2021-02-19

Ректора політехніки нагороджено за розвиток студентського спорту у Полтавській області

18 лютого в Києві відбулась Генеральна Асамблея Спортивної студентської спілки України. Під час звітного саміту за сприяння в розвитку студентського спорту України нагородили Сергія Бубку, Віталія Кличка, міністрів, нардепів і ректорів провідних закладів вищої освіти, серед яких ректор Полтавської політехніки, професор Володимир Онищенко.

Ректора політехніки нагороджено за розвиток студентського спорту у Полтавській області

Голова мандатної комісії Асамблеї Вікторія Завальнюк оголосила імена цьогорічних володарів відзнаки – Подяки ВГО «Спортивна студентська спілка України»:

- Андрій Кожем’якін, Голова Комітету Верховної Ради України з питань молоді і спорту, народний депутат України;

- Іван Крулько, перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань бюджету, народний депутат України;

- Вадим Гутцайт, Міністр молоді та спорту України;

- Сергій Шкарлет, Міністр освіти і науки України;

- Артур Селецький, заступник Міністр освіти і науки України Сергій Бубка, президент Національного олімпійського комітету України;

- Віталій Кличко, Київський міський голова;

- Володимир Бринзак, президент Федерації біатлону України;

- Олександр Ажиппо, ректор Харківської державної академії фізичної культури  (керівник відокремленого підрозділу у Харківській області)

- Анатолій Васильєв, ректор СумДУ (керівник відокремленого підрозділу у Сумській області)

- Петро Куліков, ректор КНУБА (керівник відокремленого підрозділу у м. Київ)

- Віктор Савченко, ректор Придніпровської державної академії фізичної культури та спорту (керівник відокремленого підрозділу у Дніпропетровській області)

- Наталія Лазаренко, ректор Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського (керівник відокремленого підрозділу у Вінницькій області)

- Володимир Онищенко, ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» (керівник відокремленого підрозділу у Полтавській області)

- Леонід Клименко, ректор Чорноморського національного університету ім. Петра Могили (керівник відокремленого підрозділу у Миколаївській області)

- Андрій Крисоватий, ректор Тернопільського національного економічного університету (керівник відокремленого підрозділу у Тернопільській області)

- Ігор Цепенда, ректор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника (керівник відокремленого підрозділу в Івано-Франківській області)

- Олександр Черевко, ректор Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького (керівник відокремленого підрозділу у Черкаській області)

                                                                                                             

                                                                                                             

«Всеукраїнська громадська організація «Спортивна студентська спілка України» створена для розвитку українського студентського спорту на міжнародному рівні. Ми прагнемо якісно і ефективно організувати фізичне виховання у кожному навчальному закладі України. Ми прагнемо популяризувати студентський спорт і зробити фізичну активність трендом серед молоді. Завданнями Спілки є: зміцнення зв’язку між освітою та спортом, популяризація здорового способу життя, залучення студентів до участі у міжнародних змаганнях та представлення України на спортивних заходах, організація та проведення всеукраїнських змагань та міжнародних чемпіонатів і турнірів в Україні. І ми відзначили найактивніших керівників обласних відокремлених підрозділів і лоббістів, які спонукають державу більше підтримувати розвиток молодіжного спорту. Один з найуспішніших кейсів діяльності спілки, який ми обрали для презентації на Асамблеї – приклад Полтавщини представив керівник відокремленого підрозділу в Полтавській області Володимир Онищенко», – прокоментував Євгеній Імас, президент ВГО «Студентська спортивна спілка України», ректор Національного університету фізичного виховання і спорту України.

       

Структура студентської спілки Полтавщини налічує: 6 закладів вищої освіти та 27 закладів передвищої освіти в яких працює понад 500 спортивних секцій.

     

«Діяльність Полтавського відокремленого підрозділу відбувається в тісній взаємодії із Полтавським обласним відділенням Комітету з фізичного виховання та спорту МОН України і закладами вищої освіти Полтавської області.

Метою діяльності є розвиток фізичної культури і спорту та популяризація різних видів рухової активності й здорового способу життя серед студентської молоді Полтавщини. Минулого року були обмежені можливості участі в обласних, всеукраїнських та міжнародних змаганнях.

Для підтримання спортивного руху спільно з Полтавською філією Комітету фізичного виховання та спорту МОН України були проведенні онлайн-заходи:  жонглювання футбольним м’ячем (спільно з ФК «Ворскла»), змагання з черлідингу, пауерліфтингну, легкоатлетичного кросу, гирь тощо.

Підтримуючи сучасні європейські і світові тенденції, ми активно популяризуємо серед молоді Полтавщини е-спорт, залучаючи студентів до участі у змаганнях всеукраїнського і регіонального рівня.

                                                                                                                              

У 2019 році за підтримки ВГО «Спортивна студентська спілка», Комітету з фізичного виховання та МОН України та Федерації «E-sports Ukraine» було проведено Всеукраїнський турнірі з кіберспорту серед студентів — «Ukrainian University Open 2019 Winter Cup». Хочу відмітити, що збірна з Полтави посіла 16 місце серед 42 команд. Наприкінці 2020 року наші студенти перемогли на першому міському турнірі з кіберспорту «Poltava Cyber Cup’20», організованого за сприяння Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» та благодійної організації «Захистимо майбутнє».

Минулого року були обмежені можливості участі в міжнародних змаганнях пов’язані з карантинними вимогами. Але полтавські студенти продовжували вести підготовку в даному напрямку. Так восени, під егідою Спортивної студентської спілки України в Полтавській області, студенти закладів вищої освіти міста Полтави взяли участь у чемпіонаті Європи з гирьового спорту в м. Нествед, Данія, і стали чемпіонами. Варто уваги те, що ці студенти є членами національної збірної команди України у 2020 і 2021 роках», – розповів Володимир Онищенко, ректор Полтавської політехніки, керівник відокремленого підрозділу ВГО «Студентська спортивна спілка України» у Полтавській області. – «Ми плануємо не зупинятися на досягнутому й надалі продовжувати активно розвивати діяльність Спортивна студентська спілка України в Полтавській області, залучати все більше студентської молоді до масових видів спорту!»

За активної та результативної роботи Спортивної студентської спілки України в Полтавській області, у 2020 році збірна Полтавської політехніки з настільного тенісу виборола право участі в змаганнях Клубного чемпіонату України серед чоловічих команд Супер-Ліги. Після завершення карантину планується участь в міжнародних змаганнях EUSA, які будуть проходити у м. Белград, Сербія.

Особливою гордістю відокремленого підрозділу ВГО «Спортивна студентська спілка України» в Полтавській області є студенти-спортсмени, які мають звання заслуженого майстра спорту.  Серед них Анастасія Ковальчук – перша в Україні жінка заслужений майстер спорту України з більярдного спорту, володарка Кубку світу, багаторазова призерка чемпіонатів світу та Європи, багаторазова чемпіонка України зі спортивного більярду. Аспірант Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка Олександр Хижняк – чемпіон світу, Європи та Європейських ігор – кращий боксер України 2020 року, а також Ігор Гавришко –  заслужений майстер спорту України з гирьового спорту, чемпіон світу у версії ривок 2019 р., багаторазовий чемпіон Європи та України, член національної збірної команди України 2020, 2021 рр.

Вагомим результатом активної діяльності відокремленого підрозділу у Полтавській області стало досягнення збірної Полтавської політехніки з футболу і футзалу. Вперше команда з Полтави ввійшла в четвірку кращих команд сезону в двох чемпіонатах: чемпіонату України з футболу серед ЗВО та чемпіонату України з футзалу серед ЗВО сезону 2019-2020.

                                                                                                                               

Особливою окрасою Спортивної студентської спілки України в Полтавській області є збірні команди з черліденгу закладів вищої освіти Полтави, які мають вагомі здобутки у всеукраїнських і обласних змаганнях, а також студентський волейбольний клуб «Полтавчанка», який здобув срібло Національного чемпіонату України з волейболу у Вищій лізі. Високих результатів досягли Владислав Дігтяр — призер Чемпіонату України з веслування серед юніорів та молоді, Руслан Калякін – призер Чемпіонату України з легкої атлетики.

У перспективі відокремлений підрозділ ВГО «Студентська спортивна спілка України» у Полтавській області продовжуватиме співпрацю з клубами закладів вищої освіти та сприяти доступу студентської молоді до сучасної спортивної інфраструктури для занять фізичною культурою і спортом, забезпечуватиме підготовку студентів-спортсменів вищої спортивної майстерності та спорту вищих досягнень, популяризуватиме  серед студентської молоді сучасні види спорту, зокрема е-спорт.

Медіа-центр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»