2021-05-13

Студентка провела експеримент з віброопалубкою і здобула ще одну перемогу на науковому конкурсі

Студентка Навчально-наукового інституту інформаційних технологій та робототехніки Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Анастасія Бортновська здобула ще одну перемогу на науковому конкурсі і стала срібною призеркою Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт зі спеціальності «Прикладна механіка (Механотроніка)». Запропонована авторкою конструкція віброопалубки сприятиме підсиленню залізобетонних колон під час реконструкції будівель.

Студентка провела експеримент з віброопалубкою і здобула ще одну перемогу на науковому конкурсі

Упродовж 28-29 квітня на базі кафедри технологій та автоматизації машинобудування Вінницького національного технічного університету відбулася підсумкова науково-практична конференція II туру Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт зі спеціальності «Прикладна механіка (Механотроніка)». Власні наукові напрацювання презентували студенти провідних українських закладів вищої освіти, представлені доповіді вирізнялися інноваційними підходами, оригінальними ідеями та актуальністю обраної тематики. З повним списком переможців, науковими тезами та рецензіями на представлені студентські роботи можна ознайомитися у розділі «Наука» офіційного сайту Вінницького національного технічного університету.

За результатами конкурсного відбору наукова робота студентки спеціальності 131 «Прикладна механіка» Навчально-наукового інституту інформаційних технологій та робототехніки Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Анастасії Бортновської «Віброопалубка для підсилення залізобетонних колон під час проведення зовнішнього бетонування» (науковий керівник – кандидат технічних наук, доцент кафедри будівельних машин та обладнання Полтавської політехніки Микола Нестеренко), здобула диплом II ступеню. Нещодавно майбутній фахівець з прикладної механіки також перемогла на конкурсі зі спеціальності «Матеріалознавство».

За словами авторки наукового дослідження, актуальність обраної тематики полягає у широких можливостях використання запропонованої у роботі конструкції віброопалубки. Створена модель дозволить здійснювати підсилення залізобетонних колон під час реконструкції будівель.

На основі розробленої методики студенткою був розрахований та виготовлений експериментальний зразок віброопалубки. Юна науковиця також провела дослідження міцності дослідних зразків без підсилення та з підсиленням. Експериментально доведено – запропонована методика підсилення дає збільшення міцності колони на 48-55 відсотків.

«Під час виконання роботи розглянули наукові параметри створення вібраційної опалубки та провели моделювання залежності амплітуди коливань від величини вимушуючої сили, частоти та положення віброзбуджувача», – говорить Анастасія Бортновська. У планах – продовжувати дослідження у даному напрямку та експериментувати з отриманими зразками.

Медіа–центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»