2022-03-18

«Сила знань – міць держави»: відбулась неформальна зустріч зі студентами політехніки

Студентське самоврядування та адміністрація університету поспілкувались зі студентами про важливість відновлення навчання, особливості освітнього процесу, психологічну підтримку, волонтерство і актуальні питання, які турбують студентство.

«Сила знань – міць держави»: відбулась неформальна зустріч зі студентами політехніки

«У важкі часи важлива підтримка. І в нашій університетській родині з першого дня війни особливо дбаємо про колектив і студентів. Дуже радий зустрітись зі студентами наживо і онлайн! Дякую усім, хто доєднався.  Вийшла чудова неформальна зустріч!

Наша зустріч зумовлена спільним бажанням студентського самоврядування та адміністрації поспілкуватися та обговорити нагальні проблеми, які переживає наразі уся країна.

Сьогодні Україна дивує увесь світ – своїм характером, незламністю, патріотизмом, єдністю. Тож ми також маємо робити посильний внесок у перемогу нашої держави, передусім за допомогою якісних знань. Цитуючи Надію Костівну Кочергу, хочу сказати: «Сила знань – міць держави», отже головне завдання студентів на сьогодні – отримувати якісні знання.

Після вимушених двотижневих канікул перший тиждень, як відбувається дистанційне навчання в асинхронному форматі. Приємно було почути від студентів позитивні відгуки на адресу викладачів щодо відповідального і сумлінного ставлення до проведення занять, мотивації і підтримки студентів.

Повідомив студентам, що університет планує завершити семестр згідно з графіком навчального процесу.

Університет пишається своїми випускниками, які у складні часи волонтерять, захищають Батьківщину або повертаються до  рідної  альма-матер. Тож тепер з нами Артем Лоік. Як новий керівник центру культури і студентської творчості допоможе талановитим студентам проявити себе на культурному фронті. А студентське самоврядування єднає усіх охочих навколо волонтерства, допомоги постраждалим університетам, захисникам і вимушеним переселенцям.

Свої поради студентам надали завідувач кафедри психології і педагогики та практичний психолог політехніки.

Відповів на запитання. Завжди на зв'язку, відкритий до пропозицій і співпраці.

Все буде Україна!» – прокоментував ректор Володимир Онищенко.

У зустрічі також взяли участь доктор психологічних наук, професор, завідувачка кафедри психології та педагогіки Світлана Яланська та практичний психолог Полтавської політехніки Євгенія Хоменко.

«Для відновлення психологічної рівноваги у викладачів і студентів в університеті функціонує лабораторія психокорекційної діагностики. Ви можете відвідати нашу прекрасну лабораторію, оснащену найсучаснішим обладнанням, зручними кріслами, завдяки яким можна досягти психологічного розвантаження. Для ваших маленьких братиків і сестричок у викладачів є цілих ряд методичних інструментів, які ми можемо  використати, пограти, бо в грі діти забувають страхи, переживання. Ми готові до співпраці у будь-якому форматі. Викладачі кафедри психології та педагогіки можуть надати допомогу у будь-який зручний для вас час.

Декілька порад: дозуйте сприйняття отриманої інформації, не перевантажувати себе інформаційними блоками, звертатися лише до перевіреної інформації, бережіть свій сон, старайтеся якомога більше перебувати на свіжому повітрі і не забувайте, що кожен із вас є креативною особистістю. Даний потенціал є тим інструментом, який можна використати для самозахисту і для допомоги іншим», – наголосила науковиця Світлана Яланська.

Практичний психолог Євгенія Хоменко нагадала, що в університеті 24/7 працює психологічна служба, оновлено розділ «Психологічна служба» на сайті університету, де презентовано нові можливості задля подолання страхів, стресу, відновлення психологічного балансу:

«Є чимало звернень студентів, проводяться консультації в офлайн-режимі для мешканців у гуртожитку, працюємо з вимушеними переселенцями.

Разом із студентським самоврядуванням запускаємо два нових проєкти – групові онлайн-зустрічі зі студентами. Ви можете зареєструватися за посиланням, на платформі Zoom, обговорюватимемо нагальні питання для того, щоб зберегти власну психологічну рівновагу. Основною тематикою таких зустрічей буде: як у таких умовах залишатися ефективним. Ваша основна роль наразі – це навчання. Якщо ви будете відчувати себе добре у цій іпостасі, то інші сторони вашого життя будуть ефективними. Ми відкриті до ваших пропозицій, не залишайтеся на самоті, бо разом ми – сила, разом переможемо!».

 Студентка Оксана стала волонтеркою при Полтавській міській раді і поділилась своїми міркуваннями:

«Дуже важко сидіти вдома, переживати, моніторити новини і все більше перейматися подіями в Україні. Маємо певним чином відволікатися і намагатися бути корисними тут і зараз. На Полтавщині зараз більш-менш спокійно, тому ми маємо допомагати тим, кому пощастило менше за нас. Тому долучайтеся до волонтерської діяльності, допомагайте територіальній обороні, можливо ЗСУ, дуже важлива кібер-допомога».

«Саме у колі друзів і рідних дана ситуація сприймається легше. Варто відзначити той факт, що у даній ситуації сильно відчувається підтримка закордонних університетів. Студенти пишуть і цікавляться чим можуть нам допомогти. Звісно, важко посміхатися, але коли ми працюємо, спілкуємося у цих стінах, то психологічно стає простіше. Ми слідкуємо за новинами, налагоджуємо соціальну комунікацію, навчаємося», – додав Олександр Дроботя, голова Профкому студентів та аспірантів Полтавської політехніки.

«Підтримую вашу думку, що студенти – це той тил, який буде необхідним нашій Україні вже завтра. Дякую за підтримку нашого психічного та емоційного здоров’я, для студентської молоді це дуже важливо. Дякуємо адміністрації за приділену нам увагу, підтримку наших ініціатив. Чимало часу ми проводимо разом, генеруємо і реалізовуємо нові ідеї.  Хочу від імені усіх студентів подякувати нашим викладачам за підтримку, відповідальність, у часи тривоги і невпевненості важливо бачити очі та посмішку свого викладача. Це надзвичайно підтримує і мотивує на майбутнє», – подякувала Людмила Билим, Президент Студентського парламенту Полтавської політехніки.

Керівник Центру культури та студентської творчості Артем Лоік анонсував підготовку арт-проєкту зі студентами творчих спеціальностей, організацію виставки після перемоги, а також закликав включатися на повну, приєднуватися до активу студентської спільноти політехніки, щоб дізнаватися, де можна бути корисним і робити все можливе задля спільної справи.

Медіа-центр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»