2022-09-06

Студентка-перекладачка стала фасилітаторкою молодіжного обміну, присвяченого боротьбі з хейтом і булінгом

Студентка факультету філології, психології та педагогіки Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Світлана Кісь долучилася до команди фасилітаторів молодіжного обміну «Spray Hate Away» за програмою Erasmus+, проведеного данською організацією «Copenhagen Youth Network».

Студентка-перекладачка стала  фасилітаторкою молодіжного обміну, присвяченого боротьбі з хейтом і булінгом

Упродовж 16-23 серпня 2022 року за всебічної підтримки та сприяння  данської  організації  «Copenhagen Youth Network»  відбувся  семиденний молодіжний обмін  за програмою  Erasmus+ «Spray Hate Away». Учасниками цьогорічного проєкту стала студентська  молодь  з України,  Італії, Іспанії, Туреччини, Болгарії та Сербії, яка мала унікальну нагоду поділитися реальними історіями, обговорити  посттравматичний досвід своїх ровесників та підвищити власний рівень обізнаності з поняттями  хейту, дискримінацією, булінгом, цькуванням та неповагою до себе.

Студентка-бакалавр спеціальності 035 «Філологія» Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Світлана Кісь втретє поспіль відвідала Данію та долучилася до команди фасилітаторів молодіжного обміну за програмою Erasmus+ «Spray Hate Away», що проходив  у місті Store Klaus (Данія). За її словами, хочеться знову і знову повертатись до цієї чудової країни, що надихає та об’єднує абсолютно різних людей з усіх  куточків світу.

«Цим літом мені пощастило тричі долучитися до проєктів академічної мобільності Erasmus+, що проходили у данському місті Store Klaus.  Двічі  була учасницею обмінів, та вже на останньому проєкті  долучилась до команди фасилітаторів. Цей обмін був, напевно, найкоротшим та найменшим за кількістю учасників за ці три місяці, однак обов’язків та відповідальності було аж ніяк не менше. Ми мали не лише сплановувати програму активностей на весь період часу, підлаштовуватись до погодних умов, бо, як відомо, у Копенгагені погода -  це завжди постійні ups and downs, підтримувати гармонію у колективі, стати для учасників підтримкою, до кого можна звернутись у будь-який момент за допомогою чи порадою. Крім основної допомоги з завданнями, ми разом з іншими дівчатами час від часу також долучались до інших  учасників та разом виконували завдання. Така взаємодія нас згуртовувала  та не виокремлювала з-поміж  інших», – поділилася враженнями Світлана Кісь.

Варто зазначити той факт, що міжнародний молодіжний обмін провели з метою покращення обізнаності молоді з проблемою мови ворожнечі. На жаль, сьогодні, ми живемо у суспільстві, де майже кожен другий хоча б раз, але стикався з хейтом, дискримінацією, булінгом, цькуванням та неповагою до себе. Всі ці моменти так чи інакше залишають у душі людини свої шрами,  тому важливо знаходити шляхи боротьби з цими явищами, вміти ділитися своїми переживаннями та проблемами  та разом з однодумцями змінювати світ на краще.

Під час проєкту учасники поступово заглиблювались у тему, знаходили причини, наслідки та вирішення проблеми мови ворожнечі, навчалися розуміти та співчувати реальним історіям із життя людей, які на власному досвіді пережили різні види цькування. Молоді люди з різних країн світу стали обізнанішими у цих питаннях, толерантними один до одного та ще раз переконалися в тому, що слід завжди думати, перш ніж виділяти когось, спираючись на расові, релігійні чи інші відмінності.

«Однією з моїх найулюбленіших активностей є Real Library – учасники стають справжніми книгами і готові поділитися своїми складними життєвими ситуаціями з оточуючими. Я дуже ціную і поважаю людей, які є настільки сміливими аби розповісти іншими про проблеми, які принесли їм біль та розчарування, які готові розділити  неприємні емоції з людьми, яких вони знають не так вже й давно, але які встигли стати настільки близькими аби довіритись їм. Найголовніше – це те, що цього разу наші «книжки» зачепили тему мови ворожнечі і довели, що ця проблема існує не на словах.  Вкотре переконалась, що програми неформальної освіти Erasmus+ – це унікальна можливість розширити власні  горизонти, здобути нові знання і досвід, знайти нових друзів та побачити світ,  зміцнення  культурного background про звичаї та традиції інших країн, отримати знання звичайного повсякденного життя людей різних національностей та  вдосконалення  розмовної англійської мови. На мою думку, подібні молодіжні обміни – корисний  досвід і навички, які  має отримати кожен студент університету, адже це шанс прожити незабутні емоції, відкрити нові сторони своєї особистості та  віднайти себе. Особисто для мене, це був неймовірний досвід, за який я буду вдячна завжди. За ці місяці я здобула більше, ніж я могла собі тільки уявити! Зараз я на сто відсотків переконана, що це лише початок, більше ще попереду!

Висловлюю слова щирої вдячності дружній багатокультурній команді Copenhagen Youth Network та особисто Heresh Faraidon CYN за те, що повірили, надали таку можливість та підтримали, за те, що стали для мене сім’єю. Слова окремої вдячності адресую своїй викладачці – кандидатці філологічних наук, доцентці кафедри германської філології та перекладу Полтавської політехніки Анні Павельєвій  за віру у своїх студентів та щоденну підтримку. Будьте відкриті до нових можливостей, та головне завжди вірте в себе та свої сили. Ви здатні на більше, ніж ви собі думаєте!» – прокоментувала Світлана Кісь.

Нещодавно магістрантка-перекладачка пройшла навчання у Літній школі польської мови і культури від NAWA.

Раніше студенти-філологи опановували практичні навички у сфері екології та захисту навколишнього середовища, розглядали проблему алкогольної залежності та методи боротьби із нею, підвищували рівень обізнаності щодо культурної різноманітності та вивчали проблеми переселенців/мігрантів та внутрішньо переміщених осіб.

Медіа-центр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»