2021-08-06

Студенти особисто формуватимуть унікальний набір навчальних дисциплін

Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» запровадив новітню систему вибору навчальних дисциплін. Вона дозволяє студентам збудувати комплексну індивідуальну освітню траєкторію, суттєво поглибити обрану спеціалізацію чи розширити предметну галузь знань.

Студенти особисто формуватимуть унікальний набір навчальних дисциплін

Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» створив унікальні можливості для студентів у формуванні власного набору компетентностей і розвитку професійних переваг, які виділяють їх з-поміж випускників інших закладів вищої освіти.

«Вибіркові дисципліни як один з елементів Болонського процесу стали невід’ємною частиною університетських програм в Європі. Полтавська політехніка займає чільне місце в академічній спільноті європейських університетів і активно оновлює підходи до навчання. Студенти мають змогу доповнювати свою основну спеціальність додатковим фахом або брати окремі курси для розширення світогляду і ерудиції. Можна обирати дисципліни із різних факультетів та кафедр. Міждисциплінарність і навчання у змішаних групах стимулюють обмін неформальним досвідом серед студентів різних спеціальностей. Викладачі працюють над особистісно-орієнтованим навчанням найактивніших і зацікавлених студентів. Таким чином обидві сторони освітнього процесу досягають кращого ефекту. А найголовніше, що компетентності, якими може оволодіти студент, за рахунок гнучкості навчальних планів і якісної побудови індивідуальної освітньої траєкторії, роблять випускника дуже затребуваним і високопрофесійним гравцем на ринку праці», – прокоментував ректор, професор Володимир Онищенко.

Відповідно до п. 15 ст. 62 Закону України «Про вищу освіту», студенти мають право на вибір навчальних дисциплін у межах, передбачених відповідною освітньою програмою та навчальним планом, в обсязі, що становить не менш як 25% загальної кількості кредитів ЄКТС, передбачених для даного рівня вищої освіти. При цьому здобувачі певного рівня вищої освіти мають право вибирати навчальні дисципліни, що пропонуються для інших рівнів вищої освіти, за погодженням з керівником відповідного факультету чи підрозділу.

В освітніх програмах Полтавської політехніки передбачена можливість для формування індивідуальної освітньої траєкторії, зокрема через індивідуальний вибір здобувачами вищої освіти навчальних дисциплін в обсязі, передбаченому законодавством.

«Мова йде про реалізацію концепції дійсно вільного формування власної освітньої траєкторії, як це передбачено передовими європейськими практиками в системі вищої освіти. Принцип вибірковості навчальних дисциплін дає студентам переваги у формуванні своїх професійних компетентностей і можливості обирати з широкого каталогу вибіркових дисциплін. Відтепер студент особисто компонує унікальний набір навчальних дисциплін. При цьому професійна складова підготовки за кожною спеціальністю гарантується набором обов’язкових освітніх компонент, розроблених з урахуванням новітніх тенденцій в розвитку спеціальностей (професійної сфери) та багаторічного досвіду Полтавської політехніки з підготовки фахівців вищої категорії», – пояснює директор департаменту організації навчального процесу, акредитації та ліцензування, кандидат економічних наук Олег Максименко. – «У каталозі можна обирати як набори з декількох ув’язаних між собою дисциплін (майнори (minor), так і вільні майнори – окремі дисципліни. Обрані навчальні дисциплін обов’язкові до вивчення та включаються у додаток до диплому».

Студенти повинні у другому семестрі навчального року визначитись з вибірковими дисциплінами, які бажають вивчати у  наступному навчальному році. Щоб цей вибір був усвідомленим і якісним, варто ознайомитися з переліком та силабусами навчальних дисциплін, за потреби проконсультуватися з гарантом освітньої програми, науковим керівником або куратором.

Каталог вибіркових дисциплін розміщено на офіційному сайті університету.

Медіа–центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»