2019-10-09

Sikorsky Challenge 2019: ПолтНТУ презентує інноваційні розробки і результати роботи Стартап школи

8 жовтня стартував VIII Фестиваль інноваційних проектів Sikorsky Challenge 2019. Проект молодих учених ПолтНТУ ім. Юрія Кондратюка став фіналістом фестивалю.

Sikorsky Challenge 2019: ПолтНТУ презентує інноваційні розробки і результати роботи Стартап школи

Ректор ПолтНТУ, професор Володимир Онищенко, проректор з наукової та міжнародної роботи Світлана Сівіцька разом з командою Стартап школи ПолтНТУ – начальником науково-дослідної частини Юлією Чурсою, доцентом Андрієм Скрильником та доцентом Віталією Скриль взяли участь у одній з найважливіших щорічних подій у сфері інноватики України.

Учасників фестивалю привітали перший заступник Міністра освіти і науки України Юрій Полюхович, ректор КПІ ім. Ігоря Сікорського, академік НАН України Михайло Згуровський, голова міжнародного журі конкурсу стартапів Вік Корсун, директор компанії «Boeing Україна», яка є генеральним партнером фестивалю, Олексій Стьопін, засновник і президент компанії «Yau Lee Group» (Гонконг) Розана Вонг, генеральний директор компанії «Прогрестех-Україна» Андрій Фіалковський та інші.

«Мета цього фестивалю – відшукати талановитих винахідників і допомогти їм стати інноваційними підприємцями. Проте, участь у фестивалі беруть і досвідчені винахідники та інноватори з 10 країн світу та практично з усіх регіонів України, – наголосив ректор КПІ ім. Ігоря Сікорського Михайло Згуровський на церемонії відкриття фестивалю. – Хочу висловити особливу вдячність міжнародному експертному журі на чолі з Віком Корсуном (США) за дуже напружену роботу з відбору фіналістів з-поміж стартапів, поданих на перший тур фестивалю. Тепер протягом наступних двох днів відбудеться розгляд цих проектів, однак тепер розробки-фіналісти журі оцінюватиме спільно з інвесторами – у фестивалі беруть участь 23 великих інвестори зі Сполучених Штатів Америки, Ізраїлю, Китаю, Гонконгу, європейських країн і, звичайно, з України».

Проєкт молодих вчених Полтавського національного технічного університету імені Юрія Кондратюка «Серія легких балок з гофрованою стінкою» став фіналістом фестивалю. Як розповів Михайло Згуровський, після попереднього відбору з більш як 170 розробок, надісланих на перший тур конкурсу, до фіналу відібрано 67 з них. Це проєкти у сферах інформаційно-телекомунікаційних технологій, альтернативної енергетики, аграрного сектору, інтернету речей тощо. Автори та авторські колективи-переможці отримають можливість реалізувати свої розробки у середовищі Наукового парку «Київська політехніка» за підтримки грантових та венчурних фондів. А головним призом для переможців конкурсу 2019 року буде участь авторів п’яти кращих з них у китайському конкурсі стартапів у м. Хуанджоу в листопаді цього року. Конкурс стартапів триватиме протягом трьох днів у Залі інноваційного підприємництва «Sikorsky Challenge».

У межах програми фестивалю відбувся Міжнародний форум «Sikorsky Challengе» як модель інноваційного розвитку України». Обговорювали три ключові теми: інноваційна модель розвитку економіки України, підтримка мережі інноваційних кластерів та Стартап Шкіл найбільш розвинутих міст, підтримка стартапів, діючих інноваційних малих і середніх підприємств: джерела і механізми фінансової підтримки. Спікерами були Олександр Борняков, заступник Міністра цифрової трансформації України, Ігор Пеєр, управляючий партнер Інноваційного холдингу «Sikorsky Challenge» (Ізраїль), Богдан Андрющенко, представник компанії «Golden Egg Technology» (Китай), Давид Ар’є, керівник компанії «Transfotech» (Ізраїль), Рауф Аліяров, проректор по науці і техніці Азербайджанського державного університету нафти і промисловості, Саша Кадер, представник «Lionique London Limited» (Великобританія).

Після пленарного засідання форуму відбулися дві панельні дискусії – «Розвиток інноваційного підприємництва на місцевому, регіональному та національному рівнях» і «Українські та іноземні інвестиції і міжнародна грантова підтримка». Участь у них взяли представники університетів – учасників мережі Стартап Шкіл.

Проректор з наукової та міжнародної роботи ПолтНТУ, член міжнародного журі Фестивалю Sikorsky Challenge – 2019 Світлана Сівіцька презентувала діяльність університету як інноваційного центру Полтавщини під час дискусії «Розвиток інноваційного підприємництва на місцевому, регіональному та національному рівнях». Адже в ПолтНТУ сформована інноваційна екосистема: бізнес-інкубатор, стартап-школа, науковий парк. Університет виступає майданчиком міжнародного рівня для співпраці та діалогу освіти, науки і бізнесу. Стартап школа ПолтНТУ є єдиною на Полтавщині та вже протягом року успішно діє в мережі Стартап Шкіл «Sikorsky Challenge», про що у своєму виступі наголосив ректор КПІ ім. Ігоря Сікорського Михайло Згуровський.

ПолтНТУ впроваджує кращі світові практики та формує інноваційне середовище України.