2020-11-30

Студентка політехніки стала срібною призеркою Національного архітектурного студентського конкурсу Steel Freedom!

28 листопада у прямому ефірі відбувся щорічний архітектурний фестиваль та фінал Національного архітектурного студентського конкурсу Steel Freedom. Фіналісти захистили роботи і журі обрало переможців. Полтавську політехніку представляла команда з однієї учасниці – студентки Навчально-наукового інституту архітектури, будівництва та землеустрою Єлизавети Хомич.

Студентка політехніки стала срібною призеркою Національного архітектурного студентського конкурсу Steel Freedom!

Цього року було побито рекорд реєстрації команд – 125 команд з 14 закладів вищої освіти. Були надскладні технічні завдання, але усі фіналісти справилися, усі вже є переможцями, зазначили організатори.

«Steel Freedom – це конкурс, який повинен надати студентам можливість реального практичного досвіду проєктування. Тому ми залучили реальних замовників з реальними вимогами і складними обмеженнями, даємо справжній майданчик і можливість працювати в команді архітекторам і проєктувальникам, домовились про підтримку від вузів. Також студенти здобувають ще один дуже важливий практичний навик – уміння презентувати свій проєкт замовнику. Єдина додаткова умова – використання сталевих конструкцій. Пам’ятайте, що весь світ відкритий перед вами, а Steel Freedom – це великий крок до вашої успішної реалізації у майбутній професії», – побажав В’ячеслав Колісник, виконавчий директор Асоціації «Український Центр Сталевого Будівництва».

Захист 20 студентських проєктів STEEL FREEDOM 2020 відбувся у 2-х конкурсних категоріях: спершу проєкти багатофункціонального спортивно-навчального комплексу у м. Івано-Франківськ, другими захищались команди, які створили проєкти стадіону в м. Маріуполь.

Після захисту відомі архітектори, експерти, члени журі прочитали відкриті лекції: Дмитро Васильєв, головний архітектор архітектурного бюро ARCHIMATIKA; Олексій Образцов, архітектор бюро «АрхОбраз» м. Дніпро – Гіперпідключення; Олександр Максімов, головний архітектор проєктів AVG Group та реновації частини заводу «Арсенал» - Особливості забудови в історичній частині міста; Андрій Рижиков, СEO і керуючий партнер девелоперської компанії DC Evolution - Комерційний підхід до девелопменту традиційно бюджетних об'єктів.

До півфіналу конкурсу увійшли обидві команди Полтавської політехніки, у фіналі залишилась одна – М-301, яка складається з однієї учасниці. Куратор – Павло Семко, старший викладач кафедри архітектури та міського будівництва. Студентка ННІ архітектури, будівництва та землеустрою Єлизавета Хомич (минулорічна учасниця конкурсу) самостійно захищала проєкт і їй вистачило всього 5 хвилин таймінгу для захисту, щоб вразити журі.

«Стадіон розрахований на 12770 глядацьких місць. Концепція образу стадіону взята з неформального символу клубу ФК «Маріуполь» – стрімко літаючої приазовської чайки, яка також є на логотипі команди. Архітектурні форми передають унікальні символи Маріуполя – змах крил чайки, що летить з моря, який відображений у колонах та фермах у формі пір’я, та хвилясте як море перекриття, підсвічене ілюмінацією вночі. Елементи у формі пір’я створені за допомогою BIM-технологій. Чіткі лінії сталевих конструкцій та прості виразні форми скляного фасаду надають монументальній споруді легкості. Зонування передбачає створення на першому поверсі зон для спортсменів, офісних працівників, робітників стадіону, музею спорту, фітнес-центру, кафетерію, вхідної, гардеробу, технічного обслуговування, торгівельної, для представників ЗМІ та VIP-зони. На другому поверсі розташуються зони спорт-бару, SPA-центру, робітників стадіону, санвузлів, рекреаційної зони та інтерактивної зони для прогулянок з галереєю і озелененням. На третьому поверсі – панорамні площі, скай-бокси та ресторан. Стадіон відповідатиме вимогам УЄФА, адже проєкт враховує створення інклюзивних глядацьких місць на першому і третьому рівнях. Вболівальникам буде комфортно у будь-яку пору року, адже передбачається інфрачервоний підігрів глядацьких місць», – прокоментувала переможниця Єлизавета Хомич.

Члени журі зазначили, що у проєкті добре відчувається «стара школа експлікації», сподобалась обрана форма і навіть запропонували ввести окрему номінацію за промоушн – презентація студентки Полтавської політехніки визнана найкращою.

Саме її проєкт стадіону обрали глядачі – спершу Єлизавету Хомич нагородили призом глядацьких симпатій.

«Я був вражений рівнем проєктів, вони різні, але кількість ідей теж вражає. Деякі колективи постарались глибоко розкрити ідеї замовника. Вважаю, що серед учасників майбутня архітектурна еліта України», – прокоментував Вадим Гунько, директор «Донбас Арени», представник замовників проєкту стадіону в м. Маріуполь (замовник проєкту – Маріупольська міська рада), відзначивши дуже високий рівень конкурсу.

«Другий рік поспіль виступаємо замовниками і все більш вражені досягненнями юних архітекторів та інженерів. Цьогорічний Steel Freedom – дуже спортивний, одразу два спортивних обєкти, тому це справжня олімпіада», – додав Андрій Рижиков, СEO і керуючий партнер девелоперської компанії DC Evolution (замовник проєкту багатофункціонального спортивно-навчального комплексу у м. Івано-Франківськ).

За рішенням журі Єлизавета Хомич посіла друге місце. Серед призів на неї чекає навчальна поїздка до Копенгагену.

Компанія-аудитор Baker Tilly підтвердила прозорість та коректність проведення підрахунку голосів журі відповідно до методології та критеріїв конкурсу.

Куратори студентських проєктів, які заохочували студентів до участі у конкурсі, консультували і підтримували – Оксана Довженко, Тарас Руденко та Павло Семко, викладачі Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», відзначені подяками і заохочувальними подарунками від спонсорів конкурсу.

Минулого року студенти-архітектори та будівельники посіли призові місця на конкурсі «Steel Freedom 2019», а громада Маріуполя уже втілює проєкт ЦНАПу від наших студентів.

Медіа – центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»