2020-11-13

Розвиток рекреаційного туризму на Полтавщині: фахівці поділилися перспективами у туристичній сфері регіону

5 листопада викладачі кафедри фізичної культури та спорту Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» провели засідання наукового гуртка, де обговорили особливості розвитку рекреаційного туризму на Полтавщині.

Розвиток рекреаційного туризму на Полтавщині: фахівці поділилися перспективами у туристичній сфері регіону

Науково-педагогічні працівники кафедри фізичної культури та спорту Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» провели відкрите онлайн-засідання наукового гуртка «Розвиток рекреаційного туризму на Полтавщині».

Студенти I – V курсів спеціальності 017 «Фізична культура і спорт», викладачі кафедри фізичної культури та спорту та запрошена гостя – президент Полтавської обласної федерації спортивного туризму України Ольга Скляр ознайомилися з особливостями організації водного, велосипедного та кінного туризму, туристично привабливими локаціями Полтавського регіону та популяризували одну з головних складових здорового способу життя – рухову активність.

«Рекреаційний туризм розглядається як подорожування людей з метою зайняття рекреаційною діяльністю, що передбачає зміцнення фізичного і психологічного здоров’я, відновлення сил за допомогою активного відпочинку, оздоровлення шляхом поєднання помірних фізичних навантажень, сприятливого впливу довкілля з його природними чинниками (повітрям, температурою, сонцем). На Полтавщині чимало рекреаційних місцевостей, які варто розглядати як спеціальні локації для туризму», –підкреслила доктор педагогічних наук, професор, завідувачка кафедри фізичної культури та спорту Національного університету Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Ліна Рибалко.

Кандидат педагогічних наук, доцент кафедри фізичної культури та спорту Лариса Оніщук закцентувала увагу присутніх на особливостях прогулянково-споглядальної рекреації, що включає пішохідні, вело- та водні маршрути мальовничими ландшафтами з метою психологічного розвантаження та одержання естетичної насолоди – теренкури: «Прогулянково-споглядальний вид рекреації розрахований на масового, непідготовленого до значних фізичних навантажень туриста, бажаючого насолоджуватись красою природи без зайвих фізичних зусиль. Якщо піші прогулянки дозовані, тобто передбачають проходження по черзі певних ділянок і схилів під невеликим кутом, вони позитивно впливають на серцево-судинну систему людини, поліпшують дихання, підвищують тонус нервової системи, тренують м'язи кінцівок і тулуба та стимулюють обмін речовин».

Президент Полтавської обласної федерації спортивного туризму України Ольга Скляр ознайомила гуртківців з програмою розвитку рекреаційного туризму на Полтавщині, перспективними напрямами діяльності федерації та запросила до рекреаційного туристичного походу навесні.

Студенти факультету фізичної культури та спорту Полтавської політехніки підготували змістовні виступи про особливості розвитку велотуризму та водного туризму у Полтавському та Гребінківському районах, на Пирятинщині та Великобагачанщині.

Зокрема, студент групи 101 мГС факультету фізичної культури та спорту Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Ярослав Сушко розкрив особливості іпотерапії як методу адаптивного фізичного виховання за допомогою верхової їзди на конях.

Проведення чергового відкритого засідання гуртка з фізичної культури та спорту планується під час тижня факультету фізичної культури та спорту Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» упродовж 23 – 29 листопада.

Кафедра фізичної культури та спорту Національного університету Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» запрошує до тісної науково – освітньої та спортивної співпраці учнів шкіл, гімназій, ліцеїв та юних вихованців дитячо-юнацьких спортивних шкіл міста Полтави.

Медіа – центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»