2020-10-26

Ректор політехніки взяв участь у засіданні Ради ректорів та обговоренні змін у сфері вищої освіти

22 жовтня відбулося засідання Ради ректорів, у якому взяв участь т. в. о. Міністра освіти і науки України Сергій Миколайович Шкарлет. Голова Ради ректорів Полтавського регіону – ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Володимир Онищенко був серед запрошених очільників провідних ЗВО.

Ректор політехніки взяв участь у засіданні Ради ректорів та обговоренні змін у сфері вищої освіти

Обговорювались запропоновані т.в.о. Міністра освіти і науки Сергієм Шкарлетом умови роботи університетів під час пандемії, зміни формули фінансування вузів та правил вступу.

Засідання проводив Голова Ради ректорів Київського вузівського центру, ректор Київського національного університету будівництва і архітектури Петро Куліков.

«Місце поважного зібрання було надихаючим – у Великій залі імені Героя України Василя Сліпака Національної музичної академії України імені П.І. Чайковського.

Я був серед запрошених очільників провідних закладів вищої освіти України для обговорення тих питань, значення яких важко переоцінити, і хочу поділитись позицією професіоналів.

По-перше, у кожного ректора чимало турбот через організацію роботи закладів вищої освіти в особливих умовах. Ефективне дистанційне навчання, безпечне проживання у гуртожитках, система захисту – все це вимагає концентрації колосальних зусиль великих колективів. Але ще один локдаун дуже негативно позначиться на всій сфері освіти.

По-друге, фінансова ситуація у вищій школі та оплата праці професорсько-викладацького складу потребує коригування. Міністерство налаштоване виправляти ситуацію, аби «формула» запрацювала на благо української освіти, без штучних привілеїв та без винятків. Як сказав Сергій Миколайович, «часи змінюються, і професійність повертається на своє заслужене і безапеляційне перше місце. Саме тому МОН рішуче налаштоване навести лад у питаннях фінансування закладів вищої освіти. Свого часу формула фінансування ЗВО була розроблена тими, хто жодного дня не працював у закладах освіти, хто не має стажу ані фінансової, ані педагогічної роботи. Логічно, що це призвело до несправедливого розподілу коштів. Я абсолютно погоджуюся з тим, що ми повинні підтримувати найкращих. Водночас формула фінансування повинна враховувати інтереси не лише «обраних» університетів, а також і тих, які готують вчителів, вихователів, працівників сфери культури, лікарів, журналістів тощо».

По-третє, правила вступу теж необхідно змінювати. Цьогорічна вступна кампанія виявила купу проблем і недоліків.

І все це необхідно гармонізувати із чинним законодавством та проєктами нових Законів та змін, які пропонуються профільним Комітетом Верховної Ради.

Тож попереду напружена робота, але виправити помилки і прорахунки попередньої політики у сфері освіти означає зберегти якість української вищої освіти і усунути загрозливі ризики», – прокоментував ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», професор Володимир Онищенко.

У засіданні також взяли участь заступники Міністра МОН України – Андрій Олександрович Вітренко і Світлана Василівна Даниленко, голова Державної служби якості освіти України Руслан Гурак, ректори провідних закладів вищої освіти України, експерти та законотворці.

Медіа – центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»