2020-05-13

Студенти політехніки стали переможцями нафтогазового конкурсу від IPL

Студенти та випускники Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» стали переможцями конкурсу креативних ідей та інноваційних рішень для нафтогазової галузі України від освітньої професійної платформи Independent Petroleum Leaders (IPL)

Студенти політехніки  стали  переможцями нафтогазового конкурсу від IPL

На розгляд журі конкурсу протягом 14 квітня – 4 травня надійшла 21 заявка від учасників, представлено 22 оригінальні наукові розробки. Від Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» та його структурного підрозділу – коледжу нафти і газу – було представлено 12 конкурсних робіт.

7 травня онлайн відбувся публічний захист – автори презентували власні ідеї, цікаві інженерні рішення для зміни неефективних виробничих процесів у нафтогазовій галузі. Учасників привітали голова Професійної секції України Спілки інженерів нафтовиків Ріхард Білий, директор НКЦ «Ньюфолк» Андрій Закревський та директорка Полтавського коледжу нафти і газу Національного університету імені Юрія Кондратюка Любов Шумська.

Потрібно було викласти свою ідею у вигляді анотації — до 450 слів і не більше 3-х слайдів презентації ідеї.

Роботи оцінювалися за наступними критеріями:

  • актуальність теми;
  • виконання умов конкурсу;
  • публічна презентація;
  • виклад ідеї у вигляді анотації до 450 слів;
  • обсяг презентаційної частини – до 3-х слайдів.

За відповідність роботи кожному з зазначених вище критеріїв учасники отримали від 0 до 10 балів. У загальному заліку кожна робота отримала сумарну кількість особистих оцінок від кожного члена журі. Переможцями у кожній категорії стали учасники з найбільшою кількістю балів.

Оцінювало роботу та спілкувалося з конкурсантами професійне журі: Андрій Закревський, Михайло Братах, Костянтин Чаус, Бранімір Цвєткович, В'ячеслав Філатов, Ірина Супрунюк та Ріхард Білий.

12 травня о 12:00 журі визначило переможців у шести категоріях: «Geology and exploration», «Reservoir management», «Drilling», «Engineering», «Production», «Industry improvement».

За результатами суддівського оцінювання переможцями конкурсу стали:

  • у категорії «GEOLOGY AND EXPLORATION» – студентка Полтавського коледжу нафти і газу Національного університету імені Юрія Кондратюка Таміла Ширай;
  • у категорії «RESERVOIR MANAGEMENT» – студент Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Дмитро Ключка;
  • у категорії «DRILLING» – студент Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Дмитро Дерев’янко;
  • у категорії «ENGINEERING» – студентка Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут» Анна Карман;
  • у категорії «PRODUCTION» – студент ІФНТУНГ Тарас Шумілан;
  • у категорії «INDUSTRY IMPROVEMENT» – студентка Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Оксана Микийчук.

Переможці отримали подарунки від Schlumberger Ukraine та головного партнера конкурсу – найбільшої державної газовидобувної компанії країни –Укргазвидобування, а також консультацію у кращих HR-спеціалістів галузі з підготовки резюме.

Перемогу та головний приз – безкоштовну участь авторів у нафтогазовій конференції НКЦ «Ньюфолк» у м. Львів, отримала робота «Дослідження та розробка рідин глушіння свердловин з аномально-низькими пластовими тисками» студентів групи 501-МВ спеціальності «Нафтогазова інженерія та технології» Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Вадима Ковтуна та Констянтина Дуванова.

«Журі під час доповідей учасників було жорстким та неупередженим. Члени журі ставили цікаві питання по практичному втіленню презентованої ідеї. Не важливо, ти – студент чи молодий фахівець галузі, вимоги залишаються незмінними», – розповіли учасники конкурсу.

Переможцем онлайн-голосування за найактивнішого учасника конференції на приз від компанії Weatherford Ukraine став випускник Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» 2019 року, фахівець компанії Schlumberger Ukraine Станіслав Демченко (128 голосів).

У трійці лідерів – студентка Полтавського коледжу нафти і газу Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Таміла Ширай (101 голос) та студент ННІ нафти і газу Національного університету імені Юрія Кондратюка Дмитро Ключка (87 голосів). Всього надійшло 766 заявок.

Один з переможців – студент групи 301-пНГ Навчально-наукового інституту нафти і газу Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», віце-президент Студентського відділення Спілки інженерів нафтовиків Дмитро Ключка поділився власними враженнями про конкурс: «Хотів спробувати власні сили, подавши на розгляд журі дві зовсім різні за напрямком роботи. Я був єдиним учасником, чиї обидві роботи пройшли конкурсний відбір. Одна, по солях амонію, базується на прямих фактах та результатах дослідження, що й було відзначено суддями, є основою моєї студентської наукової роботи. Інша – це спостереження за світовими тенденціями та виведення певних висновків. Цей конкурс – гарна нагода зрозуміти чи є результати моєї наукової діяльності цікавими представникам галузі та бізнесу. Крім запитань всі учасники отримали гарні поради, якими, особисто я, скористаюся у майбутньому».

«Судді при визначенні результатів особливо звертали увагу на можливість впровадження представлених ідей в життя, наскільки корисними вони можуть бути. Кожен з учасників заслуговує на звання Нафтогазового лідера, адже не побоялися критики та висвітлили свої думки, ідеї на цьому конкурсі», – розповіли організатори.

Independent Petroleum Leaders (IPL) — онлайн-платформа на якій фахівці зі значним практичним досвідом розповідають про різні аспекти пошуку, видобутку та переробки вуглеводнів. За словами учасників, їх мета полягає у просвітницькій діяльності та обміні досвідом із реалізації успішних кейсів у газовидобувній галузі. Для студентів це унікальна інформація, яку вони точно не знайдуть у підручниках. Для представників галузі це розвиток потенційних співробітників і можливість поділитися досвідом.

Серед партнерів: Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», спілка інженерів-нафтовиків SPE Ukraine Professional Chapter, Американська асоціація нафтових геологів AAPG і SEG Ukrainе.

Унікальність платформи полягає у тому, що досвідчені фахівці діляться реальними кейсами найбільших компаній, розповідають про актуальні теми газовидобутку. У ході лекцій студенти можуть дізнатися, які сучасні підходи та нові технології використовують провідні компанії галузі. Лекторами платформи стали і фахівці кафедри нафтогазової інженерії та технологій Національного університету імені Юрія Кондратюка – Олександр Петраш, Вікторія Дмитренко, Олег Зімін. Навчальні семінари, у першу чергу, розраховані на студентів, які планують працювати в газовидобувній галузі. Лекції проводяться у вигляді інтерактивів, «живого» спілкування у прямому ефірі, через онлайн-портали. Після ефіру відео можна переглянути на ютуб-каналі проєкту.