2020-06-20

У політехніці відзначили день народження Юрія Кондратюка

Науково-педагогічні працівники та студенти Національного університету імені Юрія Кондратюка урочисто відзначили 123-ю річницю від дня народження видатного полтавця, ученого-винахідника, автора теорії космічних польотів Юрія Кондратюка (Олександра Шаргея).

У політехніці відзначили день народження Юрія Кондратюка

19 червня ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» професор Володимир Онищенко, директор Полтавського музею авіації і космонавтики Андрій Пушкарьов, науково-педагогічні працівники, студенти  університету та співробітники музею провели урочистий мітинг і вшанували пам’ять вченого покладанням квітів до пам’ятника Юрію Кондратюку на території університету.

«Сьогодні ми відзначаємо 123-ю річницю з дня народження нашого славетного земляка, засновника сучасної космонавтики, новатора, раціоналізатора Юрія Васильовича Кондратюка. Наш університет є достойним носієм цінностей видатного науковця, відомого своєю безкорисливістю та любов’ю до ближніх, який всю винагороду за наукові винаходи віддавав на потреби ближніх. У політехніці діє Народний музей історії університету імені Надії Кочерги, основне завдання якого – популяризація спадщини Юрія Кондратюка у сфері будівництва, механіки та відновлювальної енергетики. Студенти та аспіранти пишуть та захищають наукові роботи з даної тематики, в університеті проводяться наукові круглі столи, розробляються новаторські  проєкти, генеруються найнеймовірніші ідеї», – розповіла к. і. н., доцент кафедри українознавства, культури та документознавства,  завідувачка Народним музеєм історії університету імені Надії Кочерги Олена Вітринська.

З вітальним словом до присутніх звернувся ректор Національного університету імені Юрія Кондратюка професор  Володимир Онищенко:

«Незважаючи на існуючі  в країні карантинні обмеження, нелегкі  виклики сучасності,  колектив продовжує добрі давні  традиції нашого університету, одна з яких – вшанування пам’яті нашого видатного земляка. Чудово пам’ятаємо, як три роки тому за участі міністра освіти і науки України Лілії Гриневич ми відкрили пам’ятник людині, ім’я якої носить наш навчальний заклад. Приємно, що авторами ідеї та її практичного втілення є наші викладачі-архітектори на чолі з  Андрієм  Конюком.  Пам’ятник  так гармонійно вписався  в архітектурний  і ландшафтний ансамбль нашого університету, що навіть студенти обрали його  для себе символом власного  успіху. Щороку всі випускники фотографуються зі своїми бакалаврськими та магістерськими  роботами біля нього. Позитивнішої мотивації, ніж постать Юрія Кондратюка, досі складно придумати. А університет продовжує популяризувати новаторство. Ідеї відомого винахідника зараз би називались стартапами. Шкода, що у його часи не було стартап-школи, яка зараз є в університеті.

Хочу побажати усім успіхів у науковій та професійній діяльності, у втіленні згенерованих  ідей.  Адже  найголовніше – мріяти та досягати успіху, як наш видатний земляк!

Користуючись нагодою, щиро дякую нашим партнерам – Полтавському музею авіації і космонавтики,  його директору Андрію Пушкарьову, які завжди  підтримують заходи, присвячені землякові».

         Директор Полтавського музею авіації і космонавтики Андрій Пушкарьов запросив  на відкриття виставки, присвяченої Юрію Кондратюку.

«Радий особисто привітати колектив Національного університету імені Юрія Кондратюка зі святом – Днем народження нашого видатного теоретика, піонера космонавтики Юрія Васильовича Кондратюка. До цієї славетної дати приурочена виставка, експонована в стінах нашого музею. Вона відкриває відвідувачам  маловідомі сторінки та останні роки життя полтавського генія», –зазначив Андрій Пушкарьов.

Один із найвідоміших винахідників у світі народився 21 червня 1897 року в Полтаві. Юрій Кондратюк занесений до Міжнародної космічної Зали Слави Музею історії космосу в Нью-Мексико.

Медіа-центр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»