2022-08-30

Ректор політехніки взяв участь у конференції педагогів шкіл Полтавської громади

Ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», професор Володимир Онищенко взяв участь у Серпневій педагогічній конференції 2022-2023 н.р. Полтавської міської територіальної громади «Освіта в умовах війни: безпека понад усе!». На конференції зібрались педагогічні працівники закладів загальної середньої освіти Полтавської міської громади, а також представники Нацполіції і ДСНС у Полтавській області.

Ректор політехніки взяв участь у конференції педагогів шкіл Полтавської громади

У роботі конференції узяли участь заступниця міського голови Світлана Тарашевська, начальник управління освіти Департаменту освіти Оксана Трибрат, завідувач Центру професійного розвитку педагогічних працівників Полтавської міської ради Ірина Козлова, начальник управління Державної служби якості освіти у Полтавській області Юрій Кращенко, начальник Полтавського районного управління Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Полтавській області Сергій Пругло, начальник відділу ювенальної превенції Управління превентивної діяльності Головного управління Національної поліції в Полтавській області Ірина Москаленко, консультант Центру професійного розвитку педагогічних працівників Полтавської міської ради Ірина Солончук, директор Комунального закладу «Полтавська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №38 Полтавської міської ради Полтавської області» Тетяна Веркалець. У режимі онлайн підключилися директори ЗЗСО, ЗДО, педагогічні колективи, заклади профтехосвіти та позашкільної освіти.

«Вперше ми розпочнемо навчальний рік в умовах воєнного стану. Головне завдання нашого сьогодення – охопити навчанням усіх дітей, де б територіально вони не були, – зазначила Світлана Тарашевська, – а також створити безпечне освітнє середовище у закладах освіти».

Відновлення освітнього процесу в приміщеннях закладів, облаштування укриттів, відпрацювання алгоритму дій під час офлайн-навчання, моделі та формати організації навчання в умовах війни, якісне дистанційне навчання та якість освіти, підготовки вчителя та реалізація реформи НУШ на рівні базової школи; нерозривність навчання і патріотичного виховання, психологічна підтримка учасників освітнього процесу, співпраця закладів освіти із закладами вищої освіти, Національною поліцією, ДСНС з метою захисту дітей – всі ці актуальні питання були висвітлені у доповіді директора Департаменту освіти Полтавської міської ради Жанни Каплоух і розглянуті під час конференції.

«Засвідчив свою безмежну повагу усім педагогам Полтавської громади і на запрошення освітян виступив  на  педконференції.

Як голові Ради ректорів закладів вищої освіти Полтавського регіону, мені приємно відзначити той факт, що полтавські університети, попри війну, зберегли популярність серед абітурієнтів майже на минулорічному рівні. До закладів вищої освіти Полтавської області надійшло 14212 заяв від вступників. Це дуже радує, адже яскраво показує бажання дітей залишатись в Україні, навчатись на рідній землі і відбудовувати країну.

Окремо відзначу, що найпопулярнішим на Полтавщині закладом вищої освіти серед вступників став Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», що підтверджено рейтингом Єдиної державної електронної бази з питань освіти за кількістю поданих заяв абітурієнтів на вступ на базі повної загальної середньої освіти. Загалом Полтавська політехніка на 42 місці в Україні за кількістю поданих заяв і входить до ТОП-50 провідних українських  університетів.

Як Президент Полтавського територіального відділення Малої академії наук України, пишаюсь, що переможці-МАНівці і чемпіони НМТ обирають полтавські університети! Дякую, шановні вчителі за чудову підготовку дітей!

Нас очікують виклики нового навчального року – забезпечення освіти в умовах війни. Ми повинні охопити навчанням кожну дитину, зробити освіту доступною у будь-якому форматі, подбати про безпеку і про якість навчання, враховуючи нерозривність навчання і патріотичного виховання, а також потреби психологічної підтримки учасників освітнього процесу.

Дякую, шановні педагоги, за всебічне обговорення проблемних питань та визначення стратегічних пріоритетів розвитку освітньої галузі, адже спільними зусиллями ми дбаємо про майбутнє України!

Дякую колегам-освітянам, які зараз на фронті захищають можливість працювати і навчати дітей, ви – надзвичайний приклад відданості Україні і покликанню.

Щиро вітаю з початком нового навчального року і зичу миру, наснаги та незламності на шляху до Перемоги! Слава Вчителям! Слава Україні!» – побажав ректор, професор Володимир Онищенко.

Начальник Полтавського районного управління Сергій Пругло зауважив, що для можливості очного навчання, заклад освіти зобов’язаний мати найпростіше укриття цивільного захисту, де учні та працівники зможуть бути в безпеці під час сигналу «Повітряна тривога». Дане приміщення також повинно відповідати всім вимогам правил пожежної та техногенної безпеки. Наразі співробітники ДСНС в складі робочих комісій  проводять перевірки щодо відповідності таких закладів правилам безпеки та надають рекомендації, що необхідно вдосконалити для комфортного перебування в приміщеннях при необхідності.

Крім того, очільник управління зазначив, що рятувальники завжди готові до співпраці та довів до відома педпрацівників, що з метою інформування та надання методичної і практичної допомоги для здійснення безпекових заходів,  за кожним навчальним закладом закріплено співробітника Полтавського райуправління ДСНС.

Нагадаємо, Полтавська політехніка отримала найбільший в області обсяг державного замовлення – майже 700 бюджетних місць для вступників.

Медіа-центр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»