2020-08-31

У політехніці з’явились карантинні навігатори, безконтактний сканер температури і скасована велика перерва

З 1 вересня 2020-2021 навчального року учасники освітнього процесу у Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» мають дотримуватися правил та рекомендацій з профілактики коронавірусної інфекції.

У політехніці з’явились карантинні навігатори, безконтактний сканер температури і скасована велика перерва

90-й навчальний рік починається у Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» у дуже особливих умовах, які передбаченні вимогами карантину. Але університет повністю готовий до початку занять.

З першого вересня починаються заняття для студентів II, III і IV курсів бакалаврських освітніх програм. Заняття для студентів перших курсів бакалаврату і магістратури розпочнуться після завершення прийому документів 15 вересня 2020 року.

В університеті діє наказ «Про організацію протиепідеміологічних заходів в університеті на період карантину у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)» (на виконання п. 2, п.3 ст. 1 розділу IV Положення «Про організацію роботи з охорони праці та безпеки життєдіяльності учасників освітнього процесу в установах і закладах освіти», затвердженого наказом МОН України від 26.12.2017 №1669 та зареєстрованого Міністерством юстиції України від 23.01.2018р. за №100/31552 (зі змінами), постанови Головного державного санітарного лікаря України від 22.08.2020 №50 «Про затвердження Тимчасових рекомендацій щодо організації протиепідемічних заходів у закладах освіти на період карантину у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)», від 04.08.2020 №47 «Про внесення змін до Тимчасових рекомендацій щодо організації протиепідемічних заходів в деяких закладах фізичної культури та спорту на період карантину у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби (СОМІР-19)»), яким передбачені необхідні заходи щодо протидії поширенню епідемії небезпечної хвороби.

У зв’язку з карантином освітній процес відбуватиметься у змішаному форматі: лекції, семінарські та практичні заняття проводитимуться переважно on-line, за складеним заздалегідь розкладом, частина занять – в аудиторіях з дотриманням всіх карантинних обмежень або і на відкритому повітрі.

До роботи і до навчання допускаються працівники та студенти після температурного скринінгу та за умови використання засобів індивідуального захисту. З температурою вище 37,2℃ – не допускаються! У випадках підвищення температури та з ознаками ГРВІ необхідно залишатися вдома, повідомляти про це освітній заклад та викликати лікаря.

Викладачі та здобувачі освіти зобов’язані користуватися засобами індивідуального захисту органів дихання (одноразовими або багаторазовими масками, респіраторами) – пересування кампусами дозволяється тільки при дотриманні маскового режиму. Для використаних масок і рукавичок встановлені окремі контейнери. Щоб уникнути скупчення, у коридорах нанесена розмітка – рухатись потрібно по правій стороні. Перед дверима аудиторій і кабінетів є обмежувальна смуга, яка позначає соціальну дистанцію. У їдальні столи переставлені на відстані 1,5 м.

Також необхідно протягом дня мити руки з милом та/або обробляти антисептиком, дотримуватися соціальної дистанції у навчальних корпусах і аудиторіях. На вході, як уже зазвичай, встановлені дезінфектори з антисептиком.

Після кожного заняття відбуватиметься провітрювання аудиторій, а підхід до формування розкладу взагалі змінений: скасована велика перерва, натомість збільшено час для санітарної обробки аудиторій, заняття для однієї і тієї ж групи відбуватимуться по-максимуму у одній аудиторії, а якщо необхідно поєднати кілька груп – у великі лекційні аудиторії, які вміщають 100 осіб, дозволяється розмістити до 50%.

«Наше головне спільне завдання — мінімізувати ризики захворювання, захистити здоров’я студентів, викладачів і співробітників, а тому ми робимо усе можливе для цього. Добре, що Полтавщина знаходиться у «зеленій» зоні, але тільки сумлінне дотримання карантинних вимог дасть можливість навчатися і працювати у безпечних умовах. Переконаний, що єдина команда адміністрації, науково-педагогічних працівників і студентів чудово впорається, адже досвід, здобутий під час суворого карантину навесні, використаний для якісної організації навчального процесу у нових умовах. Також це певним чином відобразилось на планах святкування 90-річчя університету, але оновлення формату зробить його більш особливим і креативним. Щиро бажаю усім здоров’я, сил та наснаги з гідністю та успіхом подолати ці виклики часу!» – побажав ректор, професор Володимир Онищенко.

 

 

 

 

Медіа-центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»