2020-02-07

У Києві відкрилась виставка «Обраний шлях» Ольги Пілюгіної

6 лютого у Національному музеї українського народного декоративного мистецтва відкрилась персональної виставки творів відомої української художниці та викладачки Національного університету імені Юрія Кондратюка Ольги Пілюгіної

У Києві відкрилась виставка «Обраний шлях» Ольги Пілюгіної

Персональна виставка Членкині Національної спілки художників України та Національної спілки майстрів народного мистецтва України, стипендіатки Президента України 2012-2015 рр., володарки Гранту Президента України, української художниці, випускниці, а нині викладачки кафедри образотворчого мистецтва нашого університету Ольги Пілюгіної стала початком великого проєкту «Сучасне українське декоративне мистецтво: українські новації та традиції», започаткованого Національним музеєм українського народного декоративного мистецтва.

На виставці представлено 19 гобеленів різних років, виконаних у традиційній техніці двостороннього гладкого ручного ткання вовняними нитками. Серед них твори, що у 2014–2019 роках були визнані кращими на Всеукраїнських виставках-конкурсах «Кращий твір року», які організовує Національна спілка майстрів народного мистецтва України. Це гобелени «Гетьманський» (створений за кошти гранту Президента України 2014 року), «Козацький», «Добробут», «Зоряний», «Квітуча родина». Також є 3 нові роботи, які датуються 2019-2020 рр. Головний акцент у виставковій експозиції зроблено на орнаментальних творах у авторському стилі, створених на основі кращих традицій українського килима.

Куратор виставки, завідувач науково-експозиційного відділу НМУНДМ Ольга Новодережкіна зазначила, що саме цього року музей презентує творчість художників та майстрів Полтавщини: «Минулого літа, під час відрядження у рамках нового проєкту про митців Полтавщини, ми були і в Решетилівці, де познайомилися з родиною Пілюгіних і побували у майстерні Ольги. Тоді зрозуміли, що прийшов час робити персональну виставку робіт художниці».

Директор ННІ архітектури та будівництва Національного університету імені Юрія Кондратюка Олександр Зима подякував за запрошення на цей особливий захід і нагоду привітати колегу-викладача, художницю Ольгу Пілюгіну: «Пишаюсь, що в складі структурного підрозділу, який я зараз очолюю, є кафедра образотворчого мистецтва і нові покоління молодих митців вчаться у таких талановитих сучасників. Вітаю пані Ольгу з відкриттям виставки, без перебільшення, у найбільшій скарбниці українського автентичного мистецтва».

Олександр Зима передав найщиріші слова вітання від ректора Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», професора Володимира Онищенка, який висловив особливу подяку за розвиток мистецької школи та особистий внесок у естетичне виховання не лише студентів творчих спеціальностей, але й усіх, хто прагне доторкнутись до самобутнього і потужного джерела української культури.

«Студенти, яких вона сьогодні навчає, намагаються стати подібною на неї та максимально наслідувати її у творчості. Здається, це одне з найбільших досягнень для викладача», – додає членкиня Національної спілки художників України, Міжнародної асоціації критиків та мистецтвознавців у Парижі АІСА, кандидат мистецтвознавства, завідувачка кафедри образотворчого мистецтва Тетяна Зіненко.

Принагідно, Олександр Зима запросив творчу спільноту до Полтави, до Центру сучасного мистецтва Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» і на ювілей навчального закладу, звідки уже 90 років поспіль випускаються унікальні професіонали і творчі особистості, якими пишається вся країна.

Художник монументально-декоративного мистецтва, педагог Володимир Прядка зазначив, що не міг не прийти на цю виставку та пропустити мистецьку подію такого масштабу. Говорить, що художниця зростала у дивовижній родині, а Решетилівку називає святим місцем України.

Художник Євген Пілюгін подякував доньці, за те, що вона обрала творчий шлях батьків: «Мої доньки виросли у вишиванках. Ми не дарма обрали Решетилівку місцем для постійного проживання – тут на високому рівні вишивка, килимарство, ткацтво – це народний промисл. У нас завжди панувала творча атмосфера».

Ольга Пілюгіна подякувала гостям, які завітали на відкриття виставки та розповіла, з чого почався її «Обраний шлях»: «Цей шлях розпочався ще з дитинства, коли я гралась ниточками, малювала декоративні композиції, вивчала традиційні орнаменти. З 11 років – ткала і створювала власні композиції гобеленів. Сьогодні ми маємо розрив поколінь, який відчувається між поколінням моїх батьків і моїм поколінням. На виставці є твори, які я створила надихаючись кращими зразками полтавських митців. Але є серія робіт, починаючи з 2014 року, виконаних в особливому, унікальному і вже впізнаваному стилі, спираючись на кращі твори українського козацького бароко. Вони наповнені, урочисті та яскраві».

Особливе місце в експозиції виставки займають настроєві твори – наповнені коханням та емоціями, прагнення людської душі до світла, любові до рідного краю. «В основі композицій вічний символ роду – «Дерево життя». Воно проростає з глибини віків у сьогодення. Це зв’язок із нашими предками, нашим міцним корінням», – наголошує авторка.

Виставка художниці, яка внесена до Національного реєстру нематеріальної культурної спадщини України, як носій елемента «Традиція рослинного килимарства селища Решетилівка Решетилівського району Полтавської області», що готується до внесення до репрезентативного списку елементів НКС UNESCO, триватиме до 1 березня 2020 року.

Медіа-центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»