2020-05-17

Громада Маріуполя обрала проєкт студентів політехніки і побудує соціальний офіс у центрі міста

За результатами голосування на сайті Маріупольської міської ради, для побудови соціального офісу обрано проєкт, який розробили призери Steel Freedom 2019 – студенти Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»

Громада Маріуполя обрала проєкт студентів політехніки і побудує соціальний офіс у центрі міста

Проєкт М-596 створила команда призерів Steel Freedom 2019 – студентів Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»: Станіслав Зосім (тімлідер, розробник основної концепції), Анна Бондар (організатор генплану, благоустрою та оформлення креслень), Олександр Слободяник (розробник і візуалізатор інтер’єру), Анжеліка Тригуб (розробник технічних креслень та ілюстрацій, пояснювальної записки та відео для презентації), Таїсія Чеснокова (візуалізатор розробник екстер’єру, розробник презентації). Куратор команди – кандидат архітектури, доцент кафедри архітектури та містобудування ННІ архітектури та будівництва Тарас Руденко.

Cоціальний офіс буде знаходитися в центральній частині – провулок Нахімова. Площа під забудову складає 3600 м. кв. Кошти на проєктування вже закладені в міському бюджеті Маріуполя на 2020 рік, повідомляють у міськраді.

«Дуже знаковою стала участь у Національному архітектурному студентському конкурсі «Steel Freedom 2019». Проєкт команди, який посів третє місце, став насправді переможним. Отже, автограф Національного університету «Полтавської політехніки імені Юрія Кондратюка» відтепер буде у центрі Маріуполя і стане ще одним з багатьох прикладів, коли наші здобутки вкотре підкреслять авторитет університету та наукових шкіл!», – прокоментував директор Навчально-наукового інституту архітектури та будівництва, кандидат технічних наук, доцент Олександр Зима.

Проєкт враховує колорит портового міста та одного з перших осередків виробництва сталевих виробів. Сталеві елементи в оздобленні будівлі створюють ефект переливання хвиль Азовського моря при русі автомобіля або пішохода по вулиці. Окрім того, смуги слугують для захисту будівлі від сонячних променів в обідній час, а також виконують роль акустичного бар’єру від шуму, який йде з вулиці.

«Робота була досить цікавою, виконана достойно. Ми аналізували містобудівну структуру, особливості міста, чим живуть люди в Маріуполі, які характерні особливості  ми можемо використати. Це великий успіх, адже учасників було дуже багато. Якщо розглянути це як виконання архітекторами вимог, які висуває замовник, то я вважаю, це визнання громадою. Дуже приємно працювати з такими студентами і допомагати. Креативні люди з оригінальною точкою зору мають чималі перспективи на ринку праці», – розповів Тарас Руденко.

Основною ідеєю при створенні даного об’єкту було проєктування соціального офісу, який би дозволив мешканцям Маріуполя перейти на сучасний рівень обслуговування у сфері соціального захисту населення та значно підвищити якість надання громадянам послуг.

«Наше бачення – триповерхова будівля з оригінальною архітектурою, яка буде асоціюватися з містом Маріуполь, з урахуванням всіх вимог енергоефективності, доступності та вимог державних будівельних норм», – зазначав заступник міського голови Сергій Захаров.

Проєкт студентів політехніки – відкрита та доступна будівля з репрезентативним виглядом, яка пропонує простір для рад, громадських служб та суспільства міста.

При проектуванні були поставлені наступні цілі та завдання: використання сучасних архітектурних вирішень, які повинні бути, насамперед, виконані в металевих конструкціях та створення конструктивної форми пов’язаної безпосередньо з образом та планувальними рішеннями будівлі.

Будівля була задумана з акцентом на різноманітні архітектурні якості, такі як репрезентативність, просторова якість, функціональність, гнучкість, комфорт та стійкість. На першому поверсі офісу заплановано фронт-офіс з легким і теплим зовнішнім виглядом, в котрому встановлені скляні перегородки, які дають високий ступінь проникнення та прозорості, зону для самообслуговування, дитячу зону, кафе та інформаційну зону. На другому рівні розташований бек-офіс, який забезпечує комфортне робоче середовище, зона для нарад, кабінет керівника, зала для особистого прийому міського голови з зоною очікування та приміщення для працівників. На третьому поверсі розмістилася конференц-зала з виходом на терасу, буфет та зона для відпочинку відвідувачів. Ще однією особливістю є використання надувних рятувальних пристроїв для евакуації маломобільних груп населення, які влаштовані на терасі зі сторони скверу.

Тімлідер, розробник основної концепції, студент Станіслав Зосім говорить:

«Мені було дуже приємно почути від координатора, що наш проект посів у голосуванні перше місце. Коли я збирав команду для участі не міг навіть уявити, що ми дійдемо так далеко. Для майбутніх архітекторів хочу сказати – мій університет чудовий для навчання. Тут відбувається багато міжнародних заходів і створюються усі умови для розвитку. Я брав участь у різних воркшопах, заходах в Бельгії,  в Китаї і в інших країнах – ці можливості дав університет. І та наукова атмосфера, яка панує в Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» сприяє нашим досягненням. Перемога на Steel Freedom додала мені впевненості в моїх силах та віру в те, що все можливо».

Нагадаємо, що у фіналі престижного Національного архітектурного студентського конкурсу «Steel Freedom 2019» команди студентів Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» здобули два призових місця у обох категоріях, успішно захистивши свої проєкти перед авторитетним журі.