2021-04-07

Студентка, яка досліджувала екологічні ризики у промислових регіонах України, перемогла на науковому конкурсі з техногенної безпеки

Студентка Навчально-наукового інституту нафти і газу Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Тетяна Крупнова перемогла на Всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт зі спеціальності «Техногенна безпека» з дослідженням, в якому проаналізувала ризики техногенного навантаження для здоров’я населення в промислових регіонах країни.

Студентка, яка досліджувала екологічні ризики у промислових регіонах України, перемогла на науковому конкурсі з техногенної безпеки

22 березня на базі Львівського національного університету безпеки життєдіяльності відбулась підсумкова науково-практична конференція II туру Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт зі спеціальності «Техногенна безпека». Відповідно до наказу Міністерства освіти і науки України № 1457 від 24 листопада 2020 року «Про проведення Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з галузей знань і спеціальностей у 2020/2021 навчальному році» Львівський державний університет безпеки життєдіяльності є базовим вищим навчальним закладом з проведення ІІ туру Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт зі спеціальності «Техногенна безпека». Власні наукові напрацювання та практичні кейси з техногенної безпеки презентували 35 студентів провідних українських закладів вищої освіти. Дослідження та апробація результатів відбувалися за підтримки та всебічного сприяння досвідчених науковців та фахівців-практиків.

За результатами конкурсу наукова робота студентки Навчально-наукового інституту нафти і газу Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Тетяни Крупнової та студентки Запорізького національного університету Олени Олійник «Оцінка ризиків для здоров’я населення від техногенного навантаження на атмосферне повітря в промислових регіонах (на прикладі міста Запоріжжя)» під керівництвом доктора технічних наук, завідувачки кафедри прикладної екології та природокористування Полтавської політехніки Олени Степової і кандидата технічних наук, доцента кафедри прикладної екології та охорони праці Запорізького національного університету Каріни Бєлоконь нагороджена дипломом I ступеня.

За словами переможниці, техногенне забруднення навколишнього середовища – один з найбільш впливових чинників, від якого залежить стан здоров’я населення, тому тему наукового дослідження було обрано невипадково.

«За ступенем хімічної небезпеки для людини забруднення атмосферного повітря залишається провідним фактором ризику. У науковій роботі встановили рівні ризиків для здоров'я населення Заводського району міста Запоріжжя від забруднення атмосферного повітря викидами промислових підприємств. Плануємо в майбутньому продовжувати дослідження в цьому напрямку та напрацювати практичні кейси по усуненню екологічних проблем, пов’язаних з техногенним впливом на довкілля», – розповіла співавторка наукового дослідження.

Ще одна студентка Полтавської політехніки – майбутній еколог перемогла на науковому конкурсі з архітектури і містобудування, виявивши найнебезпечніші для проживання зони Шевченківського району Полтави і розробила способи зменшення антропогенного навантаження. Наукова робота також виконана під керівництвом доктора технічних наук, завідувачки кафедри прикладної екології та природокористування Полтавської політехніки Олени Степової.

Вітаємо переможців та наукового керівника, пишаємося здобутками та науковими досягненнями! Бажаємо нових ідей, цікавих проєктів та інтелектуальних перемог!

Медіа–центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»