2021-09-30

Ректор політехніки взяв участь у польсько-українському ректорському семінарі

Міністерство освіти та науки України, Міністерство освіти та науки Польщі, Спілка ректорів закладів вищої освіти України та Фундація польських ректорів організували у рамках спільного проєкту Варшавської Політехніки «Польсько-українська співпраця представницьких організацій ректорів – задля вдосконалення діяльності закладів вищої освіти» польсько-український ректорський семінар «Докторська підготовка та розвиток молодих учених у контексті кадрової політики польських та українських університетів»

Ректор політехніки взяв участь у польсько-українському ректорському семінарі

Семінар відбувся на базі Одеського національного університету імені I. I. Мечникова. У рамках кожної з чотирьох сесій – «Докторська підготовка та розвиток молодих науковців у Європі», «Підготовка аспірантів в Україні та Польщі: організація, управління та забезпечення якості», «Розвиток молодих учених у контексті кадрової політики в українських та польських університетах – перспектива ректорів», «Розвиток молодих учених у контексті кадрової політики в українських та польських університетах – перспектива молодих учених», відбувались панельні дискусії.

 

Семінар відкрив голова Спілки ректорів закладів вищої освіти України, ректор Київського національного університету будівництва та архітектури професор Петро Куліков, учасників також привітали заступник Міністра освіти і науки України з питань європейської інтеграції, професор Олексій Шкуратов, директорка Департаменту міжнародної співпраці Міністерства освіти і науки Польщі, докторка філософії Моніка Побожи,  президент Конференції ректорів академічних шкіл Польщі, Ректор Сілезької Політехніки, професор Аркадіуш Менжик і лідер Проєкту, Президент Фундації польських ректорів, професор Єжи Возніцький.

Разом з ректором Київського національного університету імені Тараса Шевченка, професором Володимиром Бугровим, ректором Білостоцької Політехніки, професором Мартою Косьор-Казберук, віце-президентом KRASP, Почесним Президентом KRASP, ректором Варшавської Політехніки у 2016-2020 рр., професором Яном Шмідтом ректор Полтавської політехніки, професор Володимир Онищенко дискутував про майбутнє – «Розвиток молодих учених у контексті кадрової політики в українських та польських університетах – перспектива ректорів». Модератором цієї дискусії виступив ректор Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана, професор Дмитро Лук’яненко.

«Унікальна подія відбулась в Одесі, де гостинно приймали європейську академічну спільноту – у цьому міжнародному проєкті я був амбасадором системи вищої освіти України і представляв Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка». Надзвичайно радий бачити наших польських та українських колег і друзів нашого університету!

Навіть в умовах пандемії співпраця розвивається і ми продовжуємо мобільність та беремо участь у спільних проектах. Уже 5 років поспіль на базі Полтавської політехніки ми проводимо спільну потужну міжнародну конференцію «Студентська молодь – рушійна сила держави», участь у якій завжди беруть представники студентського самоврядування польських вишів.

Стратегічним пріоритетом кадрової політики Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» є розвиток молодих вчених. В університеті створено дієву систему залучення та мотивації молодих науковців до управління університетом, освітньо-наукової, інноваційної та міжнародної діяльності.

В університеті 15% науково-педагогічних працівників – молоді вчені, а, з урахуванням чисельності здобувачів вищої освіти ступеня PhD, відсоток молодих вчених становить 36%. До системи управління університетом активно залучені молоді вчені, зокрема 50% складу проректорів – молоді вчені, 25% складу ректорату та Вченої ради університету – молоді вчені.

Щорічно молоді вчені університету стають лауреатами премії Президента України для молодих вчених. В університеті 21 лауреат премії Президента України для молодих вчених. У 2020 та 2018 роках молоді науковці університету стали лауреатами премії Національної академії наук України для молодих вчених і студентів за кращі наукові роботи. За останні декілька років 5 молодих вчених були стипендіатами Стипендії Кабінету Міністрів України для молодих вчених.

Наш університет відкритий до цікавих спільних проєктів та ініціатив на користь нашим університетам і допомагатиме розвивати дружні взаємини між Україною і Польщею! Дякую колегам за цікаве спілкування, обмін досвідом та практичні кейси, які допоможуть нашій молоді будувати успішну наукову кар'єру і продовжувати розвивати наші університети!» – розповів ректор Володимир Онищенко.

Партнерами Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» є 10 університетів Республіки Польща – на семінарі були присутні колеги з Білостоцької та Познанської політехніки, Гірничо-металургійної академії імені Станіслава Сташиця. За останні роки відбулося 85 офіційних візитів до Республіки Польща, а Полтавська політехніка прийняла 12 офіційних делегацій-представників польських університетів.

Раніше ректор Полтавської політехніки став почесним професором Білостоцького технологічного університету.

 

Медіа-центр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»