університету з компаніями, зокрема організація та проведення в інтересах підприємств науково-дослідницьких робіт.

Минулого року ми підтримали пропозицію генерального директора DTEK Нафтогаз Ігоря Щурова щодо створення високотехнологічного нафтогазового хабу як ефективного інструменту для залучення в Україну нових технологій, де акумулюватимуться нові тенденції розвитку галузі і буде створена платформа для вирішення складних кейсів нафтогазовидобувних компаній.

З метою генерування та розвитку інтелектуального потенціалу науковців в університеті створено Навчально-виробничий центру нафти і газу під керівництвом кандидата технічних наук Петра Голуба, який має багаторічний досвід науково-дослідницьких робіт на замовлення компаній.

До складу центру увійшли лабораторія бурових розчинів і промивальних рідин компанії DTEK Нафтогаз, лабораторія хімії, навчально-науковий полігон нафти і газу. Створення такого центру дасть можливість виконувати на замовлення підприємств дослідження природного газу, нафти, конденсату, нафтопродуктів, поверхневих грунтових пластів і вод. Серед основних напрямів діяльності Центру – виконання досліджень по інтенсифікації притоку вуглеводнів з свердловини, гідратоутворення та пошуки нових інгібіторів, технології з застосуванням бурового шламу бурових розчинів для будівництва та інших потреб, моніторинг стану навколишнього середовища.

Університет як сучасний потужний інноваційний центр готовий до подальшого розвитку стратегічного партнерства освіти, науки, бізнесу і влади», – наголошує ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Володимир Онищенко.

Медіа-центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»